Ultra

Ultran tarina

Ultra on Suomen merkittävin rajatiedon lehti, joka on jatkanut itsenäistä toimintaansa jo 50-vuoden ajan.

Lehden historia alkaa tammikuusta 1972, jolloin alkoi ilmestyä Ufoaika-niminen kuukausijulkaisu. Julkaisun alullepanijana oli espoolainen kanslianeuvos Esko Aaltonen. (Ultra 7-8/81). Suomessa, kuten ylipäätään maailmalla, oli 1960- ja 1970-lukujen taitteessa suuri mielenkiinto ufo-ilmiöön. Näinä aikoina syntyi muitakin alan lehtiä, esim. Tähti, Tabu ja Hypnoosi-rentoutus. (Nämä lehdet suuntautuivat enemmän muille aloille). Pudasjärven–Kuusamon ufoaalto oli myös vahvasti esille mediassa. Kiinnostus erilaisiin rajatietoa ja parapsykologiaa sivuaviin ilmiöihin oli vahvaa. Päätoimittaja Tapani Kuningas totesi ensimmäisessä pääkirjoituksessaan Ufoaika-lehden olevan seuraus näistä. Esko Aaltonen ehdotti uutta lehteä Vimana Ufo-lehden tilalle Interplanetistien jäsenlehdeksi. Ufoajasta tuli tavallaan Vimanan kilpailija. Ufoajan ensimmäinen numero myytiin käytännössä loppuun. Ufoaika-lehteä julkaistiin noin kolmen vuoden ajan.

Vuoden 1974 marraskuussa lehti muutti nimensä Ultraksi. Vuonna 1976 alan harrastajien oma yhtiö Kustannus Oy Rajatieto alkoi huolehtia Ultran julkaisemisesta. Kolme vuotta myöhemmin Kustannus Oy Rajatieto alkoi kustantaa ja myydä myös alan kirjallisuutta. Mm. Mestarin matkassa, Eva Bell Weber (alkuperäinen loppuunmyyty. Unio Mystica 2. painos vuodelta 2008), Teosofian juuret, Mikael Niinimäki (1979), Elämää unessa ja ajassa, Heikki Heimola (1983), Mestarin hiljainen ääni, Eva Bell Weber (1996) Yhteyksiä ajattomuudesta, Irma Weisen & George Lindström (2005).

Lehteä on tehty vuodesta 1973 Kuhmoisten Kylämällä, joka lienee Suomen luonnonläheisin toimitusympäristö aivan Isojärven kansallispuiston kupeessa. Omat toimitilat Ultra sai 80-luvun puolivälissä, joita laajennettiin lisärakennuksella vuonna 1995.

Ultralla on avustajia niin Suomessa kuin ulkomailla. Ultra poimii sinulle rajatiedon kentästä ja yhä laajenevasta tietotulvasta kiinnostavat aiheet ja uutiset.

Lataa ilmaiseksi
ensimmäinen
Ufoaika -lehti 1/1972

Kustannus Oy Rajatieto  järjestää myös tapahtumia, joista Ultrapäivät on tunnetuin ja vakiinnuttanut asemansa rajatiedon merkittävimpänä kesätapahtuma Suomessa. Tapahtuma kokoaa n. 1000 päisen yleisön heinäkuussa Kuortaneen Urheiluopistolle. Ultrapuodin nimellä toimii myös kirjamyynti, joka tapahtuu pääosin postin kautta. Ultra on avoimesti rajatiedon kysymyksiä ja tutkimusta käsittelevä aikakauslehti. Vuodessa ilmestyy 12 numeroa, joista kaksi kaksoisnumeroa.

Ultra tarjoaa puolueettomasti ja ennakkoluulottomasti faktaa ja fiktiota rajatiedoksi nimetyiltä, mitä keskeisimmiltä elämän ja mielenkiinnon alueilta.

 

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!