Ultra

Ale!

19,00  sis. alv.

Varasto loppu

Karita Aaltonen

178 s.
Kustantaja Viisas elämä Oy, 2017

”En tiedä mitä sä teet, mutta jatka sitä mitä sä teet”. Näin totesi lääkäri Karita Aaltoselle, kun tämä oli toipumassa parantumattomaksi luullusta aivosyövästä.

Tamperelainen joogaopettaja, hyvinvointivalmentaja ja juontaja Karita Aaltonen voitti erittäin vakavan 4. asteen aivosyövän, jonka paranemisennuste on nolla. Nyt hän on täysin terve ja auttaa muita syöpäpotilaita. Kirjassaan Karita kertoo oman tarinansa ja avaa työkaluja, joiden hän koki auttavan paranemisessa, ja mitä sairaus hänelle lopulta opetti. Karitan tapaus on maailmanlaajuisesti harvinainen.

 

Ultran kirja-arvio:

Tyylikäs, kovakantinen, kooltaan hiukan normaalia isompi ja materiaaleiltaan korkealaatuinen kirja, jolla on ympäristömerkki ja joka on painettu Otavan kirjapainossa Keuruulla. Kansimateriaalin tasosta hiukan tinkimällä olisi saatu hintaa hiukan huokeammaksi ja kirja kevyemmäksi käsitellä.

Fontti on mukavan kokoinen, selkeä, kirjainten sekä rivien välit väljiä, joten sitä on helppo lukea, vaikka näkökyky ei olisi ihan ykkösluokassa. Sivuja ei ole ahdettu liian täyteen ja kuvia on aika paljon. Ehkä olisi voinut miettiä vielä hiukan kuvien aiheita ja sitä määrääkin. Voi olla, että jos on itsellä menossa kovin tiukka vaihe terveyden kanssa, niin ei jaksa ihan noin iloisia ilmeitä ylenmäärin katsella. Tarkoitus tietysti on rohkaista ja antaa toivoa, mutta lukijoissa on varmasti diagnoosin, hoitojen ja parantumisen kanssa monissa eri vaiheissa olevia henkilöitä.

Teksti on sujuvaa, joustavasti etenevää sekä hyvin helppoa ja miellyttävää lukea. Kirjoittajalla on sana hallussa erittäin hyvin ja taito ilmaista itseään selkeästi. Hänelle myös kaikki pisteet rohkeudesta pistää itsensä likoon asiansa puolesta viimeistä silmäripseä myöten. Hyvänä esimerkkinä toimiminen ja vertaistuki on aina paikallaan. Kirjan sävy on sopivan neutraalin kannustava, antaa tilaa lukijallekin, eikä anna ymmärtää olevansa ainoa oikeassa oleva auktoriteetti.

Alkupuoli on hyvin dramaattinen ja tekee pakostakin lukijaan syvän vaikutuksen. Kirja sisältää hyvää, monipuolista ja tarpeellista asiaa kattavasti. Henkilö, joka haluaa ottaa vastuun itsestään, saa tämän teoksen avulla vinkkejä asioista, joihin kannattaa paneutua enemmän. Kiitoksen ansaitsee sen tuominen esiin, että ihminen tosiaan on monimutkainen kokonaisuus, jonka kaikki osa-alueet ovat tärkeitä ja yhteydessä toisiinsa. Kuten myös se, että useimmiten paraneminen edellyttää enemmän tai vähemmän muutosta ajatuksissa ja asenteissa. Itsetutkiskelu ja kurssin tarkistus aika ajoin on tarpeen kaikille, myös terveille. Ilon ja myönteisyyden merkitystä ei voi liikaa korostaa. On vain tärkeää ymmärtää myönteisyys oikein. Pahoinvoinnin ollessa pahimmillaan siinä on varmasti vaikea nähdä mitään positiivista. Synkistelystä ei silti ole apua kenellekään eikä mihinkään. Aina ei tietysti kukaan ole iloinen ja esim. surulle on annettava oma aikansa ja paikkansa, mutta sille ei ole hyvä antaa liikaa valtaa. Masennukselle pitää tehdä jotain, jos se tuntuu asettuvan taloksi.

Toivottavasti lukijat huomioivat Karitan kannustuksen itsen kuunteluun. Itselleen on hyvä olla myös sopivasti armollinen. Asioita on parasta tehdä omalla tavallaan, omassa tahdissaan. Kannattaa ehdottomasti olla terveen itsekäs. Toisten odotuksiin ja vaatimuksiin ei ole hyvä taipua loputtomiin, jos haluaa pysyä terveenä. Eikä muiden mielipiteille ole syytä panna tarpeettoman paljoa painoa.

Omana kommenttinani sanon, että keho on aina ”asukkinsa” puolella, silloinkin kun henkilö on vakavastikin sairas. Tämän olen kuullut luotettavalta taholta ja todennut pitävän täysin paikkansa.

Kirjoittaja on tehnyt paljon hyviä oivalluksia ja hienoa, että hän haluaa jakaa ne kanssamme. Hän on oikeassa siinä, että sairas ei jaksa itse hakea maailmalla levällään olevia tietoja. Turhaa tehdä sama työ moneen kertaan. Tämän kirjan avulla pääsee hyvin alkuun itsestään huolehtimisessa. Terveydenhoitohenkilökunnankin soisi lukevan tämän kirjan ihan ajatuksella ja huolella.
Paula Häyrynen

PS. Suosittelen herkkiä ja tunteellisuuteen taipuvaisia jo ennen kirjan avaamista hankkimaan käden ulottuville nenäliinoja. Paljon.

 

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Uskalla parantua- Uskomaton tositarina toivosta ja mielen voimasta”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varasto loppu

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!