Pääkirjoitus 1/2019

 

 


   Mitä Pauanteelle kuuluu?
 

Tästä Ultrasta löytyy kansantaiteilija Tapani Hietalahden muistosanat. Tapani Kuningas kävi 1989 Hietalahden luomassa Pauanteessa Kaustisilla ja teki siitä hienon kuvareportaasin Ultraan 12/1989. Tämän vuosituhannen aikana varmaan useimmin Ultralle esitetty kysymys on ollut: Mitä Pauanteelle nyt kuuluu?

Onpa ihminen lukenut paikasta Ultrasta tai käynyt aikanaan paikan päällä, Pauanne on selvästi koskettanut ihmisiä ja jäänyt mieleen. Itse vietin viikonlopun Pauanteella 80-luvun lopulla, yövyin ja kylvin legendaarisessa saunassa – joka tuhoutui ukkosmyrskyn aiheuttamassa tulipalossa 2010.

Pauanne on todellinen voimapaikka. Se on rakennettu kukkulalle, jonka paljaat kalliot huokuvat mystistä voimaa. Ainut, mikä itseäni häiritsi, oli liian lähellä pihapiiriä ollut pieni laskettelurinne hisseineen. Se oli toisesta ajasta ja maailmasta, kuin Pauanteen luonnonrauhaa henkivä kokonaisuus.

Käydessäni Pauanteella sen tulevaisuudesta puhuttiin vielä optimistiseen sävyyn. Suunnitelmat uusiksi rakennustöiksi hotelleineen olivat suureellisia. Optimismi välittyy myös Tapanin artikkelista: Pauanteen uskottiin nousevan vaihtoehtoisen lääketieteen ja omasta maaperästä nousevan henkisen kulttuurin keskukseksi. Toisin kävi, ja Pauanne meni ”vasaran alle” pakkohuutokaupattavaksi 1992.

Entäpä vastaus kysymykseen? Pauanne on edelleen olemassa yksityisomistuksessa, mutta käytännössä ilman mitään toimintaa. Rakennukset rapistuvat pikkuhiljaa. Alueella on myös kesken jääneiden talojen perustuksia ja ison palaneen saunan rauniot. Paikka on helposti löydettävissä Kaustisten keskustan tuntumassa ja monet käyvätkin siellä yhä ihmettelemässä edelleen vaikuttavaa ja ainutlaatuista arkkitehtuuria.

Vuosikymmenten mittaan Pauanteen pelastaminen on ollut useaan otteeseen esillä, mutta mm. omistussuhteiden takia hankkeet eivät ole edenneet. Paikallisen yhteisön tuki Pauanteelle ei aina ole ollut itsestään selvää. Jo rakennusvaiheessa kunnan suhtautuminen koettiin varaukselliseksi. Paikalliset ovat myös vierastaneet ”noituutta ja pakanallisuutta”, joiden on koettu liittyneen Pauanteeseen.

Kädessäsi oleva lehti aloittaa peräti 48. vuosikerran Ultraa, tänä keväänä ilmestyy jo 500. lehti! Kiitos siitä kuuluu sinulle, Ultran lukija. Ilman lukijoita ei olisi lehteäkään. Ultra toivottaa lukijoilleen rajatiedon täyteistä vuotta 2019!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE