Pääkirjoitus 7-8/2009

 

Kesän 1969 muistoja

”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel ihmiskunnalle”, lausui amerikkalainen astronautti Neil A. Armstrong astuessaan Kuun kamaralle maanantaina 21. heinäkuuta 1969 klo 4.56.20 Suomen aikaa. Neljän vuosikymmenen takainen kesä on toisestakin syystä muistelemisen arvoinen. Saman viikon lopulla Sysmässä järjestettiin Suomen ensimmäinen ufoseminaari.

Ensimmäiset avaruusluotaimet kohti Kuuta lähetettiin Neuvostoliitosta jo 50 vuotta sitten. Suurvaltojen välinen kilpajuoksu Kuuhun kiristyi, kun presidentti Kennedy lausui 1961 profeetalliset sanansa: ”USA lähettää ihmisen Kuuhun ennen tämän vuosikymmenen loppua.” Vuonna 1966 tilanne vaikutti tasaväkiseltä, sillä molemmat suurvallat saivat aluksensa pehmeästi kuuhun. Yhdysvallat otti kuitenkin Apollo-ohjelmallaan ratkaisevan askeleen, jonka seurauksena ihminen vieraili kuusi kertaa Kuussa – ja vei sinne kolme autoa, joilla ajeltiin yhteensä 90 km.

Vuoden 1972 jälkeen miehitettyjä kuulentoja ei ole nähty. Kallista ja vaarallista? Varmasti, mutta muitakin hyviä syitä saattaisi olla. Asiaan palattaneen vasta 20-luvulla. Uusien miehitettyjen kuulentojen myötä myös pidemmät avaruusmatkat alkavat kiinnostaa. Matka Marsiin tulee ajankohtaisemmaksi – ja myös marsilaisista puhutaan.

Saman viikon lopulla (26.-27.7.1969) Sysmän Suopellon nuorisoseuratalolla järjestettiin maamme ensimmäiset UFO-päivät. Tapahtuman suurin menoerä oli seuratalon vuokra, peräti 20 mk.   Tapahtuman käytännöllinen järjestely ja ohjelma oli etupäässä allekirjoittaneen huolena, mutta nuoruuden innolla tehty talkootyö mahdollisti historiallisen kokoontumisen.

Sysmän UFO-päiville tuli melko tarkasti sata osallistujaa. Olen tehnyt tapahtumasta raportin, joka liitteineen sisältää 45 sivua. Tuon ajan esiintyjistä ja toimijoista, joista suurin osa oli alle 30-vuotiaita, vain muutama on edelleen mukana alan toiminnassa. Helatorstaina (21.5.09) kolme heistä kohtasi Ultran avoimissa ovissa Kylämällä: Olli Pajula, Arja ja Tapani Kuningas. Ufopäivien keskustelijoista on jäänyt mieleen legendaarinen sysmäläinen salatieteilijä Anselmi Kaste. Lauantai-illan ufopaneelissa olivat mukana monet 60-luvun aktivistit: Arvi Merikallio (Vilppula), Viljo Penttilä (Nurmijärvi), Pertti Oksanen (Jyväskylä), Reijo Sjögren (Turku), Raimo Heiskanen ja Pekka Teerikorpi (Kotka) sekä Matias Päätalo (Oulu).

Jo Sysmän tapahtuma piti sisällään muutakin kuin avaruus- ja ufo-aiheita. Esimerkiksi Urantia-kirja oli Joel Rehnströmin esittelyssä. Tulevina vuosina alan kesätapahtumat saivat lisää rajatiedollista sisältöä, mutta kesä 1974 jäi ilman tapahtumaa. Vuonna 1976 oli vuorossa ensimmäiset Ultrapäivät, rajatiedon seminaari Kreivilässä. Pieni laskutoimitus kertoo, että tämän kesän Ultrapäivät on omalla kohdallani jo 40. kesä raja-alueen tapahtumia.

Tapani Kuningas

 


ALOITUSSIVULLE