Pääkirjoitus 11/2013


  40 vuotta mysteerin jäljillä


Suomalaisen ufoyhdistystoiminnan alku nähtiin 60-luvun alussa Lentävät lautaset –kerhon ja varsinkin Interplanetistien syntyessä. Monien vaiheiden jälkeen vuonna 1973 syntyi tutkijoiden ja yhdistysten yhteistyöjärjestöksi Suomen Ufotutkijat ry.

Ultran – joka vielä tuolloin ilmestyi nimellä Ufoaika – perustajan ja päätoimittajan Tapani Kuninkaan panos SUTin syntymisessä oli keskeinen. Hän oli ollut mukana Interplanetistien toiminnassa ja perustanut jo 1968 yhden miehen organisaation Suomen Ufotutkimus (jolla oli Suomen lyhyin postiosoite: Ufo, Uro).

Tapani ei tietenkään tehnyt kaikkea yksin. Vuosituhannen vaihteessa kirjoittamassaan Suomen Ufotutkijoiden syntymisen historiikissa hän pitää erityistä huolta siitä, että mukana olleet ihmiset tulevat tarkkaan dokumentoiduiksi, kotipaikkoja myöten.

Alkuun usko ufojen mysteerin selviämiseen oli vahva. Kun vaan paneudumme riittävästi asiaan, kun vaan teemme yhteistyötä, kun vaan jaksamme tutkia tarpeeksi monta tapausta… - me ratkaisemme ufojen arvoituksen! Ufokysymyksessä on kuitenkin riittänyt purtavaa seuraavillekin sukupolville.

Ultran ja SUTin suhde on ollut poikkeuksellisen läheinen, mikä on täysin luonnollista, kun ottaa huomioon Ultran ja Tapanin roolin koko yhdistyksen synnyssä. Neljännesvuosisadan ajan SUT myös käytännössä toimi Ultran tiloissa, ja kun ufonnäkijä soitti ufotutkijoille kertoakseen kokemastaan, puhelimeen vastasi Ultran henkilökunta.

Vuosikymmenten mittaan Ultran rooli jonkinlaisena ”jatkuvuuden takuumiehenä” on korostunut silloin, kun kiinnostus ufoihin on ollut alamaissa, havaintoja ei ole tullut ja koko toiminta on ollut vaarassa lamaantua. Mutta nyt, 40 vuotta virallisen alkamisensa jälkeen, ufotutkimus Suomessa elää renessanssia. SUT ry on omilla jaloillaan seisova vireä kansalaisyhteisö, josta osoituksina varsinaisen tutkimustoiminnan lisäksi ovat mm. julkaisutoiminta uforaporttikirjoineen ja alan tapahtumat.

Tasokkaasta ufotapahtumasta saadaan nauttia 30. marraskuuta Tampereella Särkänniemen planetaariossa. SUT ry:n 40-vuotisjuhlaa tulee kunnioittamaan läsnäolollaan ydinfyysikko Stanton Friedman, joka on tänä päivänä elävistä ufotutkijoista ehkä tunnetuin ja arvostetuin. Hieno osoitus paitsi toimivista kansainvälisistä suhteista, myös suomalaisen ufotutkimuksen kansainvälisestä arvostuksesta.

Ultralla on ilo onnitella 40-vuotista yhdistystä, ja mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa yhteistä historiaamme, kuin tämän Ultran välissä ilmestyvä Ultra-extra – Yhteys, joka menee paitsi lukijalahjana kaikille Ultran lukijoille, myös kaikille Suomen Ufotutkijat ry:n tutkija- ja kannattajajäsenille.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE