Pääkirjoitus 11/2016

 


  Supertähti vierailulla


Tämän syksyn perinteisillä Hengen ja Tiedon messuilla Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla ei ollut epäilystäkään siitä, kuka oli päivän puheenaihe. Paikalla oli harvinainen vieras, josta jokaisella oli jokin mielipide. Uri Geller oli lauantain ensimmäinen esiintyjä ja jonoja ovien ulkopuolelle alkoikin kertyä hyvissä ajoin ennen messujen avautumista. Gellerin Suomen vierailusta uutisoitiin myös lehdissä, radiossa ja televisiossa.

Uri Geller taitaa olla niitä ainoita rajatiedon hahmoja, jotka eivät esittelyjä kaipaa. Vääntyneet lusikat ja Gellerin dramaattinen lavaesiintyminen tunnetaan myös rajatietoa harrastamattomissa piireissä. Hänet muistetaan paitsi omista ansioistaan, myös herättämästään vastustuksesta. Jostain syystä hän on vuosikymmenet ollut skeptikkojen ykköskohde. Voikin kysyä, muistettaisiinko Gelleriä ja hänen kykyjään yhtä laajalti ilman esim. James Randin väsymätöntä ponnistelua hänen mustamaalaamisekseen.

Neljä vuosikymmentä sitten Gellerillä oli keskeinen rooli rajatiedon muuttumisessa. Kun 70-luvun alussa ufoista kirjoitettiin Suomessa joka päivä, vuoteen 1974 tultaessa suurin kiinnostus ufoilmiöön vaikutti rauenneen. Tiedotusvälineiden ja suuren yleisön kiinnostus rajatietoa kohtaan ei suinkaan ollut loppumassa, mutta uutisnälkää tulivat ufojen sijaan tyydyttämään erilaiset parapsykologiset ilmiöt, etunenässä Uri Geller.

Nykyään kuitenkin usein unohdetaan, että Geller -ilmiö ei ollut erillinen ufologiasta. Gellerin managerin Andrija Puharichin kirjoittamassa kirjassa "Uri Geller - elämä ja mysteeri" Gelleriä pidetään ihmiskuntaa vuosituhansien ajan kaitsenneiden ufojen ja maan asukkaiden välitysmiehenä.

Vuonna 1974 Geller kävi Suomessa useita kertoja, jolloin hän mm. esiintyi televisiossa. Uri Gellerin saama huomio oli niin valtavaa, että voidaan hyvällä syyllä puhua Geller-maniasta. Ufoajan kannessa Geller oli tuolloin kahteen kertaan ja hänestä kirjoitettiin vuonna 1974 käytännössä joka lehdessä. Samoihin aikoihin Ufoaika muutti nimensäkin Ultraksi, korostaakseen aihepiiriensä laajentumista pelkän ufo-aiheen ulkopuolelle. Gellerillä voi siis ajatella olleen vaikutuksensa Ultrankin muutokseen noina aikoina. Kaiken kaikkiaan melkein

Kolmessakymmenessä (30) Ufoajassa ja Ultrassa on tähän päivään mennessä kirjoitettu Uri Gelleristä ja lehden kannessa hän on viimeksi ollut tammikuussa 2012.

Gellerin vierailu Hengen ja Tiedon messuilla oli tervetullut profiilinnosto perinteikkäälle tapahtumalle. Seuraavasta Ultrasta voit lukea kattavan raportin vierailusta.

  

Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE