Ultran artikkeli
  


Ultra 11/2000

 

Juhani Nummela:

"Astrologia on intuitiivista tietoa ja elämänfilosofiaa, muun muassa"

 

Astrologia on varmasti yksi koko rajatiedon alueen kiistellyimpiä osa-alueita. Ultran uusi astrologi-avustaja sai vastattavakseen 11 kysymystä, joista selviää "minkä sortin astrologi" hän on. Juhani Nummela kirjoittaa jatkossa säännöllisesti Ultran lukijoille. Hänen ensimmäinen artikkelinsa henkisestä astrologiasta ilmestyi lokakuun Ultrassa.

Miten kiinnostuit astrologiasta?

Olen harrastanut astrologiaa 22 vuoden ajan. Joskus vuonna 1978 aloin ihmetellä, miten horoskoopit jakavat ihmiset 12 merkkiin, ryhmään. Minusta se tuntui vähintäänkin kummalliselta. Jostakin sain aavistuksen, että astrologia on jotakin muuta kuin lehtien hömppähoroskoopit. Sitten sain ensimmäisen kunnollisen astrologian kirjan käsiini. Eräs ensimmäisistä oli englantilaisen Margaret Honen The Modern Text Book of Astrology. Sitä tutkiessa alkoi hahmottua astrologian syvyys, laajuus ja kaikenkattavuus. Ihminen ja maailma selittyvät astrologisesti oikein hyvin, kunhan on ensin kunnolla sulatellut ja omaksunut mm. planeettojen, merkkien ja astrologisten huoneiden merkitykset.

Onko astrologia tiedettä?

Ei nykykäsityksen mukaan. Skeptikkojen mielestä se on pseudotiedettä ja uskomusjärjestelmä. Itse kutsun sitä symbolikieliksi, ikivanhaksi viisaudeksi, perinnetiedoksi ja intuitiiviseksi taidoksi sekä elämänfilosofiaksi. Se on laaja symbolijärjestelmä, jonka omaksuttuaan pystyy hahmottamaan koko elämän astrologian kautta – enkä ainakaan itse pidä tätä mitenkään negatiivisena, päinvastoin. Tietenkään en ota astrologista näkökantaa normaalisti esille sellaisessa ympäristössä, johon se ei kuulu.

Mikä olet astrologisesti?

Olen syntynyt Karhulassa 6.3.56 klo 02.18. Tuolla hetkellä horisontissa nousi Jousimies, joka on siten ns. Nouseva merkkini eli Askendentti. Se kertoo mm. ihmisen ulkoisesta olemuksesta, fenotyypistä. Jousimies on yleensä pitkä, notkea, soikeakasvoinen, suoranenäinen. Luonne on itsepäinen, riippumaton, ailahtelevainen ja objektiivisuuteen pyrkivä. Nouseva merkki määrittyy siis kellonajan mukaan – jos olisin syntynyt 20 minuuttia aiemmin, Askendentti olisikin Skorpionissa jne. Maaliskuun 6.päivä Aurinko (perusminä) on Kaloissa ja Kuu (tunteet) Kauriissa. Merkurius (äly) on tuolloin Vesimiehessä, Venus (rakkaus) Oinaassa ja Mars (energia) Kauriissa. Lisäksi voitaisiin katsoa Jupiterin, Saturnuksen, Uranuksen, Neptunuksen ja Pluton sijainti. Myös jotkin muut tekijät voidaan ottaa huomioon.

Lyhyesti sanoen olen astrologisesti Jousimies-Kauris-Kalat. Jokaiselle ihmiselle voidaan määrittää täysin yksilöllinen kartta, jota tulkitsemalla saadaan selville yhtä ja toista mm. luonteesta.

Oletko kasvissyöjä? Onko sinulla muita erityisiä harrastuksia?

Tänä kesänä jätin kahvin pois. Tupakka ja alkoholi ovat jääneet jo vuosia sitten. En ole täysin vegetaristi, mutta syön pääasiassa kasvis- ja kalaruokaa. Lihaa yleensä vain silloin, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Minusta ihmisten kannattaisi luopua turhista elimistöä kuormittavista myrkyistä – ja niin moni vanhetessaan tekeekin. Kesällä kerään mökin läheisyydestä monia kasveja ja kuivaan ne teeksi, herukkaa, poimulehteä, pajua, horsmaa, vadelmaa…. Jos saan aikatauluuni mahtumaan, käyn myös Chi Kung –harjoituksissa. Luonto, puutarha, ooppera, elokuvat, vieraskielinen kirjallisuus, kirjeenvaihto…

Onko astrologia päätyösi?

Itse asiassa ei. Se on tärkeä harrastus ja elämänfilosofia. Pidän silloin tällöin astrologian kursseja. Yleensä pääkaupunkiseudulla, mutta myös kauempana, mm. Rovaniemellä. Päätyökseni olen toiminut vientialalla, kielenkääntäjänä, tulkkina, konsulttina ja vientipäällikkönä. Olen kuitenkin enemmän humanisti kuin kivenkova liikemies. Siksi olen työskennellyt viime vuosina opetusalalla, mikä tuntuu hyvältä "valinnalta". Pidän myös "paperihommista", siksi kirjoitan nyt Ultraan.

Mitkä ovat suosikkikirjasi?

Vaikea kysymys. Englannin-, saksan- ja venäjänkielisiä astrologisia kirjoja on monta hyllymetriä. Peruskirjoja ovat esimerkiksi Robert Handin, Liz Greenen, Stephen Arroyon, Zipporah Dobynsin, Reinhold Ebertinin sekä suomalaisen Raimo Nikulan teokset.

Teetkö itse astrologisia tulkintoja?

Ajanpuutteen takia hyvin vähän. Opetan mieluummin tulkitsemaan itse. Kirjani Astrologian käsikirja on ollut monille suomalaisille ensiopas. Sitä on painettu yli 10 000 kappaletta. Suomen Astrologiselta Seuralta saa pyynnöstä astrologilistan. Tunnetuimpia ja pitkään alalla toimineita astrologeja Suomessa ovat Markku Manninen, Risto Vartiainen ja Raimo Nikula.

Vastaatko Ultrassa lukijoiden kysymyksiin?

Ehkä satunnaisesti kiintoisimpiin. Lehdessä ei kuitenkaan kannata tuhlata palstatilaa yksittäisiin vastauksiin, varsinkin jos koskevat vain yhtä tiettyä henkilöä. Minulle voi myös kirjoittaa sähköpostisoitteeseen nummela@nic.fi , mutta en pysty lupaamaan, että ehdin vastata kaikkeen postiin. Eniten olen kiinnostunut kurssien pitämisestä erityisesti kesällä.

Mistä tietää, kuka on pätevä astrologi?

Jos on epävarma, Astrologiliitto ja Suomen Astrologinen Seura voinevat neuvoa jonkin verran. Alalla liikkuu satunnaisia huijareitakin, mutta näistä kahdesta voi ainakin tiedustella. Astrologitutkinto on sen verran uusi, että vasta yksi suomalainen on suorittanut sen. Usein hyvällä astrologilla on paljon elämänkokemusta. Monilla kuuluilla astrologeilla on psykologian, kasvatustieteen, lääketieteen tai luonnontieteiden opintoja taustalla. Ehkä humanisti oivaltaa astrologian helpommin kuin keskiverto insinööri.

Miten suhtaudut muuhun rajatietoon? Millaista on intialainen ja kiinalainen astrologia?

Olen ehtinyt keskittyä vain astrologiaan, se on – ei negatiivisessa mielessä – kiintoisa, loputon suo, oikea räme, joka leviää ja laajenee kaikille elämänalueille mitä pitemmälle sen tutkimisessa etenee. Intialainen ja kiinalainen astrologia ovat omia käsitejärjestelmiään, jotka pitäisi myös opiskella perinpohjin ennen kuin rohkenisin lausua niistä mitään. Todennäköisesti niistä löytyvät samat asiat kuin länsimaisesta astrologiasta, mutta eri terminologiaa käyttäen. Joskus vuosia sitten näin mm. kirjan kiinalaisesta astrologiasta, jossa myös nouseva merkki oli ilmoitettu kiinalaisittain, mutta minuutin tarkkuudella.

Tarvitaanko astrologiaa?

Johan se on ollut olemassa tuhansia vuosia. Se säilyy aina pienen, mutta elinvoimaisen harrastaja- ja tutkijajoukon symbolijärjestelmänä ja elämänfilosofiana. Otaksun, että suurempi joukko käyttää ja tutkii sitä omiksi tarpeikseen ja vain harvat tekevät tulkintoja asiakkaille. Toisaalta miksi kaikkien pitäisi oppia tulkitsemaan sitä itse, kun joku toinen osaa sen jo hyvin. Astrologiasta voi olla apua, iloa ja lohtua moneen asiaan, mutta esimerkiksi rahavaikeudet tai mielenterveysongelmat eivät ratkea sen avulla. On tärkeää yrittää asennoitua astrologiaankin mahdollisimman objektiivisesti ja neutraalisti.

 


< TAKAISIN ULTRAAN 11/2000

TAKAISIN HENKILÖHAKEMISTOON  >