Pääkirjoitus 1/2016


  Salaisten kansioiden paluu
 

Salaiset kansiot ovat saaneet pölyttyä FBI:n kellarissa melkein koko tämän vuosituhannen. Mutta 24. tammikuuta joidenkin pelkäämä, mutta useimpien odottama uusi 6-osainen X-Files minisarja saa ensi-iltansa USAssa. Tätä kirjoittaessani Suomen esitysten aikataulua ei ole julkistettu, mutta sarja on luvattu tulevaksi Fox-kanavalle.

Paljon on muuttunut vuodesta 1993, jolloin maailma ensimmäisen kerran tutustui FBI-agentteihin Mulder ja Scully, kuuli Mark Snow´n hypnoottisen tunnusmusiikin ja oppi, että Totuus on tuolla ulkona. Kuluneen 23 vuoden aikana televisiosarjat ovat kirineet taidemuotona elokuvien rinnalla – ja monen mielestä jopa ohi. Omalta osaltaan Salaiset kansiotkin oli tätä aiheuttamassa. Sarjan perintö näkyy mielestäni vaikkapa maailmalla erittäin suositun pohjoismaisen rikosjännärin – Nordic Noirin – synkässä kuvakielessä.

Salaisia kansioita tehtiin 9 tuotantokautta vuosina 1993-2002 ja elokuvat vuosina 1998 ja 2008. Tammikuussa 1999 Mulder ja Scully pääsivät Ultran kanteen. Sampo Puoskari teki kyseiseen lehteen perusteellisen artikkelin sarjasta.

Vaikka olisi liioittelua sanoa, että en olisi nyt Ultran päätoimittaja ilman Salaisia kansioita, omassa historiassani sillä tulee aina olemaan erityinen paikkansa. Olin juuri tehnyt päätöksen suunnata yliopisto-opintoni rajatiedon ja ufomysteerin suuntaan, kun Salaiset kansiot aloitti Suomen televisiossa. Jokaista jaksoa odotettiin koko viikko, ja heti jakson päätyttyä otin alan kirjat esiin ja yritin löytää, mikä jaksossa oli ollut fiktiota ja mikä olisi voinut olla faktaa - täytyy muistaa, että tuolloin ei vielä ollut Internetiä sellaisena loputtomana tietopankkina kuin nykyään. Seuraavana aamuna yliopiston kahvilassa keskusteltiin ja väiteltiinkin nähdystä jaksosta.

Sarjan kaikki 202 jaksoa ja kaksi elokuvaa tuli katsottua ja useimmat moneen kertaan. Ja haastattelipa 2000-luvulla eräs maamme suurimmista päivälehdistä minua ”X-Files asiantuntijana”. Olin otettu kunniasta, vaikka olenkin varma, että Suomesta löytyy lukuisa joukko minua perusteellisemmin asiaan perehtyneitä.

Alkujaan pidin sarjan ”kuolleista herättämistä” näin pitkän tauon jälkeen kyseenalaisena ideana. Kun mukana kuitenkin ovat keskeiset alkuperäisen sarjan luojat ja oikeat Mulder ja Scully, odotan nyt uuden minisarjan näkemistä positiivisin miettein.

 
Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE