Stanley Rosenberg
334 s.
Kustantaja Viisas Elämä, 2022 (alkuperäinen painos 2021)
Käytännönläheisessä oppaassaan Opas vagushermon parantavaan voimaan Stanley Rosenberg auttaa meitä ymmärtämään aivohermojen elintärkeää roolia psykologiselle ja fyysiselle terveydellemme.
Neurofysiologi Stephen Porgesin polyvagaaliseen teoriaan ja Rosenbergin käytännön kokemuksiin pohjautuva teos selittää, miten erityisesti vagushermon toiminnalla on suuri vaikutus tunnetiloihimme ja vuorovaikutukseemme muiden kanssa. Vagushermon toiminnan palauttaminen voi tuoda apua moniin psyykkisiin ja fyysisiin ongelmiin, kuten paniikkikohtaukset, migreeni tai selkäkipu.
Kirjassa on helppoja harjoituksia vagushermon toiminnan säätelemiseksi ja yksinkertaisia testejä vagaalisen toiminnan testaamiseksi vain muutamissa minuuteissa. Kirja on tarkoitettu niin terveydenhuollon ammattilaisille, kehoterapeuteille kuin tavallisille lukijoille. Uusi lähestymistapa paranemiseen antaa toivoa kroonisista sairauksista, masennuksesta ja traumoista kärsiville sekä autismikirjon häiriöiden oireiden lievittämiseen.
Stanley Rosenberg on amerikkalainen kirjailija ja kehoterapeutti. Hän on opiskellut ja harjoittanut laajasti erilaisia kehoterapioita, kuten Rolfingia, biomekaanista kraniosakraaliterapiaa ja osteopatiaa. Rosenberg on asunut vuosikymmeniä Tanskassa, johtanut kehoterapioita opettavaa koulua ja julkaissut useampia kirjoja.
Ultran kirja-arvio:
Kirjan on kirjoittanut Stanley Rosenberg, joka on tehnyt elämäntyönsä kehoterapian parissa. Tässä kirjassa hän kertoo, kuinka hän on pystynyt hyödyntämään Neurofysiologi Stephen Porgesin polyvagaalista teoriaa työssään. Hän on onnistunut kehittämään erilaisia harjoitteita, joiden avulla voidaan aktivoida aivohermoja ja näin parantaa terveydentilaa. Kirjassa opetetaan käytännön tekniikoita ja kuinka niitä voidaan toteuttaa myös itsehoitona. Harjoitteita ja kehon anatomiaa täsmennetään sanallisen kerronnan lisäksi havainnollistavilla kuvilla ja se onkin tarpeen, sillä sanallinen selitys ei välttämättä avaa tekniikkaa tai luo oikeaa mielikuvaa rakenteesta ainakaan kokemattomalle lukijalle. Eniten lukemastaan saa epäilemättä irti henkilöt, joilla on anatomian perusymmärrys ja kokemusta ihmisen kehon hoitotyöstä. Ilman näitä tietoja kirjassa on opeteltavaa terminologiaa ja paljon uutta tietoa. Jotta lukeminen syvällisesti onnistuu, on opeteltava käytetyt termit mm. eri hermoista ja ymmärrettävä kuinka ne kulkevat kehossa. Tätä auttaa taasen liitteenä oleva kuvitus kirjan lopussa.
Minulle kirjan lukeminen oli aika ajoin haastavaa, vaikka minulla on kohtuullinen käsitys ihmisen aivojen ja hermoston rakenteesta ja toiminnasta sekä lihasten ja tukielimistön nimistä ja sijainneista sekä tehtävistä. Jos etsii kevyttä iltalukemista, niin tämä ei ole sitä. Jos etsii keinoja oman hyvinvoinnin edistämiseksi tai laajempaan näkemykseen ihmisen kehon toiminnasta, tämä on oikea kirja. Suosittelen kirjaa myös kaikenlaisen hoitotyön parissa toimiville, sillä tämä teoria voi tarjota uusia työkaluja asiakkaiden kokonaisvaltaiseen hoitamiseen.
Kirjassa Stanley kertoo useista asiakaskokemuksistaan ja siitä kuinka ja miksi hän on lähtenyt kehittämään harjoitteita. Hän näkee oleellisena osana myös harjoitusten toimivuuden mittaamisen, johon on myös tarjoiltu tekniikoita kirjassa. Tämä on johtanut siihen, että olen viettänyt jonkin verran aikaa peilin edessä lamppu kädessä tuijotellen omaan nieluuni. Myös muut perheenjäsenet ovat saaneet oman osansa harjoittelustani. Teoria ja harjoitukset kuulostavat toimivilta ja perustelluilta sekä herättävät toiveen elämänlaadun paranemisesta. Olen tehnyt aktiivisesti kirjan ensimmäisiä harjoitteita, jotka olivat mielestäni hyvin helppoja oppia. Harjoitukset ovat kirjan parhainta antia ja auttavat kokemukseni mukaan ainakin rentoutumaan ja löytämään rauhallisemman mielentilan. Kirjoittaja uskoo ja perustaa uskonsa omiin asiakaskokemuksiin, että näillä harjoitteilla voi saada apua mm. keuhkoahtaumaan, astmaan, autismiin, ahdistukseen, paniikkikohtauksiin, migreeniin, mielialahäiriöihin, lihaskipuun, palleatyrään ja moneen muuhun. Ennen kaikkea harjoitusten tulisi aktivoida vagushermon oikeanlainen toiminta, jolloin kehon omat toimintamekanismit parantuvat ja ihminen pääsee sosiaalisen liittymisen tilaan ja pois ”vetäytymisen” tai ”taistelun ja pakenemisen” tilasta. Mielenkiintoisen lukukokemuksen jälkeen olen varsin tyytyväinen kirjaan, koska se on lisännyt ymmärrystäni ja antanut työkaluja oman hyvinvointini tukemiseen.
Minna Palviainen
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.