Ultra

Ale!

15,00  sis. alv.

Irma Weisen ja Georg Lindström

Kustannus Oy Rajatieto 2005
208 sivua

Kustannus Oy Rajatieto on täyttänyt suuren aukon julkaisemalla vihdoin suomenkielellä kirjan EVP/ITC:stä. Näiden kirjainyhdistelmien takana ovat englanninkieliset nimitykset Electronic Voice Phenomena/Instrumental TransCommucation. Saksan- ja suomenkielisenä lyhennyksenä käytetään muotoa ITK (instrumentaalinen transkommunikaatio), jota jatkossa lyhyyden vuoksi käytän koko ilmiöryhmän nimityksenä.

Kyseessä ovat alun perin magneettinauhalle saadut äänet, joiden aiheuttajina kirjan mukaan ovat rajan takana olevat henget. Jatkossa ilmiö on laajentunut niin, että tallenteita saadaan radiosta ja puhelimesta kuuluvista äänistä, televisioruudun kuvista ja faksilla tai suoraan tietokoneen levylle tulleista viesteistä. Myös ennalta arvaamattomiin kysymyksiin saadaan vastauksia, mikä vahvistaa ilmiön aitoutta.

ITK-viestien vastaanotto on levinnyt koko maailmaan niin, että kokeilijoita on jo ainakin tuhansia. Kirja tuo kentän mainiosti lukijan lähelle, sillä kirjoittajat ovat vuosien kuluessa henkilökohtaisesti tavanneet suuren joukon tutkijoita ja kokeilijoita maailman eri puolilta ja ovat olleet mukana ITK-seminaareissa ja nauhoituksissa. He esittelevät varsin tyhjentävästi erilaisia mahdollisuuksia viestien alkuperälle.

Kirjassa esitetään ITK:n historia, jonka voidaan hajanaisten ilmiöiden jälkeen katsoa alkaneen vuonna 1959 Friedrich Jürgensonin linnunlaulunauhoituksiin tulleista ylimääräisistä puheäänistä. Yli kahdenkymmenen kokeilijan ja tutkijan työtä ja tuloksia on esitelty. Mukana on todella hämmästyttäviä tapahtumia, joihin maailmankuvasta kiinnostuneen on hyvä tutustua. Muun muassa Jürgenson on kuolemansa jälkeen antanut viestejä ja kuvia itsestään monille kokeilijoille. Kirjan lopussa on fysiikan tohtori Matti Pitkäsen artikkeli, jossa hän pyrkii selittämään ITK:ta kehittämänsä TGD-hypoteesin avulla.

ITK-viestien saaminen ei valitettavasti ole aivan helppoa. Monet ovat joutuneet yrittämään sitkeästi kuukausia ja jopa vuosia ennen kuin ovat onnistuneet. Äänet ovat useimmiten lyhyitä ja epäselviä, joten tulkinta voi olla hankalaa. Joidenkin mielestä tarvitaan psyykkistä herkkyyttä tulosten saamiseksi, mutta kaikki eivät pidä sitä välttämättömänä. Rajan takana näyttää tarvittavan henkien yhteisöjä, jotka ylläpitävät yhteyksiä ja kehittävät niitä. Kirjasta ilmenee suuri määrä ITK-ilmiön tyypillisiä piirteitä ja erikoisuuksia. Esimerkiksi sanallisissa viesteissä esiintyy usein erikielisiä sanoja samassa lauseessa.

ITK-ilmiötä on tutkittu tieteellisesti varsinkin Saksassa ja Italiassa. On muun muassa tarkasteltu saatujen tietojen paikkansapitävyyttä ja selvitetty äänten aitoutta ja erikoisuuksia. Tulokset ovat sellaista luokkaa, että ne ansaitsisivat julkisuutta nykyistä enemmän.

Kirja tietenkin lähestyy ITK-ilmiötä myönteisessä hengessä. Ehkä olisi kuitenkin ollut hyvä kertoa, että maailmalla on liikkeellä myös paljon huonolaatuista aineistoa. Internetsivuilta voi löytää täysin epäselviä ja mielivaltaisesti tulkittuja ääninäytteitä ja henkikuviksi tulkittuja kuvia, jotka muodostuvat pelkistä satunnaista kuvioista. Suomesta olisi voinut mainita Martti Waldenin, joka on suurella menestyksellä rakentanut kansainvälisiä yhteyksiä tutkijoihin ja kokeilijoihin.

Toivottavasti kirja saa hyvän menestyksen, sillä se on sen arvoinen. Olisi tärkeätä, että se johtaisi tulokselliseen kokeiluun myös täällä Suomessa.

Olavi Kiviniemi

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Yhteyksiä ajattomuudesta”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!