Pääkirjoitus 5-6/2013


  Kelpaa presidentillekin

Samaan aikaan perjantaina 12.4. iltapäivällä, kun ensimmäiset järjestäjät olivat saapuneet Tampere-talolle rakentamaan Tampereen ensimmäisiä Hengen ja Tiedon messuja ja näytteilleasettajat ympäri Suomen olivat matkalla hoitamaan omaa osuuttaan tapahtumasta, levisi tieto, että tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomen historiassa Helsingin ulkopuolella pidettävä itsenäisyyspäivän vastaanotto pidetään juuri samaisessa Tampere-talossa – vieläpä hyvin pitkälle samassa salissa, jossa oma tapahtumamme oli.

Oli onnekas sattuma osua paikalle näkemään, kuinka ilo ja ylpeys tunnustuksesta omalle ammattitaidolle ja osaamiselle levisi henkilökunnan keskuudessa. Yllätysuutinen antoi jonkinlaisen ylimääräisen hyvän tuulen silauksen koko viikonlopun ylle.

Tampereen ensimmäiset Hengen ja Tiedon messut oli asettanut itselleen kunnianhimoiset tavoitteet niin kävijämäärän kuin näytteilleasettajien suhteen. Rohkeus kannatti, molemmissa konkreettisissa mittareissa odotukset onnistuttiin ylittämään. Kaikkein hienoimmin onnistuttiin niissä asioissa, joita ei luvuilla voi mitata. Upean talon valoisuus ja avaruus, hyvin ja tasapainoisesti rakennettu ohjelma sekä laaja palvelujen ja tuotteiden tarjonta muodostivat kokonaisuuden, joka tuntui todella antavan kävijöille kokonaisvaltaisen elämyksen.

Nyt onnistuttiin jo näin hyvin. Silti uskallan sanoa, että tämä ensimmäinen kerta vasta osoitti tapahtuman potentiaalin. Nyt ollaan talossa, josta ei ihan heti lopu tila kesken, vaan kävijämäärä voisi vallan hyvin vielä moninkertaistua. Ja kun ajatellaan Tampere-talon ainutlaatuista saavutettavuutta kaikkialta Suomesta – Juna- ja bussiasemat muutaman sadan metrin kävelyn päässä, Pendolino tuo esim. Helsingistä reilussa tunnissa – kasvupotentiaali on valtava.

Yhtä hienoa tunnelmaa on luvassa jo helatorstaina 9.5. Ultran toimituksella Kylämällä Avoimissa ovissa. Marmori ja lasiseinät tosin vaihtuvat kotakahvioon ja honkien huminaan. Kun tämänvuotinen rajatietokirjan valitsija Ahti J. Karivieri julkistaa iltapäivällä valintansa, se on rajatiedon kannalta ehkä jännittävin yksittäinen hetki koko vuonna.

Ja yllättävän lyhyt aika on kesän kohokohtaan Ultrapäiviin heinäkuun alussa.
Tämän kesän ohjelma on herättänyt poikkeuksellista mielenkiintoa, jopa ulkomaita myöten. Aina ollaan Kuortaneen urheiluopistolle mahduttu, osin vuosittain kasvaneen majoituskapasiteetin ansiosta. Näin varmasti nytkin. Toki kannattaa varata oma paikkansa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun useammissa majoituskategorioissa on vielä tilaa.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE