Pääkirjoitus 9/2019

 

 


   Vaaralliset ajatukset Ultrapäivillä 


Olipas – taas – upeat Ultrapäivät! Ultrapäivien yli neljän vuosikymmenen historian aikana on jonain vuonna saattanut olla vielä enemmän kävijöitä, mutta kyllä nytkin tuli Pallohallilla seinät vastaan – enempää meitä ei kerralla olisi enää sisään mahtunut.

Jopa taivaalliset voimat – ja nyt viittaan säähän – olivat Ultrapäivien puolella. Vanhan nyrkkisäännön mukaan Ultrapäivillä on aina sopiva keli. Tänä kesänä sääennusteet lupasivat poikkeuksellisesti sadetta jokaiselle Ultrapäivien päivälle. Miten kävi? Ultrapäivien ensimmäiset sadepisarat nähtiin sunnuntai-iltapäivänä päätössanojen aikaan.

Epäilemättä suurin tungos koettiin lauantai-iltapäivänä Antti Heikkilän luennolla. Antti esitteli itsensä ”Suomen vaarallisimmaksi mieheksi”, niin paljon vastustusta hänen kirjansa Lääkkeetön elämä ja ajatuksensa ovat herättäneet. Voi vain ihmetellä, mistä vastustus kumpuaa. Heikkilä ohjaa kuulijoitaan elämänvalintoihin, joilla pysytään mahdollisimman terveinä ja lääkkeiden käyttö voidaan pitää minimissä. Yksityiskohdista voidaan toki keskustella, mutta eikö tämän pitäisi olla kaiken terveydenhoidon tavoitteena?

Ohjelman rakentaminen on aina kuin palapelin tekoa, erilaisten osien pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa ja muodostaa tasapainoinen kokonaisuus. Jos asiaan ei kiinnitetä huomiota, käy herkästi niin, että samat luennoijat esiintyvät vuosi toisensa jälkeen. Toisen kerran peräkkäin onnistuimme kuitenkin rakentamaan ohjelman niin, että yksikään pääohjelman esiintyjistä ei ollut mukana viime vuonna.

Toki kotimaisissa tähdissä oli monia Ultrapäivien kestosuosikkeja, kuten Sinikka Piippo, Virpi Raipala-Cormier, Erkki Lehtiranta, Jukka Kuoppamäki… Ulkomaiset vieraat – JD Messinger ja Ravi Logan – olivat Ultrapäivien ensikertalaisia. Molemmat edustivat omien alojensa kansainvälistä huippua.

Kuten Ultrapäivillä aina, parhaita kokemuksia saattaa saada silloin, kun niitä ei osaa odottaa. Ultrapäivien ensikertalainen Lasse Aitokari oli kävijöille etukäteen varmaankin kaikkein tuntemattomin pääsalin esiintyjä, mutta hänen visuaalisesti upea esityksensä muinaisen Egyptin mysteereistä olikin yksi Ultrapäivien kohokohdista. Tämä näkyi myös palautelappujen lukuisissa kehuissa.

Joka vuosi pyydämme kävijöitä täyttämään palautelomakkeen ja saammekin niitä aina runsaasti. Kaikki palautteet luetaan ja analysoidaan, jokainen mielipide ja ehdotus on tärkeä, kun seuraavan vuoden Ultrapäiviä suunnitellaan. Tämä työ on itse asiassa jo alkanut, tavataan jälleen ensi kesän Ultrapäivillä 2.-5. heinäkuuta 2020!


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE