Pääkirjoitus 2/2018

 

 


   Kadonneita kansoja ja pyramideja


Luin tuoretta tutkimusta, jossa uskotaan selvitetyn, mikä tauti aiheutti nykyisen Meksikon alueella Asteekkien (Atsteekki taitaa olla monelle tutumpi muoto, mutta näin se nykyään kirjoitetaan) joukkotuhon 1500-luvun puolivälissä. Olin toki tiennyt asiasta ennenkin, mutta yksityiskohdat hätkähdyttivät silti. Viidessä vuodessa 80 prosenttia väestöstä, eli 15 miljoonaa, menehtyi. Korkea kuume ja verenvuoto veivät sairastuneet hautaan 3-4 päivässä.

Se on aina tiedetty, että tauti tuli espanjalaisten konkistadorien mukana. Taudin on arveltu olleen isorokko, tuhkarokko, sikotauti tai influenssa. Nyt tutkijat ottivat DNA-näytteitä 29 kuolleen luurangosta. Yllättävää kyllä, melkein koko kansan tuhonneeksi taudiksi paljastui nykyään niinkin vaarattomana ja arkisena pidetty kuin salmonella. Suomi taitaa olla niitä ainoita maita maailmassa, jossa esimerkiksi broilerinliha on käytännössä salmonellavapaata. Muualla maailmalla tauti on hyvin yleinen ja suomalaiset matkailijat tuovat säännöllisesti sitä ”tuliaisena” ulkomaanmatkoiltaan.

Salmonella ei ole pyyhkäissyt maapalloa tyhjäksi ihmisistä, koska ihmiskunta on kehittänyt historian saatossa siihen vastustuskykyä. 500 vuotta sitten Asteekit kohtasivat bakteerin ensimmäistä kertaa, musertavin seurauksin. Nykyään salmonellaa hoidetaan antibiooteilla, mutta ei ehkä kauaa, sillä antibioottien holtittoman käytön seurauksena lääkkeet eivät useinkaan enää tehoa.

Asteekkien mailta löytyy maailman suurimmaksi mainittu Cholulan pyramidi. Mutta onko se todella suurin? Bosnian Visokon Auringon pyramidin on todettu olevan vielä suurempi – tosin kansainvälinen tiedeyhteisö ei ainakaan vielä ole yleisesti hyväksynyt pyramiditeoriaa. Cholulan ja Bosnian pyramideilla on paljon yhteistä. Kummankaan alkuperäisestä tekijästä ei ole varmuutta ja molemmat olivat ennen löytymistään maa-aineksen peitossa ja unohdettuina. Cholulan pyramidi löydettiin 1910 ja Bosnian pyramidit 2005.

Visokon pyramidit löysi ”Bosnian Indiana Jones” -lempinimen saanut tohtori Semir ”Sam” Omanagich. Hän saapuu kertomaan löydöistään ensi kesän Ultrapäiville. Omanagich pitää perusteellisen, kaksiosaisen luennon ja workshopin. Tämän Ultran takakannesta löydät ensimmäisiä maistiaisia kesän ohjelmasta. Kansainvälisiä vierailijoita on tulossa monelta suunnalta, jolta heitä harvemmin nähdään: Bosniasta, Hollannista, Espanjasta…


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE