Pääkirjoitus 11/2015

Päätoimittajakin pääsi tarttumaan jakoavaimeen Vierailun pystytystalkoissa. Oikealla Kustannus Oy Rajatiedon puheenjohtaja ja Pipu Ky:n perustaja Pertti Pirhonen, jolla on ollut keskeinen rooli suurtyön valmistumisessa.


  Hätkähdyttävä Vierailu
 

Täytyy myöntää, että nähdessäni ensimmäisen kerran Vierailun kesällä Pipun isossa hallissa kokonaiseksi kasattuna, hätkähdin sen valtavaa kokoa. Vaikka olin ollut paikalla joka vaiheessa, kun sitä oli suunniteltu ja sen mittojakin pohdittu, eivät tiedossa olleet sentit ja metrit pystyneet valmistamaan kokonaisen työn vaikuttavaan majesteettisuuteen. Nuori taiteilija Carl Jansson oli luonut vanerille väreissä hehkuvan pienoismaailman. Janssonin haastattelun löydät sivulta 18.

Jossain vaiheessa alkusyksystä työn valmistuessa tuli sellaisiakin ajatuksia mieleen, olisimmeko tähän tohtineet edes ryhtyä, jos olisimme ymmärtäneet urakan suuruuden. Onneksi kuitenkin uskalsimme, lopputulos kuvastaa hienosti kaikkea sitä, mikä on tehnyt Ultrasta ainutlaatuisen.

Ultran koti Kylämä on aina elänyt metsästä, vielä muutama vuosikymmen sitten metsäkämpät työllistivät jopa satoja miehiä – ja muutaman naisenkin. Nykyään metsää pääsee ihailemaan Isojärven kansallispuistossa. Ja metsän lisäksi itse Isojärvikin on päässyt osaksi Vierailua.

Upeat revontulet tuovat työhön pohjoisen mystiikkaa, lohikäärmeen muna ja sitä etsivät humanoidit… Vaikka sitä olisi tuijottanut jo tuntitolkulla, Vierailusta löytää aina vaan uutta sisältöä ja merkityksiä.

Ufot, avaruus, humanoidit ja kosmiset kontaktit ovat tietysti perinteistä Ultraa parhaimmillaan - kaikki nämä elementit luovat Vierailulle tarinan, joka tekee siitä jotain syvempää kuin vain kauniin kuvan. Vierailu tarjoaa muuten myös pienen mysteerin. Ufoja on kuvassa enemmänkin kuin yksi, mutta löytäminen edellyttää tarkempaa tutkimista ja hoksottimia.

Parissa kuukaudessa on saatu ensimmäisiä viitteitä siitä, kuinka Vierailu elää vuodenaikojen mukana. Kesällä valo on erilaista kuin syksyllä, ja pimenevissä illoissa valaistus tuo jälleen uuden dramaattisen elementin työhön. Odotan jo malttamattomana, miten talven tuoma lumi reunustaa Vierailun. Tai kuinka keväthanget ja aurinko heijastuvat siitä.

Jo tässä vaiheessa uskaltaa arvioida, että Vierailun myötä olemme onnistuneet saamaan aikaiseksi jotain pysyvää, jotain mikä koskettaa ihmisiä ja antaa meille intoa uuden tekemiseen tuleviksi vuosikymmeniksi – niin pitkälle kuin ilman selvänäkijän lahjoja osaan tulevaisuutta ajatella.

Sinä Ultran lukija olet tervetullut tutustumaan Vierailuun tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, mutta erityisen tervetullut olet nyt Rajatietopäivänä 14. marraskuuta, jolloin pääset tapaamaan ja kuulet taiteilija Carl Janssonin kertovan itse työn valmistumisesta.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE