Ultra

30,00  sis. alv.

Varasto loppu

– Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö
Sinikka Piippo
Minerva Kustannus Oy, 2011
336 s.

  *PAINOS LOPPU*

 

KUSTANTAJAN ESITTELY:

Sinikka Piipon tuore kirja perehdyttää meidät maustekasvien saloihin.

Tiesitkö että chili laihduttaa ja torjuu kipuja ja että inkivääri alentaa verenpainetta ja auttaa migreeniin? Valkosipuli alentaa kolesterolia ja torjuu flunssaa. Alzheimerin tautia voi ennaltaehkäistä kurkumalla. Minttu torjuu ärtyneen suolen syndroomaa ja ientulehdusta. Basilika ja rosmariini estävät kasvaimia. Laventeli saa nukkumaan rauhallisemmin ja salvian avulla stressi helpottaa. Teos esittelee yli 60 maustetta ja mausteyrttiä, sekä Suomessa kasvatettavia että eksoottisia. Jokaisen maustekasvin yhteydessä kerrotaan sen historiallisesta ja nykykäytöstä, viljelystä, keruusta ja säilytyksestä, sen sisältämistä aineosista ja niiden vaikutuksesta terveyteen. Kirjassa kerrotaan myös kunkin mausteen käyttöominaisuuksista ruoanlaitossa. Kirjassa kerrotaan mausteiden alkuperästä, viljelystä ja käyttötavoista niin ruokana kuin lääkkeenä, niiden sisältämistä vaikuttavista aineista ja siitä miten ne vaikuttavat niin kehomme kuin mielemme terveyteen. Kirja tuo mausteet tutuiksi tavallista syvemmällä tasolla. Usein käytämme mausteita ja yrttejä rajoittuneesti oivaltamatta mikä monipuolinen terveyden aarreaitta niissä piilee. Kaikki mausteet ovat alun perin olleet lääkkeitä. Nykytietämyksen valossa on aika nostaa ne jälleen lääkkeen asemaan!

FT Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa.

 

Ultran kirja-arvio:

Kirjan alaotsikko on Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö. Totta tosiaan, mausteethan eivät ole pelkästään ruuan maun tai ulkonäön parantajia, vaikka niitä siihen tarkoitukseen pääasiassa on totuttu hyödyntämäänkin. Niiden terveysvaikutukset ovat huomattavat, ja moni tietysti tunteekin lääkeyrttejä, joita voi käyttää myös makua antamaan. Kasvitieteen professori Sinikka Piipon kattava teos esittelee perinpohjin 44 mielenkiintoista, meiltäkin saatavaa maustekasvia, joista useimmat ovat ainakin nimeltään tuttuja, mutta joiden käyttö on jäänyt – ehkä juuri tiedon puutteen vuoksi – aika vähälle. Ja jos jotain tiesitkin, niin et takuulla näin paljon.

Luonnonmukaisesta terveydestä kiinnostuneille tämä kirja on ehdoton lisätiedon antaja. Meillä Pohjolassa ei ole totuttu käyttämään kovin paljon mausteita, mutta erilaisia kroonisia rappeutumistauteja on paljon, joihin mausteiden antioksidanttiset ja muut parantavat aineosat saattaisivat vaikuttaa positiivisesti.

Tämä todella hyvin kuvitettu kirja jakautuu yleiseen osaan, jossa kerrotaan mausteiden historiaa ja nykykäyttöä sekä annetaan ohjeita viljelyyn ja keruuseen. Vaikuttavat aineosat saavat tieteellisen tarkan selvityksen, haittavaikutuksiakaan unohtamatta. Kirjan perusosa kertoo eri mausteista yksityiskohtaisesti, niiden käytöstä, merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. Kasveista kerrotaan erikielisten nimien jälkeen tarkka kuvaus ja esiintyminen, viljelyohjeita, vaikutukset, mauste- ja lääkekäyttö sekä kiintoisia erityishuomioita tai varoituksia. Kemialliset aineosat on lueteltu näin maallikon silmin jopa hämmästyttävän täsmällisesti.

Tässä tekisi mieli jo luetella kirjan kasvien upeita ominaisuuksia, mutta tila ei riitä. Sen sanon, että näin asiantuntevia, perinpohjaisia ja uutta tietoa antavia teoksia ei monta ole – paitsi tietenkin Piipon aiemmat kasvikirjat. Sille joka haluaa lisätä ruuan terveysvaikutuksia luonnonmukaisesti tämä kirja antaa parhaat eväät.
Heikki Juutilainen

 

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Elinvoimaa mausteista”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varasto loppu

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!