Pääkirjoitus 10/2014


  Rajataidetta


Jokaisessa Ultrassa on teemana rajatieto, mutta tästä Ultrasta tuli kuin itsestään myös rajataiteen teemanumero. Nimittäin ällistyttävän moni selvänäkijä tai meedio on myös kuvataiteilija. Tätä Ultraa selaamalla voisi tulla jopa päätelmään, että poikkeuksia tästä säännöstä ei edes löytyisi. Tämä olisi otollinen kohde laajemmallekin tutkimukselle.

Vaikuttaa ilmeiseltä, että mediaalinen herkkyys tai selvänäkökyky kumpuavat samasta lähteestä, josta tulevat kuvat ja näyt, joita taiteilija maalaa kankaalle, tai mitä tekniikkaa nyt sitten käyttääkään.

Henkisyyden ja taiteellisuuden välinen yhteys näkyy myös toisinpäin. Olipa taiteellisen lahjakkuuden laji melkein mikä tahansa, lähes aina siihen liittyy henkinen herkkyys tai ainakin aito kiinnostus henkisyyteen ja rajatietoon. Saamme käytännössä päivittäin lukea taiteilijoiden ”tunnustuksia” näiden asioiden läheisyydestä.

Tämä johtaa väistämättä kysymykseen, mitä kaikki luovuus on, mistä se tulee? Syntyykö se aivoissamme, ehkä harjoittelun ja kovan työn tuloksena – vai onko luovuuden salaisuus se, että osaa raottaa verhoa toiselle puolen sen verran, että ideat, näyt, melodiat pääsevät luoksemme. Kuuntelemalla, mitä eri alojen taiteilijat tai vaikkapa huippututkijat itse kertovat, jälkimmäinen tuntuu paljon todennäköisemmältä.

Tätä voi kokeilla itsekin: yritäpä puristaa väkisin, otsa kurtussa, luovaa ideaa tai taidetta. Tällä tavalla päätyy hyvin nopeasti umpikujaan ja jumiin. Mutta jos pystyt tavalla tai toisella rauhoittumaan, irtoamaan edes vähäsen täydestä päivätajunnan tilasta, ”jostakin” alkaa tulemaan ideoita.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö harjoittelua, sinnikkyyttä ja vaivannäköä tarvittaisi. Suurin osa myös luovasta työstä on kuitenkin kovaa työtä, jopa puurtamista. Mutta sen luovan elementin, luovan kipinän, löytämiseen tarvitaan jotain muutakin.

Entäpä uni? Kuinka monta kertaa olemmekaan saaneet kuulla - tai itse huomata – kuinka idea annettiin unessa tai yön yli nukuttua kaikki oli selvennyt? Konservatiivinen selitys on tietysti se, että oma alitajuntamme työstää asioita ja ratkaisuja yön aikana. Toisaalta nukkuminen ja unennäkö ovat vuosisatojen tutkimusten jälkeenkin tieteelle perimmältään yhä mysteerejä ja uni näyttäisi tarjoavan kenelle tahansa mahdollisuuden yhteyteen.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE