Pääkirjoitus 1/2017

 


  45 vuotta tietoa rajalta – ja sen takaa
 

Tammikuusta 1972 on pitkä matka tähän päivään. Kun kaikkien aikojen ensimmäinen Ufoaika ilmestyi 45 vuotta sitten lehtipisteisiin – ei vielä ihmisten koteihin, ensimmäisellä lehdellähän ei voinut vielä olla tilaajia – maailma oli aika tavalla toisenlainen. Perinteisiä, lähinnä teosofis-pohjaisia yhdistyksiä ja yksittäisiä suomeksi julkaistuja kirjoja lukuun ottamatta yleisön tiedonjanoon ei ollut paljoa kostuketta tarjolla. Nykypäivän runsaudensarvi – hyvässä ja pahassa – Internet oli vielä nimeltään ARPANET ja siinä oli puoli tusinaa konetta. Somea edusti Esson baari.

Alusta saakka Ufoajan ja Ultran päätoimittajana toiminut Tapani Kuningas oli myös maamme tunnetuin ufotutkija. Kun 70-luvun alussa ufokysymys oli koko kansan huulilla, uudelle lehdelle olikin valtava tilaus. Edes ensimmäinen Ufoaika 1/1972 ei kuitenkaan kertonut pelkästään ufoista, ja siitä lähtien pelkästään Ultran käsittelemien aihepiirien luettelosta tulisi monta sivua pitkä.

Nyt käsissäsi oleva Ultra on tammikuusta 1972 lähtien laskettuna järjestysnumeroltaan 478. Sivuja on jo reilusti yli 20 000. Ultraan on vuosikymmenten mittaan kirjoittanut yli 2000 ihmistä, ja melkeinpä jokaisessa uudessa Ultrassa tähän joukkoon liittyy uusia nimiä.

Joogalla on satojatuhansia harjoittajia. Mindfulness on päivän sana, mutta meditaatiossa tehtiin samoja asioita jo vuosikymmeniä sitten. Äiti Ammaa on käynyt halaamassa kymmeniä tuhansia suomalaisia. Kasvissyönti on trendikkäämpää kuin koskaan… Ultran käsittelemistä – ja monessa tapauksessa ensimmäisenä Suomessa kertomista – ideoista ja aatteista on tullut valtavirtaa.

Välillä taka-alalla ollut ufologiakin on taas nostanut päätään, uusia ufokirjoja ilmestyy enemmän kuin pitkään aikaan ja alan toiminta on aktiivista.

Ultran edustamille asioille on siis 45 vuoden jälkeenkin kysyntää, itse asiassa enemmän kuin koskaan. Kuluneina vuosikymmeninä Ultrasta on tullut paljon enemmän kuin kerran kuukaudessa ilmestyvä lehti. Ultrasta on tullut tekijöidensä ja lukijoidensa yhteisö. Ultrapäivistä on tullut jo käsite ja esimerkiksi kahdesti vuodessa Kylämällä pidettävät tapahtumat houkuttelevat Suomen luonnonläheisimpään aikakauslehden toimitukseen satoja vieraita.

Rajatieto ja Ultra kiinnostavat entistäkin laajempaa yleisöä, ja olemme pystyneet lisäämään sisältöä tästä numerosta lähtien. Nyt Ultra tulee kotiisi entistä paksumpana ja entistä monipuolisempana.

Ultra toivottaa lukijoilleen antoisaa uutta vuotta 46. vuosikerran parissa!

  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE