Ultrapäivät 2002

 Artikkeli Ultrassa 3/2002

Yksi voi olla kaksi ja kaksi voi olla yksi

Teksti: Marko Kananen

 

Näppäilen Pentti Haasiosalon puhelimen numeroyhdistelmän…
Muutaman hälytysäänen jälkeen Haasiosalon puhelinvastaaja pyytää jättämään äänimerkin jälkeen viestin.
Myöhemmin Haasiosalo soittaa ja keskustelemme Pentin ULTRA-PÄIVIEN luentojen sisällöstä.

Parisuhde ja henkinen kasvu

Luennoit lauantaina aiheesta "Parisuhde ja henkinen kasvu", miksi?

Monestakin syystä, mutta kaksi nousee ylitse muiden:

Parisuhde ja henkisyys on yleisesti ja suuresti väärinymmärretty yhdistelmä.

Tämä yleinen harha on perua viljalti väärinymmärretystä luostariyhteisöperinteestä. Ei tiedetä, että vain pieni osa eri luostariyhteisöjen jäsenistä omistautui henkiselle kasvulle. Valtaosa hoiti aineellisia arkipäivän askareita. Suurin osa luostariyhteisöjen jäsenistä eli luostareissa ilman omaa valintaansa.

Ihmissielun inkarnaatioketjun tietyssä henkisen etsinnän vaiheessa luostariyhteisö on ollut paikallaan; sopivassa luostariyhteisössä jopa henkisyyttä edistävä, mutta se on nyky- ajassa vanhoillisuudessaan tarpeeton ja henkistä kasvua jopa hidastava. Miksikö? Siksi, että tämän päivän länsimainen parisuhde- ja perhekoulu on henkisen kasvun kannalta parempi ja tehokkaampi. Voimme perustellusti sanoa, että parisuhde- ja perhekoulu on Elämänkoulun yläaste; luostariyhteisö on ala-aste ja sinkkuelämä on esikoulu.

Parisuhde- ja perhekoulussa ihmispersoona joutuu Elämänkoulun "kivimyllyyn", jossa särmät hiotaan ja mahdollistetaan sinkkuelämää paljon monimuotoisempi ja nopeampi henkinen kasvu. Parisuhteen henkisyyttä ehkäisevä väärinkäsitys johtuu ennen muuta siitä, että parisuhde ymmärretään liian suppea-alaisesti. Parisuhteen vastaisuutta ovat saarnanneet pääasiassa katoliset papit sekä vanhapiiat ja –pojat, jotka ovat katkeroituneita, kun syystä tai toisesta eivät ole kyenneet solmimaan avioliittoa.

Parisuhteen henkistä kasvua haittaava vaikutus on omaksuttu kapea-alaisten, elämän monimuotoisuutta ja –tasoisuutta ymmärtämättömien ulkomaalaisten kirjailijoiden kirjoista, joita moni suomalainen rajatiedon tekstien kirjoittaja ja luennoija on apinoinut; vaikka kenties omassa elämässään onkin parisuhdekumppania vaihtanut nuorempaan vuosikertaan etupäässä animaalisen viettitoiminnan viemänä; menettely on tosin pyritty verhoamaan parisielun kohtaamistapahtumaksi.

Kaikissa maamme yliopistokaupungeissa, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla, on ollut – ja alati enemmälti on – suuri joukko korkeasti kouluttautuneita eläkkeellä olevia sinkkuja. Kielitaitoisina he ovat lukeneet vieraskielisiä rajatiedon kirjoja ja perustaneet lukuisia rajatiedon "marttakerhoja", joissa ovat toistelleet lukemiaan asioita – niitä omakohtaisen kokemuksen ja kykyjen puutteessa itse asiassa useinkaan ymmärtämättä – kuin papukaijat. Ovathan esimerkiksi lapsettomat ihmiset aina olleet parhaita lapsenkasvatusneuvojen antajia!

Olen tavannut muutamia eläkkeellä olevia, rajatiedon kentässä toimivia kielten opettajavanhapiikoja. He eivät ole juurikaan joutuneet ottamaan huomioon toisten ihmisten tarpeita työssä eivätkä vapaa-ajalla. Kohtaamistani rajatiedon kentän ihmisistä juuri nämä sinkut ovat olleet henkisesti vähiten edistyneitä. Yhteistä heille on itsekkyys, suvaitsemattomuus, kapea-alaisuus ja rakkaudettomuus. Heidän persoonansa kasvu on elämänkokemusten puutteessa – elämän kapea-alaisuudesta johtuen – jäänyt kesken. Näitä sinkkuja voidaan hyvin verrata yksilapsisten perheiden hemmoteltuihin lapsiin, jotka ilman omaa ponnisteluaan ovat saaneet kaiken haluamansa eivätkä ole koskaan oppineet tekemään kompromisseja, saati sitten jakamaan toisten lasten kanssa jotain haluamaansa.

Kovia sanojako? Kenties. Asioista pitää puhua oikeilla nimillä. Hyssyttely ei saa materialismin harhassa uinuvia ihmisiä havahtumaan hereille ymmärtämättömyydestään johtuvasta tietämättömyydestä, taikauskosta ja epäjumalain palvelusta. Ei Jeesuskaan pari vuosituhatta sitten tullut tänne hyssyttelemään, vaan herättelemään kovin ottein taikauskon harhassa nukkuvia ihmisiä. Niin teen minäkin. Korostan sitä, etten tuomitse ketään, totean vain miten asiat, tilanteet ja ihmiset näen ja koen, ja miten ne ovat. Olen varma, että ne, joiden henkinen näkökyky on todella avautunut, näkevät asiat samalla tavalla.

Maapallolle on aikain saatossa kahdentuhannen vuoden välein inkarnoitunut pitkälle jalontuneita opettajia herättelemään ja opastamaan tämän planeetan ihmisiä henkiseen kasvuun. Niin on nytkin. Jälleen kerran on koittanut aika herätellä maan lapsia havahtumaan aikansa palvelleiden, rappeutuneiden ja liian kapea-alaisten taikauskojen orjuudesta. Maapallon ihmiskunta janoaa vapahtajaa ja vapahdusta materialismin ja taikauskon kahleista.

Heti on sanottava, että olen toki tavannut suomalaisessa rajatiedon kentässä henkisesti pitkälle jalontuneitakin sinkkuja. Heidän lukumääränsä jää kuitenkin alle yhden käden sormien summan. Nämä sinkut ovat jo hyväksytysti läpäisseet parisuhde- ja perhekoulun eri asteet. Nyt he ovat inkarnoituneet kotiplaneetallemme auttaakseen muita henkisen kasvun pyrkimyksissä. Mutta kuten sanoin, olen tavannut Suomessa vähemmän kuin viisi!

Parisuhde- ja etenkin perhekoulussa ihmispersoonalle Elämä antaa lahjaksi mittavan henkisen kasvun mahdollisuuden. Perhekoulussa on mahdollisuus oppia rakkautta vielä monimuotoisemmin kuin parisuhdekoulussa .

Valtaosa minulta apua pyytäneistä koskettelee parisuhdeongelmiaan ja terveyttään.

Miksi näin on? Siksi, että hyvä parisuhde on ihmiselle hyvin tärkeä. Se on ihmisen hyvän ja tasapainoisen elämän perusta.

Toisaalta siksi, että ihmisiä on harhautettu sillä, että parisuhde haittaa ihmisen henkistä kasvua. Tämä harhaoppi on saanut ihmisten mielen vereslihalle, eikä ihme.

Hyvä parisuhde on kuin viini: paranee vanhetessaan. Parisuhde- ja perhekoulutus on planeettamme henkisen kasvun tehokoulutusta. Tule kuuntelemaan luentoani, niin saat tietää miksi niin on!

Mitä tarkoittaa iltaluentosi aihe "Yksi on kaksi ja kaksi on yksi"?

- Se on eräs pyhän avioliiton mysteeri: Tule kuulolle, niin saat tietää mitä se tarkoittaa.

Esitelmöit myös "Kosmisten ystävien" iltatilaisuudessa, mistä puhut?

- Aion kertoa lukuisista ns. ufokokemuksistani. Voit olla varma, että esitykseni yleisö saa kuulla jotain aivan ainutlaatuista. Tilaisuuden jälkeen he eivät ole entisellään. He havahtuvat huomaamaan Maailmankaikkeutemme monimuotoisuuden, ihmissukuisten olentojen monet ryhmät sekä heidän asujamistojensa runsauden. He suorastaan heräävät elämään; oppivat luopumaan aikansa palvelleista, vanhentuneista ajatusrakenteistaan; ja kenties jopa uudestisyntyvät!

Valtaosa planeettamme hiukkas- ja astrofysiikan tutkijoista on sitä mieltä, että Maailmankaikkeudessamme on suunnaton määrä planeettamme ihmiskuntaa korkeammalla kehitystasolla olevien olentojen kansoittamia planeettoja.

Kuten aina, niin nytkin suomalaiset tiedemiehet tosin tulevat jälkijunassa. Vielä pari vuotta sitten tämän vuoden Tieto-Finlandia palkinnon saanut Valtaoja esiintyi televisiossa täytenä ateistiskeptikkona ja leimasi samassa tilaisuudessa esiintyneen ufotutkijan puheet lähes hölynpölyksi.

Lukiessani Esko Valtaojan kirjaa "Kotona maailmankaikkeudessa" tulin surulliseksi tämän kotikaupunkini kirjailijakollegan puolesta. Etupäässä minua suretti Valtaojan hämmästyttävä tietämättömyys ja uskomaton kapea-alaisuus. Suorastaan miltei häpesin opetustyötä tekevän Valtaojan puolesta hänen kirjansa kypsymätöntä ilmaisutapaa ja alatyylin sanavalintoja. Valtaojan kirjaa lukiessa heräsi kysymys: yrittääkö 50-vuotias Valtaoja liehakoida murrosikäisiä?

Häpeän Valtaojan puolesta myös sitä, että kirjassaan Kotona maailmankaikkeudessa tähtitieteen harrastaja Valtaoja haukkuu rajatiedon harrastajia hölmöiksi. Valtaojalla kun ei ole minkäänlaista kompetenssia arvioida, saati sitten arvostella rajatiedon harrastajia!

Valtaoja lyö kirjassaan suurella lekalla lyttyyn myös kaikkinaisen henkisyyden. Hänen mielestään materia näyttäisi olevan kaiken alku ja loppu, kaiken herra. Valtaojan kapea-alaisuus ja tietämättömyys selittää sen, ettei hän näyttäisi ymmärtävän, että elävällä ja kuolleella ihmisellä on sentään jonkinlainen ero. Sitäkään Valtaoja ei näyttäisi ymmärtävän, mikä sen eron saa aikaan.

Kenties sen selittää hänen kirjassaan ylpeilemä lukion päättötodistuksen kemian arvosana 6.

Kaikki eivät voi ymmärtää kaikkea; kukaan ei voi ymmärtää toisen puolesta, se joka nukkuu ei tiedä olevansa unessa ja se joka ei ymmärrä ei tiedä ettei hän ymmärrä; valitettavasti.

Tämäkin selittyy helposti sieluiällä ja -kapasiteetilla. Vauva- ja lapsisielun ymmärrys ei saatakaan yltää tällaisten asioiden käsittelyyn ja oivaltamiseen, nämähän ovat sieluiältään aikuisen asioita.

Valtaojan kannalta hienoa on, että hänelle sentään jää – mahdollisesti joskus eläkkeelle päästyään – tähtitieteen harrastus; hänellä kun ei kertomansa mukaan ole lapsia.

Maailmankaikkeuden käsitteistä ja ilmiöistä on tärkeää antaa ihmisille tietoa juuri siksi, että Suomen tiedemiesten ymmärrys on sillä tasolla kuin se on. Ja sen seurauksena kouluopetus on sellaisella surullisella tasolla kuin on. Tulepa kuulolle!

Huh-huh, kuulostaa mielenkiintoiselta. Pentti Haasiosalo ei aio päästää Ultrapäivillä kuulijoitaan vähällä!

 

Pentti Haasiosalo pitää Ultrapäivillä lauantaina 6.7. klo 10 luennon Parisuhde ja henkinen kasvu.
Samana iltana klo 21 hän pitää iltaluennon Yksi on kaksi ja kaksi on yksi.
Perjantaina 5.7. klo 21 hän pitää Kosmisissa ystävissä esityksen omista ufohavainnoistaan.

 


Takaisin Ultrapäivien ohjelmaan
Takaisin Ultraan 3/2002