Pääkirjoitus 5-6/2017

   Hän se on!


Moni on yrittänyt kysellä, kuka valitsee Vuoden rajatietokirjan. Mieli olisi tehnyt kertoa, mutta salaisuudesta oli pakko pitää kiinni. Mutta enää ei tarvitse: hän on Jukka Kuoppamäki!

Jukka olisi tietysti sopinut rajatietokirjan valitsijaksi koska tahansa, mutta nyt Suomi 100-juhlavuonna se sopii vielä tavallistakin paremmin. Hän on todellinen sinivalkoinen ääni, onpa hänen Sininen ja valkoinen -kappalettaan ehdotettu jopa Suomen uudeksi kansallislauluksi.

”Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen.
Siniset on järvet, sinisyyttä heijastaen.
Valkoinen on hanki, valkoiset on yöt kesien.
Valkoiset on pilvet, lampaat nuo taivaan sinisen.”

Jukka Kuoppamäki 1972

Kukapa ei näitä säkeitä osaisi ulkoa.

Me saamme nauttia Jukka Kuoppamäen esityksestä Totuuden etsijän käsikirja heinäkuussa Ultrapäivillä. Mutta nyt siis pääsemme vielä Ultran avoimissa ovissa helatorstaina toukokuun 25. päivä jännittämään, mikä on hänen valintansa Vuoden rajatietokirjaksi.

Ultran toimituksella Kylämällä koko helatorstai on toki täynnä muutakin ohjelmaa. Itse kukin pääsee vaikuttamaan Vuoden rajatietokirja -yleisön suosikin valintaan äänestämällä etukäteen kirjeitse tai Ultran kotisivuilla. Ja äänestää voi tietysti myös helatorstaina paikan päällä, jolloin pääsee saman tien kuulemaan yleisöäänestyksenkin voittajan.

Henkinen valveutuneisuus tuntuu olevan suurille taiteilijoille ominaista. Kuoppamäki on kirjoittanut toiselle sinivalkoiselle äänelle Katri Helenalle mm. rakastetun klassikon Anna mulle tähtitaivas. Katri Helena on viime vuosina tullut rohkeasti julkisuuteen omista yhteyksistään tuonpuoleiseen. Taivaan tie -kirjassa ja levyllä hän on avoimesti kertonut läheisiltään henkimaailmasta saamistaan viesteistä.

Samaan suurten sinivalkoisten äänten joukkoon voidaan laskea myös monipuolinen taiteilija Vesa-Matti Loiri. Tämän Ultran artikkelissa Ilona Kanto kertoo hänen uudesta levystään ja kirjastaan nimeltä Pyhät tekstit. Veskun elämään kuuluvat monipuoliset henkiset kokemukset ja mm. oma kuolemanrajakokemus. Henkiselle elämälleen Vesku sai aikanaan parhaita mahdollisia eväitä itsensä Aino Kassisen opissa.

Vaikka tätä kirjoittaessani pääsiäisen hyiset kelit ovat tuoreena muistissa, kevät ja kesä auringonpaisteineen, helteineen ja valoisine öineen ovat joka päivä askeleen lähempänä. Oletpa tulossa nauttimaan niistä helatorstaina Avoimiin oviin tai heinäkuussa Ultrapäiville, olet lämpimästi tervetullut!
 

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE