Ultra

Tapani Kuningas (1945-2009)

Tapani Kuningas oli suomalainen ufotutkija ja tietokirjailija. Hän syntyi Ruotsinpyhtäällä 25.12.1945 evakkomatkalla. Tapani vietti lapsuutensa Luumäellä maatilalla ja opiskeli ylioppilaaksi päästyään Tampereen Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa aikuiskasvatusta ja kansainvälistä politiikkaa, mutta kiinnostus ufoihin syrjäytti opinnot ja nousi hänen elämäntyökseen. Tapani kutsuttiin, monia ufokirjoja kirjoittaneena alan asiantuntijana, vuonna 1972 perustettavan Ufoaika-lehden päätoimittajaksi. Vuonna 1974 lehden nimi muuttui Ultraksi ja sitä alkoi kustantaa Kustannus Oy Rajatieto, joka julkaisee Ultra -lehteä edelleen.
Tapani muutti perheineen Tampereelta Kuhmoisten Kylämälle, jonne perustettiin kustannusyhtiö, lehden toimitus ja rajatiedon keskus. Vielä 90-luvulla Ultralle soitto tarkoitti myös soittoa Suomen Ufotutkijoille. Nykyisin Suomen Ufotutkijat toimii itsenäisesti.

Tapani Kuningas lanseerasi käsitteen ”rajatieto,” jota hän myöhemmin ehdotti muutettavaksi ”rajatonta tietoa” -käsitteeksi. Rajatieto pitää sisällään kaiken inhimillisen tiedon rajoilla olevan, joka ei ole saavuttanut vielä virallisen tieteen asemaa (mm. parapsykologia, jälleensyntyminen, ufot, selvänäkö).

Tapanin panos suomalaiseen rajatietoon ja ufotutkimukseen on ollut merkittävä. Tapani oli monesti aikaansa edellä; hän oli ideologi ja yhteistyön rakentaja monesti haasteellisissa alan eri kokouksissa ja erimielisyyksissä; oli sitten kyse ufotutkijoista tai Rajatiedon yhteistyö ry:n perustamisesta. Hän toimi keulakuvana Ultralle ja oli luonteva esiintyjä niin luennoilla, tapahtuman vetäjänä, televisiossa kuin radiohaastatteluissa. Tapanin omintakeinen olemus loi moneen hänet tavanneeseen lähtemättömän vaikutuksen. Ultraan ja Ufoaika- lehtiin hän kirjoitti niin pääkirjoitukset sekä myös artikkelit ja kirjoitukset joista puuttuu tekijä (joskus kirjaimet TK). Tapanille työ oli samalla harrastus ja häneltä saattoi kysyä aiheesta kuin aiheesta ja tietoa löytyi. Hän myös arkistoi lähes kaiken työhön liittyvän ja osasi löytää tarvittavan tiedon helposti Ultran mittavista arkistoista. Erilaisia kansioita ja lehtileikkeitä löytyykin Ultralta lukemattomia määriä. Paljon tietoa hävisi kuitenkin Tapanin poismenon myötä. Hän myös piti tärkeänä Ultran oman rajatietokirjaston (tuhansia nimikkeitä) ylläpitoa muiden töiden ohessa. Ultralla organisoinneissa Tapania auttoi hänen vaimonsa Arja johon hän tutustui jo ennen Ufoaika-lehden syntymistä. He tekivät yhdessä vuonna 1972 Suomen ensimmäisen Ufogallup-matkan, jossa haastateltiin eri alueiden ihmisiä ympäri Suomea mm. Tampereella ja Ivalossa, Ufoaika-lehteen.

Työn lisäksi Tapani piti tärkeänä perhettään, mökkielämää ja luonnossa liikkumista mm. hiihtäminen oli hänelle sydäntä lähellä. (Joista viimeiseksi mainittu näkyy myös Osmo ”Omppu” Omenamäen hänelle lahjaksi teettämässä Exlibriksessä)

Kirjallisuus: 
Ufoja Suomen taivaalla (1970), Ufojen jäljillä (1971), Operaatio Ufo – 25 vuotta lentäviä lautasia sanomalehtien sivuilla (1972), Muukalaisia ja humanoideja (1973), Vimana : vuosikirja 1974 : Ufokatsaus, Ultran tietosanasto (1982),
100 Ufoa Suomessa, yhdessä Teuvo E. Laitisen ja Markku Löfmanin kanssa (1994).

Lappeenrannan Ufo-kerhon aktiivi Vimana-lehden aikaan: ”UFO 66” Tapani Kuningas os. Uro kk 

Kansalliskirjasto finna: Tapani Kuningas

Tapani Kuningas Ylen haastattelussa

Tapani Kuningas: Ufotutkimuksen vaiheita Suomessa: 30-luvulta 80-luvulle

(kuva: Lentävien lautasten arvoitus selviämässä – Ufo 66:n seminaari. Tapani puhui ensimmäistä kertaa julkisesti UFO-66 perustavassa kokouksessa Lappeenrannassa keväällä 1966.)

In Memoriam

20.12.2009 maallisen vaelluksensa päättäneen
Tapani Kuninkaan leposija sijaitsee
Kuhmoisten kirkonkylän Papinsaaressa, uurnalehdossa
”Sydämessä soi laulu hiljainen sanaton.
Metsä huminoi, kiire poissa on.”

Klikkaa kuvat isoksi. Ultrasta 2-2010 Tapanin muistonumero>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oli ainutlaatuinen kyky olla läsnä sanallisena tai sanattomana. Uskomattoman rakastettava ja lämmin ihminen, jota kukaan ei voi korvata. Niin monelle jäi kaipaus ja ikävä hänen yllättävästä poismenostaan. Niin minullekin. Tapani oli aina kiinnostunut kuuntelemaan ihmisten tarinoita ja kokemuksia rajatiedosta ja toki muustakin.
Äiti-Maa -messuilla tapasin hänet viimeksi ja sitä ennen Tapani näytti vanhoja kuvia Ultran kuva-arkistosta ja kertoi ihmisistä tavattoman kiinnostavasti. Tapani teki pitkän elämäntyön rajatiedon parissa, ja siksi häntä voi hyvällä syyllä kutsua Rajatiedon Ylipäälliköksi, puhumattakaan Ufoyhdistyksen perustamisesta aikanaan.
Nyt Tapani on ystävien parissa toisessa maailmassa: Ture Aran, Tapio Kaitaharjun ja lukuisten muiden, jotka varmasti olivat vastaanottamassa häntä.

Hyvää matkaa, Tapani!

Tuula-Maria Kangaslampi

Olethan huomannut Ultran Rajatietopäivän 20.11. Kylämällä!
Katso koko ohjelma täältä!