Pääkirjoitus 7-8/2013


  Oma kokemus vai asiantuntijan paperi?


Kesän alussa kansalaisyhteiskunta otti mittaa auktoriteettiyhteiskunnasta. Valmisteilla olevan Käypä hoito -suosituksen mukaan imettävien äitien erityisruokavaliot ovat turhia, eivätkä ne vaikuta lapsen vatsa- tai iho-oireisiin. Kun kerran laboratoriossa ei voitu mitata merkittävän määrän altistavia molekyylejä siirtyvän äidinmaidon mukana vauvaan, vaikutusta ei voi olla. Erästä sangen luettua romaania mukaillen vauvan eteen lyödään sellainen rätinki, että vatsa ei voi olla kipeä.

Tämä oli täysin vastoin tuhansien perheiden omaa kokemusta, ja he nousivat barrikadeille byrokraattien ylimielistä asennetta vastaan. Kuka tietää parhaiten, vauvan kanssa ympäri vuorokauden henkisessä ja fyysisessä symbioosissa elävä äiti vai toimistossaan papereita ja lukuja pyörittelevä asiantuntija?

Laajasta keskustelusta huolimatta kukaan ei huomannut tätä: tuliko tässä tutkimuksessa lääketiede vahingossa tunnustaneeksi homeopatian.

Allergioiden ja yliherkkyyksien lisääntyminen on itse asiassa paljolti mysteeri. Joskus asenne tuntui olevan, että se on rangaistus huonolle ihmiselle huonosta hygieniasta. Sitten sen tajuttiin johtuvan pikemminkin liiasta steriiliydestä. Ehkäpä kyse ei ole yksittäisen ihmisen valinnoista, vaan luonnon vastauksesta koko yhteiskuntamme luisumiseen yhä kauemmas luonnonmukaisesta elämästä. Luonto tuntuu keksivän aina uusia keinoja pakottaa ihmiskuntaa takaisin alkuperäiseen ekologiseen lokeroonsa.

Ruokavalion noudattaminen ja lapsen imettäminen on monen tahon kannalta harmillisen yksinkertainen ratkaisu vauvan vaivoihin. Vauvalle ei voi myydä äidinmaidon vastiketta, vanhemmille ei voi myydä unilääkettä ja buranaa, kukaan ei osta allergialääkkeitä. Vauvaa ei tarvitse viedä erikoislääkäriltä toiselle ja kalliisiin tutkimuksiin.

Lääkefirmat ja yksityiset lääkärikeskukset ovat rakentaneet valtavan infrastruktuurin, jossa kalliisti palkatut spesialistit odottavat asiakkaita. Ja asiakkaiksi tarvitaan terveitä, hyvin toimeentulevia ja maksukykyisiä ihmisiä. Kun heiltä löydetään vaiva, jota päästään lääkitsemään tulevat vuosikymmenet - esimerkiksi allergia - se takaa tasaisen tulovirran ja optiot kvartaali toisensa jälkeen. Mitä aikaisemmin tällainen vaiva löydetään, sitä pidempään tuotoista pääsee nauttimaan.

Oikeasti sairaat ovatkin sitten paljon huonompia asiakkaita. Työkyvyttömät eivät nauti palkasta eivätkä työpaikan ostamasta työterveyshuollosta. Tarpeeksi sairas ihminen saattaa vaikka kuolla, ja kuollut ei enää terveysteollisuuden palveluja kuluta.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE