Pääkirjoitus 4/2014


  Maailma täynnä mysteerejä


Ison ja modernin Malaysia Airlinesin Boeing 777 matkustajakoneen täydellinen katoaminen muulta maailmalta päiviksi ja viikoiksi 239 ihmisen kera on osoittanut jälleen kerran ihmisen sokean uskon teknologian ja järjestelmien erehtymättömyyteen olevan hataralla pohjalla.

Sellaistakin argumenttia on kuullut, että eihän täällä mitään ufoja voi oikeasti lennellä, kun on tutkat ja satelliitit jotka kyllä huomaisivat ne. Jos kaikki nämä hienot järjestelmät pystyvät hukkaamaan ison matkustajakoneen, kuinka helppoa huomaamattomana liikkuminen olisikaan jollekin korkeampaa teknologiaa käyttävälle taholle, joka haluaa pysyä piilossa?

Viime vuosituhannen lopulla kävin ufotutkijoiden ryhmän kanssa tutustumassa Etelä-Suomen Lennonvarmistuskeskukseen Efesiin. Mielenkiintoinen vierailu, jossa tuli ilmi mm. se, että ainakaan he eivät tietäisi, vaikka minkälainen ilmalaiva purjehtisi maamme yli. Siviilipuolen laitteilla nähdään vain ne laitteet, joilla on signaalia lähettävä transponderi. Armeijan laitteilla nähdään periaatteessa kaikki, mikä lentää. Mutta kuten lennon MH370 häviäminen järjestelmien ulottumattomiin osoittaa, ne eivät ole läheskään aukottomia.

Jopa sensaatiomaiseksi luonnehditussa Harri ja Ilkka Virolaisen Yliluonnollisten ilmiöiden ensyklopediassa näitä ihmisen erehtymättömyyden kyseenalaistavia tapauksia luetellaan satamäärin. Tässä Ultrassa Tapani Koivula analysoi tohtorikaksosten nostattamaa kohua.

Harri ja Ilkka Virolainen ovat luennoimassa Tampereen Hengen ja Tiedon messuilla huhtikuun viimeisenä viikonloppuna. Tämän Ultran välistä löydät messulehden jossa on kattavat tiedot luennoista, workshopeista, näytteilleasettajista, kartat… Tervetuloa tapaamaan myös Ultran väkeä, jättimäisen osastomme löydät toisen kerroksen aulasta, luentosalin ovensuusta. Tampere-talossa puitteet rajatietomessujen pitämiselle eivät enää komeammat voisi olla, mistä on todisteena vaikkapa viime syksyinen valinta itsenäisyyspäivän presidentin vastaanoton pitopaikaksi.

Varsinainen mysteerien runsaudensarvi on luvassa kesällä, kun Ultrapäivät - jopa puolensadan luennon, workshopin, esityksen ja ohjelmanumeron voimalla – tekee Kuortaneen Urheiluopistosta neljäksi päiväksi ja kolmeksi yöksi Suomen rajatietopääkaupungin. Nyt huhtikuun alussa alkaa Ultrapäiville ilmoittautuminen. Ohjeita siihen löytyy tämän Ultran takakannesta. Varsinkin alkuvaiheessa puhelinlinjat saattavat ruuhkautua. Jos kaikki linjat ovat varattuja, pidä pieni tauko ja koita uudelleen…


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE