Pääkirjoitus 12/2017

 

 


   Suomalaisuuden jalanjäljillä


Tuskinpa yhdellekään Ultran lukijalle – tai kenellekään suomalaiselle – on jäänyt epäselväksi, että nyt vietetään Suomen 100-vuotisjuhlaa, joka on juuri huipentumassa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Asia on ollut jopa niin hyvin esillä, että on alettu puhua satavuotisähkystä.

Vaikka emme tehneet tästä numerosta varsinaista Suomi-100 erikoisnumeroa, kyllä tässäkin lehdessä suomalaisuus on läsnä. Mm. Merja Elisabethin uskomattomat luontokuvat paljastavat suomalaisesta luonnosta aivan uuden maailman, Helena Nuutisen artikkeli Lemminkäisen äidistä avaa uusia näkökulmia Kalevalan keskeisiin hahmoihin ja Gallen-Kallelan ikoniseen maalaukseen, Klaus Rahikainen punnitsee kolumnissaan suomalaisuuden ainutlaatuisuutta ja erityisyyttä…

Itse otin varaslähdön itsenäisyysjuhlintaan käymällä lokakuussa Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta konsertissa. Tikanmäki teki samannimisen levynsä jo 80-luvun alussa, mutta tänä syksynä, 36 vuotta myöhemmin, sen myynti ylitti kultalevyrajan 25 000 kpl. Se on ensimmäinen – ja nykyisillä levyjen myyntiluvuilla myös viimeinen – suomalainen kevyen musiikin instrumentaalilevy, joka on yltänyt tähän saavutukseen.

Konsertissa yhdistyivät jättimäiselle valkokankaalle heijastetut kuvat suomalaisesta luonnosta ja maisemista sekä niitä kuvaavat kappaleet. Konsertin lopuksi kuultiin moderni versio Finlandiasta, jossa Sibeliuksen suomalaisuuden kiteyttävä klassikko löi kättä nykypäivän kanssa.

Suomi on monella mittarilla – ja monen mielestä – maailman onnistunein valtio ja paras paikka elää. Ylikansoitetulla ja saastutetulla Maapallolla elämme harvinaisessa idyllissä. Tietysti globaalit ongelmat koskevat meitäkin ja paikoitellen olemme sotkeneet maatamme, mutta Suomessa puhdas luonto on yhä kaikkien ulottuvilla.

Pirkka-Pekka Petelius mainostaa Ylen Radio Suomen mainiota Luontoiltaa: "Luonto antaa aidoimmat elämykset". Luonnon läheisyys ja oikeus nauttia siitä ovat meille itsestäänselvyyksiä. Jokamiehen oikeudet ovat kuitenkin maailmanlaajuisesti harvinaisuuksia.

Neljässä vuodenajassa elävästi muuttuva maisema – tai itseasiassa ainakin Lappia mainostetaan kahdeksan vuodenajan maana, maailman puhtain ilma… Ei ihme, että näinä aikoina metsäpoluilla ja nuotiopaikoilla törmää yhä useammin myös ulkomaisiin turisteihin.

Ultra toivottaa lukijoilleen iloista itsenäisyyttä ja rauhaisaa joulun aikaa!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE