Ultra

Ale!

4,00  sis. alv.

Sven-Olof Jakobsson

Ihmiskunta valtavan muutoksen kynnyksellä

SJ-Kustannus
176 s.

Reaalitalouden käyttövoima ei ole raha, vaan energia. Yhä useammat merkit viittaavat siihen, että öljyntuotanto on kääntymässä laskuun, ellei ole jo kääntynytkin, samalla kun kysyntä kasvaa. Tämä on saanut maailman talousasiantuntijat paniikkiin, sillä he näkevät siinä maailmantalouden joutumisen peruuttamattomaan syöksykierteeseen.

Nyt kun tämä mainio ja monikäyttöinen käyttövoima on häviämässä, seisovat energiahuollosta vastuussa olevat tahot neuvottomina kädet levällään. Aivan kuin tilanne olisi ilmestynyt tyhjästä ihmiskunnan pahimmaksi ongelmaksi. Lähes 90 % maailman kuluttamasta energiasta tuotetaan öljypohjaisilla polttoaineilla, eikä niille ole olemassa minkäänlaisia korvaavia vaihtoehtoja. Ydinvoimalla eivät lentokoneet lennä eivätkä autot kulje. Etanolista ja biodieselistä puhuminen vain pahentaa tilannetta, sillä niiden vaihtotase on negatiivinen, joten niin kauan kuin meillä on halpaa tavallista öljyä tuotannon, liikenteen ja kuljetusjärjestelmän ylläpitämiseen, voimme elää illuusiossa että niissä olisi jokin tulevaisuus! Edessämme oleva öljykriisi tulee ravistamaan koko läntistä maailmaa ja sen talouksia ja pakottamaan meidät uuteen elintapaan. Pahimmassa tapauksessa meitä odottaa maailmanlaajuinen nälänhätä!

1 arvio tuotteelle Salainen asiakirja No 3 – Viimeinen tippa

 1. admin

  Jakobssonin kirja avaa mielikuvien maailman niin pahassa kuin hyvässä. Luultavasti lukija ei haluaisi tietää koko tulevaisuudesta mitään, jos asia koskee jonkin tuotteen loppua, jota on totuttu saamaan aina. Vastahakoinenkin kuitenkin juuttuu kirjan sanomaan. Siitä ei voi olla vaikuttumatta. Kuin pisteenä iin päälle on televisiosta tullut valaisevia dokumentteja öljyonnettomuuksista ja Kirgisian sotatilasta polttoaineen hintojen nousun takia. Valistustyön pitäisi alkaa kiireen vilkkaa.

  Jakobsson on kouraissut syvälle historiaan esimerkkinä Sumeri, jossa maanviljely alkoi 6000 eKr. Kun otettiin käyttöön kuusirivinen ohra aiemman kaksirivisen sijaan, alkoi tapahtua, eikä suinkaan suotuisaan suuntaan. Kirjasta huomaa kuinka perusteellisesti kirjailija on aiheeseen syventynyt, apunaan öljyteollisuuden tutkijoiden mielipiteet ja ennusteet, eikä Pentti Linkolankaan sanat tunnu enää heppoisilta…

  Kirjaa lukiessani tulin pohtineeksi monia asioita. Samalla kun koetamme itse kukin miettiä, mitä ja miten teemme, eteen tulee humoristisiakin tilanteita, jos sanaa huumori uskaltaa tässä yhteydessä edes käyttää. Ne kuitenkin valaisevat asioita. Koululaiset saavat taas paperipussissa omenan ja piparin, korttelirallit loppuvat – niitä käydään ehkä hevosten ja vaunujen avulla – enää ei lennetä etelän lämpöön, kerrostalokyttääminen loppunee, jotakin uutta tulee vanhan tilalle.

  Ylipaino-ongelmat häviävät ja jokaiselle löytynee töitä; piiat, rengit, sepät, veneentekijät ja maanviljelijät nousevat arvossa arvaamattomaan. Ns. vapaa-aikaa vietetään räätikkämaalla. Jos jonkinasteista sähköntuotantoa on, internetilläkin saattaa olla mahdollisuuksia. Kun enää ei lennetä, purjelaivat ovat kysyttyjä, kaupungit tyhjenevät, talot lämmitetään puulla, mahdolliset pandemiat verottavat väkeä ja diabeetikkojen ym. suhteen voi varhainen kuolema olla tosiasiaa. Entä kuka enää tarvitsee maanalaisia tunneleita, kuten Tampereella on suunnitteilla, jos ei ole autojakaan? Liiallinen rakentaminen loppuu ja luontoa aletaan kunnioittaa.

  Maahanmuuttovirrat voivat heiketä. Tyhjä maaseutu täyttyy vähitellen. Eläinlääkäreitä tarvitaan, ja kylässä pitää olla se tohtori ja pappi, jolle maksetaan taas viljassa tai viitoissa.

  Rahalla ei ole merkitystä. Kulta kyllä säilyy. Oravannahat ovat siis päivän sana.

  Formulat ym. autourheilu loppuvat kuin seinään? Uusia automalleja kehitetään, polttokennoille voi olla mahdollisuuksia. Hevosvankkurit kuljettavat väkeä autojen sijaan. Suomenhevosesta on vaikka mihin, ja kun väki vähitellen oppii kunnioittamaan luontoa saaden sen tasapainoon, tasapainottuu myös ihmisten terveys. Lakkautetut kyläkoulut ovat taas poikaa eikä keinolannoitteita näy. Nyt kannattaa ostaa kiuluja ym. Muovi on syytä unohtaa, jos ei ihmeitä tapahdu.

  Aurinkokenno on päivän sana. Juuri tänään luin lehdessä aurinkovoimalla toimivasta lentokoneesta, jolla pystytään maailmanympärilentoon vähäisin välilaskuin. Jotain meille jää, jotain (onneksi) menetetään. Kotiruoka tulee kunniaan.

  Ostakaa kaikenlaisia terveysvälineitä, jos mietitte mihin investoida kun pörssiromahdukset muuttavat maailmaa. Muotimaailma on sitä, mitä itse osaa tehdä – pitää siis valmistaa vanhoja kunnon Singereitä, jotka eivät vaadi sähköä jne. Jos lampaita vielä on, villasukkakin tulee kunniaan. Se mitä jää jäljelle on vähissä ja mellakat ovat herkässä. Eräänlainen Harmageddon odottaa.

  Totuus on, että saudienkin öljykentät ja merien porauslautat ovat jo melko tyhjiin kaluttuja ja hienon juoksevan öljyn kausi on ohi. Nyt nostetaan raskaampaa öljyä, joka vaatii taas puhdistusta ja kuljetuksia muualle. Aina jokin luonnon tarjoama aine loppuu. Entäpä kännykät? Öljyä tarvitaan niidenkin valmistamiseen. Sitten ei pirteissä soi muu kuin ihmisten puhe ja paimenmailla paimenten torvet.

  Entä minne on hukattu esim. Nikola Teslan keksinnöt, jotta voisimme saada ilmaista sähköä luonnosta? Ainakaan ydinvoimalla emme voi pelastua.

  Salaisessa asiakirjassa no 1 kerrotaan, miten nämä on jo tehty. Ovatko tiedot vain eliittien lukkojen takana, jotta he saisivat hallita maailmaa. Öljysodat ovat käynnissä, hallitukset ovat hiljaa, samoin suuret öljy-yhtiöt, joista yhdeksästä on jäljellä enää neljä.

  Sopeutuminen uudesta vanhaan on vaikeaa, vaikka siitä onkin olemassa myös iloisia uutisia.
  Jokainen ihminen on tarpeellinen, toisten auttaminen poistaa monta tyhmää asennetta.
  Voisi siis kääntää asetelman: Maailmanloppu onkin maailman alku. Jakamalla, rauhoittumalla ja miettimällä voimme pelastaa paljon.
  Voisiko vuosi 2012 olla eräänlainen mittari, sillä jo 30 vuotta öljy on ollut eräällä lailla loppu. Luonnonvoimat näyttävät edelleen, mitä ihminen on aiheuttanut. Emme voi syyttää kuin itseämme.
  Vuosi 2050 on kuitenkin aika, jolloin vaikeudet todella ovat edessämme öljyn vetäessä viimeisiä henkäyksiään.

  Tuula Pelttari

Lisää arvio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!