Pääkirjoitus 7-8/2015


  Ultrapäivien satumaa


     Jos sä kerran Kuortaneelle jostain ajelet,
     huomaat mistä kumman syystä ohi pääse et.

Näin riimittelee Simo Nikula Satumaa –tangon sävelin. Ja aikamoinen unelmien satumaa – jonkun mielestä jopa Shangri-La - Kuortaneen Urheiluopistolla järjestettävistä Ultrapäivistä onkin tullut. Koko sanoitus löytyy Ultran 5-6/2010 välissä jaetusta Ultra-extrasta.

Ultrapäivät järjestetään nyt 40. kerran, näistä 25 kertaa on oltu Kuortaneella. Ensimmäistä kertaa oltiin koolla 1976 Rajatiedon seminaari –otsikon alla, joka vaihtui jo seuraavana vuonna Ultrapäiviksi. Ensimmäiset 10 vuotta oltiin idyllisessä Kreivilässä, joka kuitenkin jäi auttamatta liian pieneksi.

Kuortaneenjärvi ja -ranta, läsnä oleva luonto puineen, tasokkaat palvelut, hyvä saavutettavuus kaikkialta Suomesta, osaava ja ystävällinen henkilökunta… Kuortaneen Urheiluopistosta Ultrapäivät – ja Tapani Kuninkaan luoma Ultrapäivien henki - on löytänyt itselleen pysyvän kodin.

Tällaisena juhlavuotena olisi helppo heittäytyä vallan nostalgiseksi, mutta ohjelmaa rakentaessamme olemme pyrkineet pitämään katseemme tiukasti tulevaisuudessa. Mukana onkin monia ensikertalaisia niin meiltä kuin maailmaltakin.

Jonkinlaista sukupolvenvaihdosta on näinkin pitkän taipaleen mittaan väkisinkin tapahtunut. Kaikki alkuaikojen esiintyjät eivät enää ole aktiivisia, ja eivätpä kaikki ole enää keskuudessammekaan. Itse asiassa osanottajissakaan ei enää ole kovin runsaslukuista joukkoa, joka olisi ollut mukana ihan alusta lähtien.

Mutta joka vuosi vakiokävijöiden lisäksi uudet ihmiset löytävät tiensä Ultrapäiville, ja joka vuosi niin esiintyjät kuin yleisökin muodostavat juuri sillä hetkellä oikean yhdistelmän kokemusta ja uteliaisuutta, elämänviisautta ja elämänjanoa.

Simo Nikula päättää Kuortane – Satumaa tangonsa:
     Oi jospa saisi Kuortane nyt Sinut tuntemaan,
     et aavan järven tällä puolen onkin Satumaa.

Tähän toivotukseen on helppo yhtyä! Lämmintä kesää kaikille Ultran lukijoille ja sydämellisesti tervetuloa juhlavuoden Ultrapäiville!


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE