Ultra

22,00  sis. alv.

Varasto loppu

Salaseurojen aika 1775-1839
Jukka Nieminen

Kustantaja Mediapinta, 2006
194 s.

KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tämä kirja on erilainen näkemys Suomen historiaan ja sen käännekohtiin. Suurten tapahtumien taustalla ovat vaikuttaneet salaseurat vuoroin hyvässä kuin pahassakin. Maata on kehitetty tai tuhottu sen mukaan mikä salaseura vuoroon on näkymätöntä valtaa pitänyt.
Tarinamme seuraa ruusuristiläistä mystiikkaa 1600-luvun Turusta aina 1800-luvun Tampereelle. Matkalla selviää että Temppeliherroja on ollut maassamme ammoisina aikoina, tai että pahamaineinen Illuminati järjesti Viaporin antautumisen Suomen sodassa. Venäjän Tsaari kävi Tampereella lavastettuaan kuolemansa ja että Finlaysonin tehtaat omisti todellisuudessa Pour le Merite-ritarikunta Preussista. Tämä kirja on puhdasta salaliittoteoriaa!

Kaikki huipentuu Tampereen vaakunaan vuodelta 1839, joka suorastaan kuhisee vapaamuurarillista ja ruusuristiläistä symboliikkaa. Nämä symbolit yritetään tietenkin tässä kirjassa avata. Niiden selitys lähtee juutalaisesta salatieteestä kabbalasta joka vaikutti voimallisesti niin vapaamuurarien, pietistien kuin jopa luterilaisen kirkon sisälläkin.

 

Kirja-arvio:

Salaseurat ja salaliitot ovat suuressa maailmassa muotia. Niillä ratsastetaan paitsi vakavammissa esoteerissävyisissä tutkielmissa myös selkeän kaupallisissa, popularisoimaan pyrkivissä yritelmissä. Joten lukijalle voi ensi alkuun herätä epäluuloja, kun salaperäinen viisikanta lasketaan jo ”rieväkylä” Tampereenkin asemakaavalle ja tuon honottavalla nuotilla jääkiekkoasioita jankuttavien junttien kaupungin historiaa selitetään jo sitäkin esoteeristen salaliittojen kautta.

Mutta edetessämme Jukka Niemisen tuoreen teoksen lukemisessa vakuutumme vähitellen: Suomen historiaan ovat todellakin  luultua paljon enemmän vaikuttaneet vapaamuurarit, ruusuristiläiset, illuminaatit, Valhalla-seuralaiset, Aurora-seuralaiset ja ties mitkä muut mielenkiintoiset ”kuppikunnat”. Etenkin Tampereen historiaan niiden kosketus on ollut melkoinen ja tässä mielessä Niemisen teos on luontevaa ja täydentävää jatkoa hänen edelliselle kirjalleen Hans Boijen salaisuus. Jo siihenkin tutustuttuaan, puhumattakaan sitten ollenkaan tilanteesta tämän salaseura-kirjan lukemisen jälkeen, ainakin allekirjoittanut katselee perin tutuiksi luulemiaan Tampereen maisemia aivan uusin silmin. Minä, joka sentään jo 1963 kävi Tampereella Johanneksen (!) kansakoulua. Miksi kirjoitin sanan ”Johanneksen” jälkeen huutomerkin, selviää, kun luette Niemistä.

Mikäli rahanne tai aikanne ei riitä lähteä Roomaan, Pariisiin ja Lontooseen Dan Brownin Da Vinci-koodi kainalossa, suosittelen teille halvempaa ja helpompaa eikä edes välttämättä vähemmän mielenkiintoista vaihtoehtoa.

Lähtekääpä Jukka Niemisen Salaseura-kirja ja miksei vielä tuo Boije-kirjakin  mukananne Tampereelle, salaseurojen, arvoitusten ja salatieteellisten koodien luvattuun maahan. (Kuinka  kirjaimellisesti tuo ”Luvattu maa” on oikeastaan ymmärrettävä, selvinnee sekin.) Louvrea tai Pietarinkirkkoa  tosin ei paikalla ole, mutta ehkäpä Tampereen taidemuseolla ja Tampereen tuomiokirkolla on paljonkin paitsi taiteellista myös salatieteellistä annettavaa.

Koska tuskin mikään tässä maailmassa on aivan täydellistä, on myös Niemisen kirjassa pieniä kirjoitusvirheitä (esim. Pekka Ervasti kun pitäisi olla Pekka Ervast) ja Tampereen kirkkojen valmistumisen kohdalla nähdään hieman epätarkkoja vuosilukuja, joihin kuitenkaan tuskin kiinnittää huomiota kukaan muu kuin allekirjoittanut ja minäkin vain siksi, että viimeisten 28 vuoden aikana olen ansainnut melkoisen osan toimeentuloani kertomalla ihmisille kirkoista sekä niihin liittyvästä historiasta vuosilukuineen. Itse asiaan nuo pikku virheet eivät kuitenkaan mitenkään vaikuta ja kaiken kaikkiaan teos osoittaa vakuuttavasti olevansa huolellisen ja pitkään jatkuneen, sitkeän tutkimustyön tulos.

Ja sitten vielä eräitä erikoiskiitoksia: Risto Penttinen on luonut kirjalle hienon ulkoasun. Niemisen omat, varsin niukat, mutta persoonalliset ja puhuttelevat kuvavalinnat ansaitsevat myös myönteisen maininnan. Teoksen loppuun sijoitetut lukuvinkit ovat omiaan houkuttelemaan lukijaa jatkotutkimuksiin.

Niemisen tyyli on hyvin nautittavaa ja saa lukijan toisinaan nauramaankin. Esitettäköön esimerkki Suomen sodan kohdalta, josta kirjassa, muuten, esitetään erittäin mielenkiintoisia, perusteltuja ja perinteisistä tulkintatavoista rajusti poikkeavia näkemyksiä. Kas näin: ”Sen ajan eliittiä kiinnosti yksinomaan miten hallitusmuodon vaihdos tulisi vaikuttamaan heidän elinolosuhteisiinsa. Huoli etuoikeuksista, sotilasarvojen säilymisestä sekä tietenkin eläkkeistä oli aiheellinen, samoin kuin kysymykset rahallisen omaisuuden muuttamisesta uudeksi valuutaksi. Kun nämä kysymykset olivat selvillä, ei eliitillä ollut mitään syytä olla vaihtamatta puolta. Myöhemmin sitten Runeberg kertoilisi tarinoita näistä samoista ihmisistä ja esittäisi heidät pyyteettöminä patriootteina, jotka taistelevat isänmaallisessa hurmoksessa pelkät vaateriekaleet päällään josta paljas pylly vaan paistaa.”

Tekemättä hajanaista vaikutelmaa kirja ulottuu käsittelemään tuoreesti yllättävän monia salatieteiden, historian ja teologiankin erityisalueita. Eräs kirjan kohokohdista on, kun Tampereen 1839 valmistuneen vaakunan esoteeriset salaisuudet avataan.

Suosittelen teille tätä salaseura-kirjaa. Ehdottomasti.

Jussi Lehtonen

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Salaseurojen aika 1775-1839”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varasto loppu

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!