Pääkirjoitus 12/2018

 

 


   Maailmanluokan löytö
 

Tämän Ultran kirjakatsauksen valmistuttua huomioni kiinnittyi kaikkia kolmea arvioitua teosta sattumalta yhdistäneeseen tekijään: jokainen on omalla tavallaan harvinaisen pitkään odotettu kirja.

Gary R. Renardin pitkälle Ihmeiden Oppikurssin opetuksiin pohjautuvat klassikot Maailmankaikkeus katoaa ja Kuolematon todellisuutesi ilmestyivät suomeksi jo kymmenisen vuotta sitten ja Rakkaus ei ole unohtanut ketään 2013. Useat ystäväni ovat pitäneet näitä tämän vuosituhannen vaikuttavimpina teoksina, ja neljättä kirjaa on odotettu malttamattomana. Nyt viiden vuoden odotus on palkittu Jeesus ja Buddha -kirjan myötä.

Vielä pidempään on odotettu kotimaisen kosmisten kontaktien klassikon, Kalevi Riikosen, toista trilogiaa. Kalevin ensimmäinen trilogia Universaalista opetusta kosmoksesta 1-3 ilmestyi jo 90-luvun puolessa välissä. Seuraavien kirjojen odotus alkoi siis 20 vuotta sitten. Monelta taisi usko uusien kirjojen tuloon jo loppuakin, mutta tänä vuonna olemme saaneet uuden teoskolmikon kaksi ensimmäistä teosta: Valo elämän yhdistäjänä ja Kohti kosmista kansalaisuutta. Trilogian on tarkoitus täydentyä kolmannella osalla ensi keväänä.

Kaikkein pisimpään on kuitenkin odotettu Kalevi Karmitsan kirjaa Mihail Jertakin uskomaton elämä. Teos on toistaiseksi jäänyt painoarvoaan vähemmälle huomiolle, mutta tietoisuuden levitessä siinä on aineksia sensaatioksi.

Tutkimus tapauksesta käynnistyi 1972, samana vuonna kun Ufoaika ilmestyi ensimmäisen kerran. Tuolloin Kalevi Karmitsa vaivutti 23-vuotiaan Ritvan yhteensä 20 tunniksi hypnoosiin. Venäjää osaamaton Ritva kertoi 1800-luvun alun venäläisen kasakan Mihail Jertakin elämästä tavalla, jolle on lähes mahdoton keksiä ns. luonnollista selitystä. Nauhoitusten, kasakoiden erikoisen venäjänkielen, paikannimien ja lukuisten yksityiskohtien tutkiminen on kestänyt näihin päiviin saakka.

Jos tämä olisi ilmestynyt 70-luvun puolessavälissä, kaikki lehdet olisivat tehneet monen aukeaman kokoisia juttuja – Hesaria ja Suomen Kuvalehteä myöten. Jokaisessa teeveen keskusteluohjelmassa olisi haastateltu kirjan tekijää ja asiantuntijoita. Ian Stevenson olisi tullut tutkimaan tapausta ja tehnyt siitä kansainvälisesti kuuluisan, Shanti Devin tapaan. Mutta kun kirja on ilmestynyt 2018, ainakin toistaiseksi medioita on kiinnostanut enemmän tosi-tv:n tähdet ja muu viihde.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE