Pääkirjoitus 11/2019

 

 


   Yksinkertaista? 


Viime aikojen isompien maailmanmyllerrysten ohessa lokakuun puheenaiheeksi nousi ainakin näennäisesti pieni asia: Helsingin yliopiston ravintoloita pyörittävä Unicafe ilmoitti luopuvansa naudanlihan käytöstä helmikuusta 2020 alkaen. Kasvissyönti on monelle eettinen valinta, nyt ei kuitenkaan ollut kyse siitä. Syyksi kerrottiin ilmastonmuutoksen vastustaminen.

Naudanlihan hiilijalanjälki on isompi kuin muiden lihojen tai kasvisten, joten näin maailma pelastuu, yksinkertaista! Kuten päätöksestä syntynyt myrskyisä keskustelu osoittaa, ei ehkä sittenkään.

Tällä hetkellä Unicafen käyttämästä lihasta 15 prosenttia on nautaa. Vuonna 2020 odotetaan kasvisannosten menekin ylittävän 50% myynnistä. Jos nykyinen trendi jatkuu, liha-annosten myynti loppuu kymmenessä vuodessa itsestään, ilman eri päätöksiäkin. Miksi siis tarvittiin tällainen ulostulo, manifesti?

Yksityinen yritys voi myydä – tai olla myymättä - mitä haluaa, mutta Unicafe on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, siis opiskelijoiden omistama yritys. Ylioppilaskunnan jäsenyys on pakollista ja johto valitaan vaaleilla, se on julkisyhteisö. Miten nyt toteutuvat niiden jäsenten oikeudet, joille naudanliha olisi eri syistä sopivin vaihtoehto? On eri asia esim. vaatia oikeutta kasvisruokavaihtoehtoon, kuin päättää jonkin vaihtoehdon poistamisesta toisilta.

Opiskelijaruokailuun saadaan myös Kelan ateriatukea, sillä on omat kriteerinsä. Naudanlihan poisto valikoimasta ei välttämättä näitä kriteerejä riko, mutta jos seuraavina askeleina ovat kaiken lihan boikotointi ja maidon poisto valikoimasta, tilanne voi olla toinen.

Suomessa suurin osa naudanlihasta syntyy maidontuotannon sivutuotteena. Suomalainen nurmiruokittu nauta hyödyntää heinää, joka ei ihmisravinnoksi sovi. Nautatalouden käyttämät nurmet sitovat hiilidioksidia, ja juuri tällä hetkellä on meneillään lupaavaa tutkimusta tämän sitomisen merkittäväksi lisäämiseksi. Ylipäätään suomalaisen maaseudun potentiaali toimia hiilinieluna on valtava.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan suurin osa suomalaisista haluaa pitää koko Suomen asuttuna, tarvittaessa vaikka valtion tuella. Samaan aikaan ollaan valmiita isoihin panostuksiin ilmastonmuutoksen vastustamiseksi. Nämä tavoitteet olisivat vallan hyvin yhdistettävissä.

Globaali ruokabisnes on raadollista: geenimuunneltua soijaa, ryöstökalastusta, salmonellakanaa, Brasilia polttaa Amazonia rehupelloiksi… Melkeinpä minkä tahansa suomalaisen maatalouden tukeminen omilla valinnoilla on ekoteko verrattuna kaiken ravinnon tuomiseen kansainvälisiltä markkinoilta.


Marko Kananen

Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE