Pääkirjoitus 3/2016

 

 


  Neljä vuosikymmentä lukijoiden omana lehtenä
 

Neljä vuosikymmentä sitten 70-luvun puolivälissä suomalaiset rajatiedon ystävät olivat totisen paikan edessä. Ensimmäiset pari vuottaan Ufoaika -nimisenä ilmestynyt Ultra-lehti oli kerännyt ympärilleen uskollisten lukijoiden, avustajien ja tekijöiden yhteisön. Kesällä 1975 kaikki tämä oli vaakalaudalla, kun Ultraa julkaissut Kustannus Oy Williams ilmoitti lehden lakkauttamisesta saman vuoden lopussa.
     Tuolloin tapahtui jotain ainutlaatuista, jolle en tiedä vertailukohtaa maamme lehdistön historiasta: Ultran lukijat päättivät perustaa osakeyhtiön – Kustannus Oy Rajatiedon – jatkamaan lehden tekemistä. Kun tahtotila oli syntynyt, välttämättömät askeleet seurasivat toisiaan: yhtiösopimus allekirjoitettiin 27.9.1975 (allekirjoittajina Orvo Raippamaa, Timo Pyhälä, Keijo Muukka, Matti Ollila ja Tapani Kuningas) ja Kauppa- ja teollisuusministeriö vahvisti yhtiöjärjestyksen 9.12.1975.

Yhtiön perustava kokous pidettiin Tampereella 8. helmikuuta 1976. Osakemääräksi tuli 1000 kpl, joita omisti yli 400 osakkeenomistajaa. 27.2.1976 yhtiö merkittiin kaupparekisteriin. Ultraa alusta saakka tehneet Arja ja Tapani Kuningas palkattiin uuden yhtiön palvelukseen maaliskuun alussa 1976 ja ensimmäinen oman yhtiön tekemä Ultra postitettiin omistajille ja muille tilaajille 22. huhtikuuta.
     Siitä alkoi lukijoidensa omistaman lehden julkaiseminen, jota on nyt takana jo neljä vuosikymmentä ja joka jatkuu vahvana ja monin tavoin laajentuneena tänä päivänä. Tekijätiimi on tietysti näin pitkän ajan kuluessa laajentunut ja osin vaihtunutkin, mutta monet keskeiset toimijat ovat edelleen mukana. Lukijakunnassakin on vielä paljon alusta saakka mukana olleita, he ovat muodostaneet Ultran yhteisön selkärangan kaikkien näiden vuosikymmenten ajan.

Tapani Kuningas kirjoitti keväällä 1976 ensimmäisen lukijoiden omistaman Ultran pääkirjoituksessa: ”…Toiveen toteuttamiseksi on tehty paljon työtä. Lukuisat ihmiset ovat olleet auttamassa ja tukemassa yhteistä yritystämme. Parhaat kiitokset teille kaikille!” Näihin kiitoksiin on helppo yhtyä. Ja samalla, kun kiitän yhtiötä aikanaan perustaneita pelottomia pioneereja, kiitän myös kaikkia kuluneina vuosikymmeninä ja tänä päivänä Ultraa tekeviä, tukevia ja lukevia.

Yleensä journalismissa voi tulla ristiriitaa omistajien intressien ja lukijoiden intressien välillä. Meillä Ultrassa tätä ristiriitaa ei ole. Me teemme lehteä aina Sinulle, lukijalle. Tilaamalla Ultran olet omalla panoksellasi mukana tänä päivänä yhteisessä lehdessämme.

  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE