Ultra

14,00  sis. alv.

Milla Peltonen

244 s. -pokkari versio

Kustantaja Into Kustannus, 2022

 

Suomi on erakkojen luvattu maa, mutta erakotkaan eivät ole niinkuin ennen. Tai ainakaan niinkuin yksioikoiset käsityksemme heistä. Keitä ja mitä erakot ovat? Miksi he ovat valinneet elämän muiden ulottumattomissa, vai ovatko? Mitä he haluavat elämäntavallaan sanoa, vai haluavatko? Mitä erakkous meikäläisissä oloissa oikeastaan merkitsee?

Erakot kertoo yhteiskunnan “ulkopuolelle” vetäytyneistä yksineläjistä. Se tutustuttaa lukijansa omintakeisiin persooniin pohjoisen erämaissa, korpien kätköissä, kaukaisilla saarilla ja vuorilla, peräkylillä ja kaupunkien reunamilla. Se kurkkii menneisyyteen ja kulttuuriseen kuvastoonkin, mutta keskustelee ennen muuta suomalaisten nykyerakkojen kanssa. Ja kertoo heidän kiehtovat tarinansa.

 

Kirjassa esiintyvät muun muassa: 

Klaus Backberg (1933–2015), kuvataiteilija, eli 1970-luvulta lähtien valtaosan vuodesta erakkona sähköttömässä mökissä Enontekiön Kultakurussa, keskellä erämaata. Sydäntalvet hän asui Helsingissä pelkistetyssä yksiössään. Elinaikanaan Backberg jäi persoonana tuntemattomaksi, vaikka hänen näyttelyitään järjestettiin (1979–) Taidesalongissa Helsingissä joka toinen vuosi. Backbergin kiehtova elämäntarina kerrotaan suurelle yleisölle vasta nyt. 

Marketta Horn (s. 1949) tunnetaan maailmankansalaisena, suorapuheisena vihreänä kuntapoliitikkona, suomalaisten ekoyhteisöjen kehittäjänä, Neljän dollarin päivä -matkakirjan tekijänä – ja nyttemmin Saarijärven ”Mörkökorven erakkona” ja naispuolisena Linkolana. Hornille erakkous on ekologinen valinta ja yhteiskunnallinen protesti.

Peltonen, Milla

Milla Peltonen on tietokirjailija, joka asuu Virroilla. Häntä kiinnostavat epätyypilliset elämäntavat ja -tarinat sekä yksilön ja yhteiskunnan yhteentörmäykset. Koulutukseltaan Peltonen on kirjallisuudentutkija ja väitellyt Hannu Salaman yhteiskunnallisista romaaneista. Vuonna 2016 häneltä ilmestyi Salaman elämää ja tuotantoa käsittelevä teos Paperilla seisova perkele, joka sai erinomaiset arvostelut. Hänen tietokirjansa Erakot (2020) kertoo 1900- ja 2000-luvun yksineläjistä. Teos sai kiittävää palautetta sekä kriitikoilta että suurelta yleisöltä.

 

”Tutkija Milla Peltonen esittelee kirjassaan ’Erakot’ omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita. Kirjassa tuodaan esille edesmenneiden ja vielä nykyäänkin elävien suomalaisten erakoiden elämänvaiheita ja -tapoja. Lappi ja erityisesti Inari pääsee Erakot-kirjassa näyttävästi esille, koska olihan juuri Inari sellainen seutu, joka veti ennen vanhaan puoleensa omintakeista väkeä ja erityisesti kultamiehiä, tai ’kultaerakoita’, kuten Peltonen luonnehtii.”
Inarilainen.fi, 13.7.2020

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita -pokkari”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!