Pääkirjoitus 12/2013


  Kaikkien aikojen puhallus?


Väärinkuulluista laulunsanoista on julkaistu parikin kirjaa: Villejä rubiineja ja Minä suojelen sinua taiteelta. Mutta myös kirjan nimen voi luulla väärin. Vieläkin nauramme erään Ultran avustajan kanssa kohdatessamme, kuinka hän kuukausien ajan ehti luulemaan kirjan Tähti-ihmiset ja Enkeli-ihmiset nimeksi Täti-ihmiset ja Enkeli-ihmiset.

Itselle kävi vastaava kommellus kirjan Stalinin uhrit kanssa. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, eikä edes synkkä talvinen hautausmaakuva kannessa estänyt minua tarttumasta tähän historiallisesta murhenäytelmästä kertovaan teokseen … joka ei sitten ollutkaan Stalinin uhrit, vaan Statiinin uhrit.

Atar kustannus julkaisi Leino Utriaisen kirjan Statiinin uhrit lokakuussa. Atar on aikaisemminkin julkaissut rohkeasti kantaaottavia ravintokirjoja, mm. raakamaitoa puolustavan Vallankumouksellinen maito, Aajonus Vonderplanitzin raakaravintokirjat sekä ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin aidon ruoan oppaat.

Statiinin uhrit kertoo, kuinka lääkäreihin luottava diplomi-insinööri Utriainen ryhtyy käyttämään statiineja saadakseen kolesteroliarvonsa laskemaan. Seurauksena on hengenvaarallinen, statiinien aiheuttama haimatulehdus. Leino Utriainen jätti statiinit, parantui ja on siitä lähtien omistanut elämänsä statiinien haittojen tutkimiseen.

Utriainen latelee faktoja, joiden toivoisi olevan pahaa unta. Uskomattomat 700 000 suomalaista syö statiineja, heistä jopa 140 000 saattaa kärsiä haittavaikutuksista. Statiinit ovat mitä ilmeisimmin hyödyllisiä heille, joilla on todettu valtimotauti. Mutta ainakin Utriainen uskoo vahvasti, että perusterveelle ihmiselle niistä on lähinnä vain haittaa, jopa vaaraa. Osa tutkijoista ja lääkäreistäkin on esittänyt samankaltaisia ajatuksia, ei toki yhtä kärjistäen.

Pfizer on yksi maailman tunnetuimpia lääkeyhtiöitä. Mutta sen myydyin tuote ei ole kohuttu Viagra, vaan statiinilääke Lipitor, jota myytiin muutamassa vuodessa 128 miljardilla dollarilla. Pfizer järjesti 5 viikkoisen koulutuksen peräti 13 000:lle lääke-esittelijälle. Heidän ainoa tehtävänsä oli saada lääkärit vakuuttumaan, että heidän täytyy suositella tai määrätä statiinilääkettä asiakkailleen.

Tupakkafirmojen markkinoinnin häikäilemättömyydestä on tehty palkittuja elokuvia ja tv-draamaa. Ehkä jonain päivänä nähdään vastaavia lääketeollisuuden vähintäänkin hämäristä toimintatavoista.

Suomessa ”temppu” tehtiin alentamalla yhdellä mahtikäskyllä kolesterolin tavoitearvo seitsemästä viiteen. Ja simsalabim! Suuri osa kansasta olikin yhtäkkiä sairasta, ja statiinilääkkeen tarpeessa.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE