Pääkirjoitus 4/2015


  Rajatiedon kentällä kevät antaa parastaan


Tätä kirjoittaessani aurinko paistaa täydeltä terältä, ja jos takatalvi ei vielä yllätä, luonto tuntuisi heräävän tavallista aikaisemmin talven kohmeestaan. Vähän samanlainen tunnelma on rajatiedon maailmassa. Kyllähän talvikautenakin on tapahtunut monenmoista kiinnostavaa, mutta nyt kalenteria eteenpäin katsoessa isommat asiat alkavat vyöryä eteenpäin.

Heti huhtikuun alussa koetaan kevään suurtapahtuma, upeiden puitteiden Tampere-talon Hengen ja Tiedon messut hengästyttävän monipuolisine ohjelmineen. Messulehden löydät tämän Ultran välistä.

Tässä Ultrassa (s. 47) julkistetaan tämän keväiset Vuoden rajatietokirja –palkintoehdokkaat. Se kisa huipentuu toukokuussa helatorstaina 14.5. Ultran avoimissa ovissa voittajan julkistamiseen. Samalla selviää vuosi vuodelta suositummaksi tulleen yleisöäänestyksen voittaja. Jokohan tällä kertaa yleisön suosikki ja virallinen voittaja olisivat sama kirja? Näin ei ole vielä kertaakaan käynyt, ja se alkaa jo uhmaamaan kaikkia todennäköisyyden lakeja.

Sitten onkin jo kesä käsillä, ja juhlavuoden 40. Ultrapäivät!

Juhlavuoden kunniaksi olemme saamassa Kuortaneelle vaikuttavan joukon omien alojensa tuntijoita ja mestareita. Kansainväliset luennoijat tulevat mm. Ranskasta ja Itävallasta – taitaa olla ensimmäinen kerta kun saamme vieraan sieltä. Japanilainen Qigongin mestari Tsumura Sensei puolestaan edustaa Ultrapäivien traditiota, hän on ollut mukana jo 80-luvulla. Kun huomioidaan, että juontajamme Erkki Kanto tulee Hollywoodista, lavalla nähdään esiintyjiä ainakin kolmelta mantereelta.

Kotimaisten esiintyjien panos on vähintään yhtä vahva, joitakin heistä – Erkki Lehtiranta, Lucia Grail, Kirsi Ranto… - voisi kutsua henkisiksi kiintotähdiksi. Mutta ilahduttavan paljon on myös ensikertalaisia, todella mielenkiintoisia tuttavuuksia. Nämä ”yllätysnimet” saattavat joskus antaa sen kaikkein syvimmän oivalluksen tai hienoimman elämyksen. Ilman ennakko-odotuksia vastaanottajakin saattaa olla avoimempi uudelle.

Suuri osa esiintyjistä on jo julkistettu, heihin pääset tutustumaan tämän lehden takakannessa. Lisää tietoa löytyy www.ultra-lehti.com ja tietysti tulevissa Ultrissa.

Tämän lehden ilmestyessä 1.4. alkaa myös ilmoittautuminen Ultrapäiville. Varsinkin ensimmäisten päivien aikana puhelujen ruuhkautumista voi tapahtua, puhelinlinjojen määrä on kuitenkin aina rajallinen. Mutta ei hätää: jos et heti pääse läpi, kokeile jonkun ajan päästä uudestaan.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE