Ultran artikkeli
     


 

Ultran kotisivuilta löytyy Rajatiedon keskustelupalsta Matin Foorumi. Mutta mikä on miehiään palstan isäntä Matti Lepistö? Simo Nikula kävi ottamassa asiasta selvää.

 

Matin maailmankuva tähtää hyvyyteen

Teksti: Simo Nikula

"Kun ihminen syntyy maailmaan on hänessä kaksi elementtiä, itsekkyys ja epäitsekkyys. Elämän tarkoitus on vapautua itsekkyydestä mahdollisimman täydellisesti niin, että hänestä tulee pelkästään hyvyyden ilmentymä." "Puhdas hyvyys on ihmisen kehityksen korkein, äärimmäinen pää. Täydellinen itsekkyydestä luopuminen on ehto jälleensyntymisestä vapautumiselle. Elämänhalu, eli itsekkyys sitoo sielun tänne. Kun siitä vapautuu, sielun ei tarvitse syntyä tälle tasolle enää, koska hän ei voi elää täällä ilman itsekkyyttä."

Siinä Raahen ja Pattijoen rajalla asuvan kuvanveistäjän, maalarin ja ajattelijan Matti Lepistön, 52, tiivistetty näkemys elämän tarkoituksesta.

Matin henkinen etsijän tie alkoi radion kuuntelusta:

- Kuuntelin joskus 1968 Jorma Elovaaran radio-ohjelmaa Vesimiehen aika. Sain tietoa, että on olemassa sen tyyppistä kirjallisuutta ja tilasin Ufoajan.

Hyvin pian Matti totesi, että oli hyvin vaikea saada suomenkielistä kirjallisuutta henkimaailman asioista. Niinpä hän opiskeli "omin päin" englannin kielen ja jopa riitti luettavaa.

 

Itse ja minuus

- Minulla on hyvin mustavalkoinen näkemys; hyvä on hyvää ja paha on pahaa. Koskaan ne eivät voi yhdistyä. Siksi puhun itsestä ja minuudesta. Ihmisellä on sisäänrakennettu kolmiosainen puoli, itse, minä ja mieli. Mieli on kuin TV-kuva, jossa itsen ja minän toiminta näkyy, tiivistää Matti Lepistö "oman perusasiansa".

Matilla on myös "jonkun verran" omia kokemuksia henkimaailmasta. Kun hän kuusi vuotta sitten kirjoitti nopeassa tahdissa "Minun maailman kuvani" yli 500 ajatelmaa, on hän sitä mieltä, että hänellä oli "opettaja" apunaan.

- Ei ne ole minun ajatuksiani...

Äskettäin Matti on karsinut, korjannut ja viimeistellyt ajatelmiaan kirjaksi niin, että 200 kappaleen omakustanteena "Minun maailman kuvani" sisältää niitä 400 kappaletta.

- Korjasin ne minun tämänhetkistä käsitystäni vastaaviksi. Ne ovat mielenkiintoisia ja keveitä lukea, Matti toteaa.

 

Henkinen kehitys

- Ihmisen henkinen kehitys on sitä, että hänestä tulee hyvyydessä parempi, sanoo Matti. Hän puhuu mieluummin hyvyydestä kuin rakkaudesta, sillä "rakkaus on itsekkyyden ja epäitsekkyyden yhdistelmä."

- Jumalahan on pelkkää hyvyyttä. Jumala ei voi rakastaa ketään. Vertaisin aurinkoon, joka lähettää samanlaisen valon kaikille.

Yli 30 vuotta "henkimaailman juttuja" lueskelleella Matilla on vuosittain jaksoja, jolloin hänen ajatustoimintansa on epätavallisen vilkasta. Hän itse kutsuu niitä ajatusvuodoiksi.

- Keskustelen toisen minuuden kanssa. Se opettaa minua hyvinkin pikkutarkasti. Siksi minä olen käsittänyt niin selkeästi tämän ihmisen henkisen kehityksen. Tärkeintä siinä on luopuminen ja antaminen.

Luin paljon teosofiaa ja Krishnamurtia, mutta Krishnamurtista pääsin jo eroon. Hän jättää mielestäni asiat puolitiehen eikä anna selkeää kuvaa.

 

Kirkko on jarru

Matin mielestä kirkon ainoa hyvä asia on, että se painottaa henkisten asioiden tärkeyttä, mutta:

- Kirkon opit ovat aivan pielessä. Esimerkiksi lunastusopissa ei ole päätä ei häntää. Kirkko on ihmisen henkisen kehityksen jarru. Se ei kehitä ihmistä henkisesti ja on idioottimaista palvoa Jeesusta Jumalana. Kirkko opettaa rukoilemaan itsekkäästi, pääsemään "taivaan iloon".

- Ihmiset hakevat sisältöä elämäänsä, mutta kirkko ei pysty sitä antamaan, koska se on menneisyydessä kiinni. Kirkko on myös sensuuri ja mahdoton tulevaisuuden näkymä, koska ihmisen ajatusmaailma tulee muuttumaan ja muuttuu, huimaa vauhtia.

 

Rohkea taiteilija

Matti Lepistö kävi ammattikoulun ja työskenteli koneistajana Rautaruukilla 24 vuotta. Sitten tuli mitta täyteen. Hän otti vuoden virkavapaan ja tammikuussa -90 lopputilin, "joka perheellisellä ei olisi tullut kuuloonkaan".

- Sarjatyö ja raskaat yövuorot. Lueskelin paljon ja alkoi tuntua siltä, että kuvan tekeminen on minun elämäntyöni. Tänään Matin suurella pihalla on noin 200 betonista muotoiltua veistosta ja sisätiloissa vielä reilut sata. Ja miten taidokkaita. Paitsi kuvanveistäjä, on Matti myös taidemaalari, niitäkin töitä löytyy kotoa kymmeniä. Hänen patsaitaan on hankittu myös lähikuntiin.

- Vuonna -81 aloin tehdä veistoksia työn ohessa ja vapaan taiteilijan homma alkoi kiinnostaa. Kävin yrittäjäkurssin 80-luvun lopulla ja sain rohkeutta irrottautua tehdastyöstä, kertoo vaatimattoman oloinen Matti.

Koska Matin (ja monen muunkin) mielestä "ajatusten herättäminen on hukassa", on Ultralla ilo esitellä Matin ajatuksia jatkossakin. Ultran kotisivulta löydät Matin Foorumin. Matti Lepistö isännöi keskustelupalstaa, jossa voi ottaa kantaa ja kommentoida Ultrassa tai muuten esiin tulleita ajatuksia.

Matti Lepistön kotisivut internetissä  www.saunalahti.fi/matlep

 


< TAKAISIN  ULTRAAN 12/2000

< TAKAISIN   UUTTA-SIVULLE

TAKAISIN   HENKILÖHAKEMISTOON  >