Ultran artikkeli
  


Kaisa Mäkisarka

Geminan Kaisa:

"Henkiseltä tieltä ei ole paluuta"

Teksti: Marko Kananen
 
K
aisa Mäkisarka
on pitänyt Tampereella Gemina Bookshoppia jo seitsemän vuoden verran. Mikään ei ole ikuista, ja Kaisaakaan ei ehkä tämän kevään jälkeen nähdä liikkeensä tiskin takana. Ultra kävi ottamassa asiasta selvää.

Huhu kertoo että olet jättämässä Tampereen ja Geminan, mikä on tilanne?

- Huhu kertoo ihan oikein. Olen saamassa päätökseen tämän 7-vuotisen rupeaman. Minusta tuntuu, että alun pitäenkin tämä oli tarkoitettu minulle projektiluontoiseksi jutuksi. Nyt tuntuu vahvasti siltä, että minun aikani tässä on täynnä ja on syytä suunnata eteenpäin.

- Minulla on myös sellainen tuntu, että Tampereen kausi on kohdallani täyttynyt. Tulin tänne 90-luvun alussa Espoosta, ja koko ajan oli sellainen fiilis, että ei tämä ikuista ole.

Miten lopettamispäätös syntyi?

- Puoli vuotta sitten kotona sain jännän fiiliksen. Tuntui siltä, kuin joku iso ratas olisi ruksahtanut pyörimään. ja se tuo paljon isoja muutoksia. Nyt alkaa selviämään, mitä ne muutokset ovat.

- Olen luvannut itselleni, että toukokuun loppuun mennessä urakkani tässä on ohi. Haluan pitää vähän kesälomaa, mitä en ole tehnyt seitsemään vuoteen.

Miten näet tulevaisuutesi, oletko jättämässä tämän aihepiirin taaksesi?

- Mihinkään en ole näitä asioita hukannut, niitä on tulossa vain lisää. Mutta tehtäväni saattaa olla toisentyyppinen, viedä näitä asioita eteenpäin toisissa paikoissa ja toisilla tavoilla.

Et siis ole hylkäämässä henkistä tietä?

- Eihän siltä polulta ole paluuta. Visioni on saada tätä asiaa esille niille henkilöille, jotka eivät käy rajatiedon kirjakaupoissa, yritysmaailmaan jne. Toisaalta en itsekään tiedä, mitä tarkkaan ottaen rupean tekemään.

Sehän se suuri kysymys tosiaan on: tavoittaa ne ihmiset, jotka eivät tule itse meidän luoksemme.

- Aivan, vuoren on mentävä Muhammedin luokse.

 

Asiakkaat elämän suola

Miten tulit alkujaan perustaneeksi Geminan?

- Löysin Era Novan Helsingissä v. 1987 ja ihastuin paikkaan ja kirjoihin. Sitten elämä toi minut Tampereelle. Vuonna -92 yritin sitten löytää täältä alan kirjakauppaa ihan vaan ostaakseni itselleni kirjoja. Kun sitten tajusin, että täällä ei alan kauppaa ole, se oli valtava ahaa-elämys. Tuli sellainen tunne, että tätä vartenhan minä täällä olen. Olin ihan varma, että muutkin etsivät alan kirjoja. Sain asiat rullaamaan tosi nopeasti, rahoituksen järjestymään jne. Viimeisinä viikkoina ennen liikkeen avaamista näin painajaisia, joissa luin Aamulehteä ja näen uutisen, että joku muu avaa tällaisen liikkeen ennen minua.

- Geminalle oli olemassa selvä tilaus. Avajaisviikon aikana liikkeessä kävi 11 ihmistä, jotka sanoivat harkinneensa tällaisen liikkeen perustamista.

Miten keksit näin oivan nimen liikkeellesi?

- Lähetin tilauksen maailmankaikkeuteen ja pyysin ottamaan yhteyttä, kun on valmista. Sitten imuroidessani jokin kuiskasi korvaani: "Gemina". Nimi tarkoittaa naispuolista kaksosta, mikä sattuu sikäli hyvin, että itsekin olen sellainen horoskooppimerkiltäni.

Millaiset ihmiset löytävät tiensä Geminan ovesta sisään.

- Asiakkaat ovat aivan fantastisia, he ovat päivän suola. Tällaisia asiakkaita tuskin muualla tapaa. Heiltä saa ihanaa palautetta ja upeaa kanssakäymistä. Ihmiset ovat avautuneet kertomaan täällä sellaisia juttuja, mitä he eivät ole välttämättä missään muualla voineet kertoa.

- Asiakaskunta on vuosien mittaan monipuolistunut. Alkuun tyypillinen asiakas oli 35-55 vuotias työssäkäyvä naishenkilö. Mutta nyt asiakkaita on ikähaarukassa 12-85 v.

- Monet kanta-asiakkaat ovat käyneet täällä seitsemän vuotta. En haluaisi heidän jäävän "tuuliajolle". Siksikin toivoisin tähän löytyvän sopivan jatkajan. Olen jopa ideoinut jonkinlaisia vahdinvaihtojuhlia kanta-asiakkaille, joissa luovuttaisin uuden kauppiaan asiakkailleni.

- Asiakaspalaute siitä, että Tampereella ehdottomasti täytyy olla tällainen liike, on ollut todella äänekästä.

Sinullahan on tässä melkein "puoli Suomea" kotikenttänä.

- No melkein! Porista ja Jyväskylästä esimerkiksi käy paljon väkeä. Näitä liikkeitä ei tästä maasta tosiaan kovin tiuhaan löydy.

Gemina ei ole polkenut paikallaan tänä seitsemänä vuotenakaan. Nykyiset tilat ovat jo kolmannet Kehräsaaressa, parinkymmenen metrin säteellä toisistaan.

- Syy tähän viimeisimpään muuttoon oli se, että edellisissä tiloissa olimme 10 metriä sivussa kävelyreitistä, mikä näkyi selvästi asiakasmäärässä. Joskus se on niin pienestä kiinni. Uusissa tiloissa vuokrakin on erittäin kohtuullinen.

- Ympäristöhän täällä on aivan fantastinen, tämä miljöö on ainutlaatuinen. Vaikka ollaan Suomen toiseksi suurimman kaupungin ydinkeskustassa, tällä kohtaa on ihmeellisen rauhallinen tunnelma. Oma pikku pihapiiri aivan Tampereen keskustassa. Kehräsaaren kauppiaissa ja ihmisissä on sitä paitsi tavallista enemmän henkisesti avoimia ihmisiä.

 

Suuri buumi vasta tulossa

Millaisia kirjoja sinulta ostetaan?

- Henkinen kasvu eri muodoissaan on ehdottomasti pääasia. Siihen liittyvät täydentävät hoitomuodot, shamanismi, intiaanikulttuurit, astrologiaa on aika lailla, meditaatiota ja joogaa löytyy... Kanavoituja kirjojakin on kohtuullisen paljon.

- Ufot meiltä kuitenkin puuttuvat. Kun on rajalliset resurssit ja en itse tunne aihealuetta, niin se on jäänyt. Seuraavaksi olin ajatellut laajentaa Tiibetin Buddhalaisuuteen.

- Uskon seuraavan ison jutun olevan seksuaalisuuden uudet ulottuvuudet, tantrinen ja spirituaalinen seksi. Niitä kirjoja ei ole missään, mutta se on hieno asia.

- Mielellään olisin jo joku aika sitten lisännyt kovasti englanninkielisten kielten tarjontaa, siellä on niin loistavia kirjoja tarjolla.

- Meillä on käynyt asiakkaita Kanarialta, Saksasta, Kanadasta, Hong Kongista. Eräs nainen muutti Suomeen Kaliforniasta, osui täällä terapiahyllyymme ja oli aivan ihastuksissaan, "Kuka nämä kirjat valitsee?" Kaliforniassa näitä kirjakauppoja löytyy, mutta Suomesta hän ei uskonut tällaista löytävänsä.

- Olen halunnut pitää hankintapolitiikan todella tiukkana, punnitsen tarkkaan jokaista hyllyyn tulevaa kirjaa.

Millainen tuntuma sinulla on tämän alan tulevaisuudesta, ainakin kirjastoissa luokka 15 taitaa olla kaikkein suosituin?

- Minusta tuntuu, että se suuri buumi on vieläkin vasta tulossa. Esimerkiksi Englannissa ja Saksassa kansa on ihan hullaantunutta näihin asioihin. Kyllä täälläkin sama näkyy vaikkapa siinä, että tavallisissa kirjakaupoissa rajatiedon kirjat ovat eniten kasvava ala.

Sinullahan on täällä paljon muutakin kuin kirjoja.

- "Rajatiedon kirjakauppa" -nimitys rajaa paljon ihmisiä pois. Mielestäni parempi määritelmä olisi vaikka "Henkisen kasvun aarreaitta".

- Täällä on tarjolla mm. musiikkia ja erilaisia apuvälineitä, itse hankin juuri Ask Bob -heilurin.

- Meillä on täällä vakituiseen kaksi astrologia, sekä NLP:tä ainutlaatuisesti hyödyntävä reikiparantaja.

 

Elämän peli myynnissä ensimmäisenä maailmassa!

Mitkä ovat olleet hienoimpia hetkiä näinä vuosina?

- Hienoimpia hetkiä? Niitä on niin paljon… Täällä on löydetty parisieluja, itketty, halattu, naurettu, jaettu valtavasti asioita, valtavasti upeita kokemuksia. Täällä ei ole vain tavatta, täällä on kohdattu.

- Onhan täällä esimerkiksi käynyt Suuruuksia vierailemassa. Myös asiakkaina, mutta valitettavasti heistä en voi kertoa, en paljasta asiakkaiden henkilöllisyyttä.

- Kyllähän minulta yksi "maailmanennätys" löytyy. José Stevensin Elämän peli -kirja ilmestyi suomeksi ennen kuin englanniksi. Suomessahan kiinnostus Michaelin opetuksiin on maailman huippuluokkaa, täällä on tunnetusti paljon vanhoja sieluja. Gemina Bookshop oli maailman ensimmäinen kirjakauppa, jolla on ollut hyllyssään myynnissä tuo kirja.

No nythän on hyvä lopettaa, kun olet huipulla! Kerrotko vielä jotain liikkeenpidon filosofiastasi. Jos olen oikein ymmärtänyt, pelkät debetit ja kreditit eivät ole sanelleet tekemisiäsi.

- Tämä on ollut palveluliike, olen tekstannut asiakkaalle hautajaisaddressia jne. Tavoite on ollut, että jokainen sisälle tulija saa täältä vähintään sen, mitä hän on tullut hakemaan.

- Minulla on syntynyt tässä visio uudenlaisesta palvelukulttuurista. Ei mietitä sitä, paljonko asiakkaasta voi rahallisesti hyötyä, vaan sitä, miten häntä voi parhaiten auttaa. Jos tiedän hänen löytävän etsimänsä paremmin muualta, neuvon hänet toiselle kauppiaalle, enkä jää harmittelemaan menetettyjä kauppoja. Asiakas tietää voivansa tulla myöhemminkin kysymään neuvoa, ja jollakin kerralla hän löytää etsimänsä parhaiten täältä. Kaupanteon täytyy olla kannattavaa molemmille.

- Aluksi tuntui hirveän vaikealta yhdistää henkisyys ja liiketoiminta, nyt tämä yhdistelmä on jotenkin kristallisoitunut minulle.

- Mutta jälleen se suuri ongelma on saada tällainen ajattelu leviämään liike-elämään laajemmin, saada tavallaan kaikki henkisen tien kulkijoiksi.

Olisitko tehnyt mitään toisin?

- Tämä seitsemän vuotta on ollut upeaa aikaa, päivääkään en vaihtaisi pois. Yksi asia on kuitenkin harmittanut. Liikkeen perustaminen ja lasten hankkiminen yhtä aikaa ei ole kovin helppo yhtälö. Siitä on tullut huono omatunto sekä kotona että liikkeessä.

- Silti nämä vuodet ovat menneet niin hyvin, että kyllä tässä on ollut korkeampia voimia mukana kannattelemassa.

Kiitos Kaisa näistä vuosista! Minusta tuntuu että kuulemme sinusta vielä…

 

 


< TAKAISIN ULTRAAN 4/2000

TAKAISIN HENKILÖHAKEMISTOON  >