Pääkirjoitus 10/2017

 

 


   Voyagerin loputon matka


Tänä syksynä tuli 40 vuotta täyteen Voyager 1 ja 2 luotainten lähettämisestä. Niiden 20 miljardin kilometrin matka halki aurinkokuntamme on ollut uskomaton seikkailu ja kirjoittanut oppikirjat uusiksi.

Voyager 1 on maasta kauimmaksi edennyt ihmiskunnan valmistama laite. Vuonna 2012 siitä tuli ensimmäinen, joka siirtyi aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen.

Molemmat luotaimet ovat edelleen päivittäin yhteydessä Maahan lähettäen tietoja aurinkokunnan ulkopuoleisesta avaruudesta. Edestakainen signaali kulkee valon nopeudella yli 30 tuntia. Yhteyden luotaimiin uskotaan pysyvän vielä 10 vuotta, sen jälkeen ne jatkavat mykkinä loputonta matkaansa. Lähimpien tähtien tasalle ne tulevat kymmenien tuhansien vuosien kuluttua, 225 miljoonassa vuodessa ne ovat kiertäneet jo koko Linnunradan.

Voyagerien mukana on viestinä ihmiskunnalta kullalla päällystetty kuparinen levy, jossa on mm. Maan elämää kuvaavia kuvia ja ääninäytteitä sekä kaiverrettuna Maan sijainti Linnunradalla. Tsekkiläinen tähtitieteilijä Zdenek Kopal vastasi aikanaan kysymykseen, mitä pitäisi tehdä, jos "kosminen puhelin" soi: "Älkää herran tähden vastatko". Voyagerit ovat nyt kosmisia pulloposteja, joita ei saa kutsuttua takaisin.

Vaikka sivilisaatiomme päättyisi syystä tai toisesta ennen kuin ihminen itse muuttaa avaruuteen – ja maapallo joka tapauksessa tulee aikanaan tuhoutumaan auringon muuttuessa punaiseksi jättiläiseksi – silloinkin Voyager 1 ja 2 sekä muut luotaimet jatkavat loputonta matkaansa tähtienvälisessä autiudessa, ollen lopulta ainoat fyysiset merkit siitä, että ihmiskunta on koskaan ollut olemassa.

Satojentuhansien vuosien päästä ne tulevat toisten tähtien ulottuville. Jos joku toinen sivilisaatio löytäisi ne, mitä he ajattelisivat niiden kauan sitten hävinneistä rakentajista ja lähettäjistä…

Yksi arvaus esitetään vuoden 1979 elokuvassa Star Trek: Avaruusmatka. Siinä V´ger on saanut kohtaamiltaan sivilisaatioilta mittaamattomasti energiaa ja kyvyn tietoisuuteen. Luotain palaa vuonna 2273 etsimään luojaansa, samalla vahingossa lähes tuhoten ihmiskunnan. Elokuva on saanut jossakin määrin ristiriitaisen vastaanoton, mutta itse pidän sitä onnistuneena ja sen perusideaa kiehtovana.

Päivittäisissä uutisissa korostuvat sodat, onnettomuudet ja ongelmat. Voyagerien tarina toimii esimerkkinä siitä, mihin ihmiskunta parhaimmillaan kykenee, kun pyritään yhdessä hyvään.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE