Pääkirjoitus 9/2015


  Ultrapäivien mittainen kesä
 

Ensimmäisen Ultrapäivien jälkeisen pääkirjoituksen voisi näköjään aloittaa joka kerta samalla tavalla: jos Ultrapäiviin mennessä ei kesä ole alkanut, silloin se alkaa (suora lainaus Ultran 9/2014 pääkirjoituksesta). Tämän kesän erikoisuus oli kuitenkin se, että Ultrapäiviin kesä tuntui myös päättyvän, kun kesä- ja heinäkuun ainoat hellepäivät osuivat Ultrapäiviin.

Mutta tulihan se aurinko sieltä uudelleen esiin, kun elokuu pääsi tarpeeksi pitkälle! Tosin siinä vaiheessa koululaiset aloittivatkin jo arkisen aherruksensa sisätiloissa ja suurelta osalta muista oli lomat jo takanapäin. Kesäiset lomakohteet ja palvelut sulkivat oviaan samaan aikaan kun Euroopassa lomasesonki oli vasta alkanut. Tätä elokuista ilmiötä on toki ihmetelty jo vuositolkulla, mutta nyt pilvettömältä taivaalta helottava aurinko alleviivasi tilanteen hölmöyttä.

Kävin juhannusviikolla Turun saaristossa. Luonto oli yhtä upea kuin aina, mutta keväinen viileys tuntui vielä kylmänä tuulena ja palvelut vasta käynnistelivät toimintaansa. Aika monessa paikassa huomasi olevansa ainoa asiakas, jopa miltei kesän ensimmäinen asiakas. ”Hallinnollisella päätöksellä” ei voi pakottaa kesää alkamaan, ja lomasesonki alkaa tosissaan vasta juhannuksesta. Siihen ei auta, vaikka koululaiset päästettäisiin kuinka aikaisin kesälaitumille.

Eikö olisi jo aika ottaa järki käteen ja myöhentää koulujen lomakautta 1-2 viikkoa? Kaikki suomalaiset eivät tietenkään ole koulussa, mutta jollain mystisellä sanattomalla sopimuksella koko lomasuomi avaa ovensa ja sulkee ne koulujen rytmin mukaan.

Tällainen päätös vaatisi toki siviilirohkeutta, sen verran pitkä on perinne suvivirren oikeasta ajankohdasta. Mutta olisivat hyödytkin sitten moninaiset ja ilmeiset. Lomapalveluiden tuottaminen tarjoaa kaivattuja työpaikkoja - usein vieläpä alueilla, joilla taloudellinen toimeliaisuus on muutoin ollut hiipumassa. Sesonki, jonka aikana investoinneille on saatava tuottoa, on kuitenkin kovin lyhyt. Niin lyhyt, että jokainen viikko – jopa jokainen päivä – jolla sesonkia saadaan jatkettua kauniiseen elokuuhun on arvokas.

Rajatietoa eletään kaikkina vuodenaikoina. Ultrapäiviä ja muutamia muita tapahtumia lukuun ottamatta kesä on jopa jonkinlaista hengähdystaukoa ennen vilkasta syksyä. Rajatiedon syksyn aluksi Ultralla on tulossa poikkeuksellinen tapahtuma: ”Ultra-reliefin” paljastaminen 4. syyskuuta. Tapahtumaan on vapaa pääsy, joten Sinutkin on kutsuttu!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE