Pääkirjoitus 3/2018

 

 


   Säröjä Matrixissa?


Helmikuun alussa sattui yhteensattuma, sikäli kuin sattumia nyt ylipäätään on olemassa… Katsoin Salaisten kansioiden uusimman kauden neljättä osaa, ja sen aiheena oli Mandela-efekti. Ja juuri samoina päivinä oli ryhdytty tekemään nyt kädessäsi olevaa Ultraa, jossa on Salaisten kansioiden 25-vuotisjuhlan kunniaksi sarjan päänäyttelijöiden haastattelu sekä Veli Martinin artikkeli Mandela-efektistä.

Veli Martin kirjoittaa aiheesta perusteellisemmin, mutta yritän kiteyttää Mandela-efektin: joku tai jokin on muuttanut menneisyyttä, todisteena siitä lukuisat ihmiset muistavat asioiden olleen eri tavalla, kuin nyt väitetään. Jostain syystä tämä ilmenee erityisesti populaarikulttuurissa.

Itselläni on vahva Mandela-kokemus, en vain osannut nimetä sitä ennen kuin luin Veli Martinin artikkelin. Lyhyesti: pian 30 vuotta sitten näin Star Trekin Uuden sukupolven jakson A Matter of Honor (kausi 2, jakso 8). Viime vuonna näin sen uudelleen. Olin varma, että jakson lopusta on hävinnyt komentaja Rikerin suusta tuleva lause, jonka olen muistanut kaikki nämä vuodet. Olin siitä niin varma, että yritin etsiä netistä tietoa onko näitä jaksoja sormeiltu, lyhennelty tai sensuroitu jälkikäteen – vähän niin kuin alkuperäisiä Tähtien sota -elokuvia. Jos olet sattunut törmäämään tähän jaksoon ja olet huomannut jotain puuttuvan siitä, voit pistää vaikka sähköpostia Ultran toimitukseen. Verrataan muistikuvia, puuttuuko siitä mielestäsi sama lause.

Hollantilainen ufotutkija Gerard Aartsen tulee ensimmäistä kertaa Suomeen kesän Ultrapäivillä. Taitaakin olla ensimmäinen kerta, kun saamme Kuortaneelle siltä suunnalta vierailijoita. Sama muuten koskee Jose Gar­ciaa ja Sam Osmanaghia, ei ole tainnut Espanjasta ja Bosniastakaan olla Ultrapäivillä ennen esiintyjiä.

Rajatiedon alalla on jonkin verran kontakteja naapurimaihin, lähinnä Viroon ja Ruotsiin. Englanninkielisen maailman suuret tähdet toki tunnetaan. Mutta muualta Euroopasta ja muualta maailmasta löytyy vaikka kuinka paljon viisautta, joka on jäänyt etäisyyden ja kielimuurin vuoksi meiltä pimentoon. Esimerkiksi hollantilainen Aartsen on Keski-Euroopassa hyvinkin tunnettu tutkija, joka on kirjoittanut useita kirjoja, joita on käännetty monille kielille. Ensi kesänä häneltä on luvassa ensimmäinen suomenkielinen käännös.

Suomessa ufotutkimus oli jossakin vaiheessa tiukasti jakaantunut kontakti-ihmisiin ja ”pultti ja mutteri” -osastoon. On virkistävää tutustua Aartsenin tapaiseen tutkijaan, joka tuntuu olevan kokonaan tämän jaon ulkopuolella. Hän tutkii tiedemiehen asenteella ilmiöitä, joita on totuttu meillä pitämään esoteerisina ja mahdottomina tutkia.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE