Pääkirjoitus 10/2013


  Kun Valo tuli Pohjolasta


Syyskuun alussa kansakunnan yhteinen muisti sai uuden merkinnän. Tällä kertaa yhteistä traumaa kuvaa kysymys ”Missä olit, kun kuulit Nokian kännyköiden myynnistä Microsoftille”.

Vuosia jatkunut alamäki päättyi lopulta tuhoon ja kaikki mediat täyttyivät analyyseistä ja muisteluista. Vuosien varrella tehtyjä virheitä listattiin ja tuntui, kuin taivas olisi pudonnut niskaamme.

Kun hätä oli suurin, syntipukkikin oli lähellä: Stephen Elop todettiin myyräksi ja Troijan hevoseksi, jonka tarkoitus oli alun perinkin ajaa Nokia lähes arvottomaksi ja sitten ajaa rippeet puoli-ilmaiseksi todellisen isäntänsä Microsoftin syliin.

Oman analyysinsä paikka oli siinäkin, miksi suomalaiset ihmiset yksilöinä, henkilökohtaisesti, ottivat Nokian lopun niin vakavasti. Omista ikätovereistani todella monesta tuli insinööri, ja heistä todella moni oli ainakin Nokian suuruuden aikana siellä töissä. No, ennen tätä lopullista iskua suurin osa oli joko ”jättänyt uppoavan laivan” tai joutunut lähtemään.

Vaikka monen suomalaisen suhde Nokiaan on lähennellyt uskontoa, kaikkein henkisimmän analyysin ja näkemyksen Nokiasta olen aikanaan kuullut ulkomaiselta ystävältäni. Nokia oli loistonsa huipulla, kun tämä suomea puhumaton ystäväni vietti jonkin aikaa Tampereella. Hän oli aivan innoissaan siitä, että sai olla siellä, missä Nokian puhelimet suunniteltiin. Hän oli myös yllättynyt siitä, että me suomalaiset olimme niin rauhallisia, vaikka saimme olla siellä missä kaikki tämä upea tapahtuu.

Hänen mielestään Valo todellakin tuli Pohjolasta ja Nokia oli se airut, joka levitti tuon valon maailmaan. Ihan tarkkaan en edes muista hänen johtopäätöksiään, mutta jotenkin siihen liittyi Qi, joka löytyy No-ki-a sanan keskeltä. Ja mainoslause Connecting people tarkoitti juuri sitä, eli koko ihmiskunnan tuomista yhteen.

Nokia tunnettiin, Nokiasta meidät tunnettiin, ympäri maailman. Ainakin minun mielestäni on sykähdyttävä hetki, kun vuoden 2009 Star Trek -elokuvassa pärähtää soimaan vanha kunnon Nokia Tune, satojen vuosien päässä tulevaisuudessa. Mikä suomalainen tuote voisi enää kyetä samaan? Seuraavassa Star Trek –elokuvassa Enterprisessä on Koneen turbohissit?

Tomu on nyt laskeutunut, ja maailma näyttäisi edelleen olevan pystyssä. Ehkäpä ne suurimmat virheet oli tehty jo aiemmin, ja Elopiakaan ei voi kaikesta syyttää. Sijoittajatkin ovat nostaneet Nokian arvoa roimasti. Nokia on edelleen kansainvälinen suuryritys, vaikka ei kännyköitä enää teekään.

Ihan hyvin tässä siis voi lopulta käydä. Mutta kyllä sitä palasta suomalaista menestystä oman taskun pohjalla voi vielä tulla ikävä.


Marko Kananen
Päätoimittaja

 


ALOITUSSIVULLE