Pääkirjoitus 7-8/2018

 

 


   Deepthin valinta


Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta Ultran Avoimissa ovissa Kylämällä helatorstaina. Toinen valovoimainen tähti loisti omalla vuorollaan täpötäydessä Ultran kirjastossa, kun Deepthi Kirsi Ranto kertoi valintansa ja perustelunsa Vuoden rajatietokirjaksi.

Suomalaisen rajatiedon taso tuntuu vain nousevan vuosi vuodelta. Vilpittömästi voi sanoa, että kymmenestä ehdokkaasta kuka tahansa olisi ansainnut ja voinut ihan perustellusti voittaa. Ja kymmenen ehdokkaan ulkopuolellekin jäi lukuisia erinomaisia teoksia. Olipa joukossa kirjailija, jolta tuli samana vuonna kaksi niin hyvää kirjaa, että kumpi tahansa olisi voinut olla ehdokkaana.

Kun Kirsi sai helatorstaina iltapäivällä puheenvuoron, kukaan ei voinut tietää, mihin teokseen hänen valintansa kohdistuu. Kirsi nosteli kirjoja yksitellen esiin, ja kun yhdeksän oli esitelty ja yksi oli jäljellä, voittajakin oli selvillä: Jeena Ranckenin Yliluonnollinen kokemus. Kirjan alaotsikko ”Tulkinta, merkitys ja vaikutus” viittaa teoksen tutkimukselliseen alkuperään. Kirja perustuu Jeenan sosiaalipsykologian väitöskirjaan. Kirsille yksi valinnan kriteereistä oli juuri tutkimuksen mukanaan tuoma tiedon lisääntyminen.

Jeena Rancken ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään väitöskirjansa valmistumisen jälkeen. Syksyllä häneltä alkaa AlfaTV:llä oma tv-sarja Kuiskaus tuonpuoleisessa. Ja tänä kesänä Jeena tulee ensimmäistä kertaa Ultrapäiville esiintymään. Torstaina klo 15.30 hänen aiheenaan on Yliluonnolliset kokemukset ja niiden vaikutukset.

Toistan itseäni, mutta sanotaan tämä nyt jälleen kerran ääneen: tälläkään kertaa yleisöäänestyksen voitto ja Vuoden rajatietokirjan valinta eivät osuneet samaan teokseen. Äänestyksen kolmen kärki oli Pauli Liikalan Viidennen asteen yhteyksiä, Marko Karilahden Reiki ja Susanna Salon Ukon pakka – Kalevalainen tarot. Kaikki keskenään hyvin erilaisia teoksia.

Äänestyksen voittaja Ukon pakka on ollut tekijälleen jättimäinen urakka, jonka 78 Kalevala-teemaista tarotkorttia ovat jokainen erillinen taideteoksensa. Viime vuoden lopulla julkaistu Ukon pakka osoittautui saman tien kaupalliseksi menestykseksi ja nyt tuli myös rajatietoyleisön tunnustus. Ultrasta 2/2018 löytyy Jukka Niemisen tekemä haastattelu Susanna Salosta.

Rajatiedon kevät oli vilkas, mutta kesän – ja koko vuoden – kohokohta on nyt käsillä! Olet sydämellisesti tervetullut Ultrapäiville kauniin Kuortanejärven rannalle. Ohjelman löydät tämän lehden takakannesta.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE