Pääkirjoitus 4/2018

 

 


   Kunnon talvi


Tällä vuosituhannella on tullut tavaksi muistella "vanhoja kunnon talvia". Aika kultaa muistoja, mutta aika kiistämättömältä tuntuu, ettei aikanaan samanlaisia loskatalvia niin usein koettu kuin nykyään. Tästä toki poikkeuksena Pohjois-Suomi ja Lappi, joissa lumen ja pakkasten tuloon on voinut luottaa.

Säiden lähihistoria huomioon ottaen tämä talvi ja alkukevät ovat tuntuneet suorastaan mukavilta poikkeuksilta. Loskan ja pimeyden sijaan myös eteläisessä Suomessa on saatu nauttia reiluista hangista. Pitkien pakkasjaksojen ansiosta taivaalta on tullut lunta eikä räntää, ja lumi on myös pysynyt maassa.

Puitteet monenlaiselle ulkoilulle ovat olleet hienot, ja itseäni on erityisesti ilahduttanut tukevat jäät. En ole koskaan asunut meren tai järven rannalla, ehkä tästä syystä en ole vieläkään kyllästynyt niihin. Vapaa-ajalla askeleet suuntautuvat aina tilaisuuden tullen lähijärven jäälle tai kauemmaksi. Leudot talvet ovat viime vuosina usein pilanneet tämän ilon.

Ulkomaisten turistien määrä on ollut kovassa kasvussa. Silti tuntuu, että talvimatkailussa olisi vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Kaikki eivät kaipaa laskettelukeskuksia, tavallisen järven jäällä käveleminenkin on suurelle osalle ihmiskuntaa todella eksoottinen kokemus. Olen tavannut esimerkiksi brasilialaisia, jotka eivät ennen Suomeen tuloaan olleet koskaan nähneet lunta. Jäätyneen veden päällä kävely oli heille koko matkan kohokohta.

Talven jälkeen tulee kevät, joka on jälleen omalla tavallaan hienoa aikaa valon ja lämmön päivä päivältä lisääntyessä. Luonto karistaa yltään lumivaipan ja herää eloon. Vähän samaan tapaan tuntuu keväisin käyvän myös rajatiedossa. Heti huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna on Tampere-talossa kevään suurtapahtuma Elämän ilo –messut.

Yksi kevään isoista asioista on Vuoden rajatietokirjan valinta. Tässä lehdessä paljastetaan 10 ehdokasta, seuraavassa Ultrassa selviää kuka on valinnan tekijä – ja jo muutaman viikon kuluttua, helatorstaina 10. toukokuuta, jännitys huipentuu, kun voittaja selviää Ultran toimituksella Avoimissa ovissa. Tule paikan päälle jännittämään, miten käy! Yleisön suosikkia voit äänestää paikan päällä tai etukäteen nettisivuillamme.

Helatorstaista ei mene pitkään, kun saapuu jo kesä ja kesän kohokohta: Ultrapäivät! Ilmoittautuminen kesän suurimpaan rajatietotapahtumaan alkaa heti tämän Ultran ilmestymisen jälkeen 4. huhtikuuta. Mitä aikaisemmin liput hankkii, sitä edullisempia ne ovat. Tässä vaiheessa myös kaikissa majoitusvaihtoehdoissa on tilaa. Alussa puhelut voivat ruuhkautua, joten jos et heti pääse läpi, yritä hetken kuluttua uudelleen.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE