Pääkirjoitus 12/2015


  Luonnon voima
 

Luonnonvoimat koetaan usein pelottavina ja jopa tuhoisina. Ei ihme, onhan "luonnonvoima" jo määritelmänsä mukaisesti "tuhoisa tai vaarallinen sääilmiö".

Tilanne muuttuu täydellisesti, kun sanat kirjoitetaan erikseen. Luonto voi virkistää, rauhoittaa – jopa parantaa ihmisen. Luonnon voima on ihmeellinen.

Me Ultrassa esittelemme toimituksemme "Suomen luonnonläheisimpänä aikakauslehden toimituksena". Tämä on usein sanottu puoliksi huumorilla, mutta lause pitänee melkeinpä varmasti myös paikkansa. Jo matka tänne Isojärven kansallispuiston kylään Kylämälle kulkee läpi komeiden metsien ja jylhien vaarojen. Jos matkalla melkeinpä mihin tahansa muuhun toimitukseen joutuu väistelemään autoja ja muuta liikennettä, Ultralle tullessa saa väistellä – tai ainakin bongailla – hirviä, kauriita, huuhkajia, teeriä, majavia… jopa ilveksiä ja susia.

Kaupungeissakin on rauhallisia ja tyyniä kolkkia ja esimerkiksi vanhoissa puistoissa voi olla oma, ainutlaatuinen tunnelmansa. Me Ultrassa olemme kuitenkin onnekkaita, kun toimituksen oven avaamalla ja pari askelta ottamalla olemme jo keskellä rauhoittavaa luontoa. Toimituksen kahvihetket kuluvat joutuisasti lintulaudan vilskettä seuratessa, lajikirjo on hämmästyttävän laaja ja lintukirjaa tarvitaan tämän tästä harvinaisempien vierailijoiden tunnistamiseen.

Myös kuva luonnosta voi olla voimakas. Rajatietopäivässä Ultran toimituksella marraskuun puolivälissä saatiin tästä oiva esimerkki, kun Ultran luontokalenterin kuvaaja Petri Nevalainen esitteli isolla valkokankaalla kuviaan mm. Isojärven kansallispuistosta sekä Lapista. Harva meistä pystyy asialleen täydellisesti omistautuneiden luontokuvaajien tavoin lähtemään aamuneljältä syvälle tiettömään metsään odottamaan maagista aamusumun hetkeä.

Esimerkiksi Ultran luontokalenterin myötä – ja aika usein Ultrankin sivuilla – saamme nähdä ja kokea luonnon kauneutta, luonnon voimaa, silloinkin kun meillä ei ole mahdollisuutta päästä sitä omakohtaisesti kokemaan.

Luonnon voiman voi esittää myös ilman valokuvaa. Jo ennen kuin kameraa oli edes keksitty, luonnosta tehtiin maalauksia ja piirroksia. Sen jälkeen kun aito luonto on voitu dokumentoida ja toisintaa tarkasti kameralla, taiteen tehtäväksi on jäänyt enemmän luonnon idean esittäminen. Rajatietopäivässä Carl Jansson kertoi Ultran päädyn jättimäisen Vierailu –teoksen synnystä. Vierailu ei esitä sellaisenaan mitään olemassa olevaa maisemaa, silti siinä on hienosti tavoitettu Kylämän ja Isojärven kansallispuiston luonnon idea, sen voima.

 
Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE