Pääkirjoitus 11/2014

 


  40 vuotta Ultraa!


Tämän pääkirjoituksen otsikko on ”totta joka sana”, mutta toki kaipaa selitystä. Lukeehan esimerkiksi edellisellä sivulla, että nyt on menossa 43. vuosikerta.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja oikein rakkaalla lehdellä voi olla useampia syntymäpäiviä. Ultran historia alkaa tammikuusta 1972, jolloin ilmestyi ensimmäinen Tapani Kuninkaan päätoimittama Ufoaika –lehti. Ensimmäisenä kustantajana toimi Jaanes, jolta lehden kustantaminen siirtyi seuraavana vuonna kansainväliselle Williamsille. Vuonna 1976 lukijoiden oma osakeyhtiö Kustannus Oy Rajatieto otti lehden julkaisemisen käsiinsä, ja sitä voidaan hyvällä syynä pitää Ultran toisena syntymäpäivänä.

Mistä siis nyt on kulunut komeat 40 vuotta? Ensimmäinen Ultra –niminen lehti ilmestyi marraskuun alussa 1974. Siihen saakka lehti oli ilmestynyt Ufoaika –nimellä. Ensimmäinen Ultra 1/74, joka siis ilmestyi marraskuussa Ufoaika 10/74 jälkeen – numerointi on myöhemmin aiheuttanut kyselyjä ja väärinymmärryksiä – on nykyään todellinen keräilyharvinaisuus, itse asiassa paljon harvinaisempi kuin Ufoaika 1/72.

Uusi nimi saatiin kesällä 1974 Ufoajassa julkaistulla kilpailulla. Satojen nimiehdotusten joukosta löytyi vain yksi ”Ultra”. Nimen keksijästä Teuvo E. Laitisesta tuli sittemmin Ultran ahkera avustaja.

Nimenmuutos symbolisoi jo aiemmin alkanutta kehitystä, jossa lehden sisältö oli monipuolistunut pelkän ”ufoilun” ulkopuolelle. Ensimmäisen Ultran artikkeleista kolmasosa käsitteli ufokysymystä, mutta muina aiheina olivat mm. Kasvien salaperäinen elämä, psykokineesimeedio Matthew Manning, jooga, reinkarnaatiotutkimukset ja kristilliset mystikot. Kaikki artikkeleita, jotka tänä päivänäkin luettuna tuntuvat ällistyttävän kiinnostavilta ja tuoreilta.

Tapani Kuningas vastasi ensimmäisen Ultra-lehden pääkirjoituksessa kysymykseen: Mikä Ultra on?

”Ultra viittaa lehteen, joka kertoo epätavallisista tapahtumista, ilmiöistä jotka eivät kuulu ihmisen jokapäiväisiin kokemuksiin, asioista jotka ovat inhimillisen tiedon äärimmäisillä rajoilla, ajatuksista joista yleensä vaietaan tai jotka eivät edes tule tavallisen ihmisen mieleen.”

Kaikkea tätä Ultra on ollut jo neljä vuosikymmentä - ja tulee jatkossakin olemaan.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE