Pääkirjoitus 4/2017

   "Joka päivä ilmestyy uusi rajatietokirja"


Tämän Ultran kakkossivulla ratkeaa yksi rajatiedon kevään jännityksen aiheista: mitkä 10 suomeksi ensi kerran vuonna 2016 julkaistua teosta ovat ehdolla Vuoden rajatietokirjaksi. Kymmenen ehdokkaan valitseminen tuntuu olevan vuosi vuodelta vaikeampaa. Tämä johtuu tietenkin siitä ilahduttavasta faktasta, että suomenkielisen rajatiedon julkaisujen määrä – ja samalla laatu – tuntuu vuosi vuodelta enenevän ja paranevan.

Tapani Kuningas totesi jo vuosituhannen alussa, että joka päivä ilmestyy uusi suomenkielinen rajatietokirja. Noista ajoista uusien kirjojen vyöry on vain kasvanut. Tämänvuotisia ehdokkaita tarkasteltaessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy monipuolisuuteen: aiheita piisaa menneisyyden arvoituksista kvanttifysiikkaan ja luonnon mysteereistä henkimaailmaan. Toisena huomiona voisi olla kotimaisten kirjoittajien vahva panos, vain kolme ehdokasta on käännöksiä.

Voittajaa ennakoidessa apua voisi etsiä menneiden vuosien menestyjistä. Jokainen valitsija ja ehdokasjoukko on kuitenkin niin omanlaisensa, että menneisyydestä ei arvausapua ole saatavissa. Viime keväänä sekä Erkki Lähteen valinta Taija ja Jani Sompin Parantava ruoka, että yleisöäänestyksen voittaja Vesa Iitin ja Perttu Häkkisen Valonkantajat, olivat eräänlaisia omien aihealueidensa kokoomateoksia. Edellisen vuoden menestyjät - Mona Leon Elämä rakastaa sinua ja Doreen Virtuen Oletko Maaenkeli – olivat taas aivan erilaisia.

Vaikka enää ei tarvitse jännittää, mitkä kirjat ovat päätyneet ehdokkaiksi, varsinainen kisa on toki vasta käynnistynyt. Toukokuun Ultrassa selviää, kuka tällä kertaa valitsee Vuoden rajatietokirjan. Ja jokainen voi omalta osaltaan äänestää yleisöäänestyksen voittajaa joko Ultran nettisivuilla tai viimeistään Kylämällä Ultran avoimissa ovissa helatorstaina 25.5. Tuolloin ratkeaa molempien kisojen voittajat ja koko päivä on täynnä monipuolista ohjelmaa.

Vielä isommat juhlat ovat luvassa Ultrapäivillä Kuortaneen Urheiluopistolla heinäkuun alussa. Ilmoittautumisia otetaan vastaan huhtikuun 3. päivä alkaen. Tässä vaiheessa tapahtumamaksu on edullisimmillaan ja varsinkin jos tarvitset majoittumista, koko vaihtoehtojen kirjo on vielä valittavissa.

Puhelinlinjojen määrä on rajallinen ja varsinkin ilmoittautumisen ensimmäisinä päivinä voi välillä olla ruuhkaa. Mutta ei mitään hätää: jos et heti pääse läpi, kokeile pienen ajan päästä uudelleen ja varmasti onnistut.
 

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE