Pääkirjoitus 5-6/2018

 

 


   Hän se on!


Nyt sen voi paljastaa: Kirsi Ranto valitsee Vuoden rajatietokirjan! Kirsi tulee paikan päälle 10. toukokuuta helatorstaina kertomaan oman valintansa. Samalla selviää myös yleisön suosikki –äänestyksen tulos. Kukaan ei taida enää uskoa, että nämä valinnat voisivat osua jonain vuonna samaan teokseen, kun kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti niin ei ole vielä kertaakaan tapahtunut.

Viime vuonna Jukka Kuoppamäki valitsi Seppo Ilkan Mysteereistä sydämen viisauteen Vuoden rajatietokirjaksi. Tänä vuonna Jukan oma kirja Totuudenetsijän käsikirja on puolestaan ehdokkaana. Kirsin tilanne on tavallaan vastaava, mutta toisinpäin: Kirsi on nyt valitsijana, mutta keväällä 2014 hän oli paikan päällä Kylämällä jännittämässä oman kirjansa Ole se valo joka olet pärjäämistä. Ja pärjäsihän se! Kirsin kirja voitti tuolloin yleisöäänestyksen.

Viime keväänä yleisöäänestyksen voitti Jukka Niemisen Megaliittikivien arvoitus. Tähän voittoon liittyy erikoisuus, jota ei tuoreeltaan edes tajuttu: Jukka Nieminen lie ainut kirjailija, jonka kirja on voittanut yleisöäänestyksen kahteen kertaan. Vuonna 2010 Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta voitti äänestyksen. Harmi, että tästä klassikosta on painokset lopussa, sitä kysellään Ultrastakin säännöllisesti.

En nyt ole järjestelmällisesti asiaa tutkinut, mutta Kirsi taitaa olla kaikkien aikojen nuorin Vuoden rajatietokirjan valitsija. Mutta kun nuorena aloittaa, pitkälle ehtii. Esiintyvänä taiteilijana hän aloitti 16-vuotiaana ja vain 19-vuotiaana hänet kruunattiin Tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Mutta tangokuninkaallisuus ja menestyksekäs iskelmäura eivät tietenkään olisi johtaneet Vuoden rajatietokirjan valitsijaksi. 2005 Kirsi alkoi löytää enkeleistä uutta suuntaa elämäänsä, ja 10 vuotta sitten tapahtunut ensimmäinen kohtaaminen Äiti Amman kanssa sysäsi hänet lopullisesti henkiselle polulle. Siitä lähtien Kirsi on viettänyt säännöllisesti aikaa Amman ashramissa vapaaehtoistyössä. Vuonna 2009 Amma antoi Kirsille nimen Deepthi, mikä tarkoittaa suomeksi "valaisija" tai "äkillinen valo".

Nyt jo perinteeksi muodostunut "kevään kohokohta" koittaa siis 10.5. helatorstaina iltapäivällä Kylämällä. Tule paikan päälle jännittämään ja antamaan oma äänesi! Jos et pääse paikalle, voit äänestää myös www.ultra-lehti.com.

Ja Ultrapäiviinkään ei ole enää kuin pari kuukautta! Tämän Ultran takasivulta löydät jälleen uusia ohjelmajulkistuksia.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE