Pääkirjoitus 3/2009

 

Rajatiedon aarreaitta

Nyt ilmestyvä maaliskuun Ultra on 400. lehti, jos julkaisun historia aloitetaan Ufoajasta 1/1972. Muitakin ajankohtaisia merkkipäiviä on helppo löytää. Tasan 30 vuotta sitten Kustannus Oy Rajatieto julkaisi ensimmäisen kustantamansa kirjan, Mikael Niinimäen Teosofian juuret. Keväällä tulee samoin kuluneeksi 30 vuotta lehden ensimmäisestä lukijamatkasta (Irma Weisenin opastama Ultramatka Englantiin , pääkohteena  Lontoon rajatiedon messut, Festival for Mind – Body – Spirit).

Kun kaikki 400 lehteä sijoittaa vuosittain Ultrakansioihin, saa kirjahyllyyn rivistön, joka on lähes kaksi metriä pitkä. Se pitää sisällään yli 16 500 sivua tekstiä ja kuvia. Kuinka moni ihminen on vuosien mittaan lähettänyt Ultralle aineistoa? Ylimalkainen arvioni on ainakin 2000 ihmistä, joista useat sadat ovat siirtyneet jo henkimaailman puolelle.  Ultran avustajajoukko  vastaa siis pienen kunnan väkimäärää.

Tuo joukko on vuosien varrella koonnut mittavan suomalaisen rajatiedon aarreaitan, sillä ahkerimmat yksittäiset  avustajat ovat toimittaneet Ultralle jopa yli 150 juttua. Kun katselin viimeisen kymmenen vuoden kirjoituksia, kaksi nimeä esiintyi muita useammin: Tuula Pelttari ja Heikki Juutilainen. Tekstien ja kuvien määrässä Juha Hiltunen saattaa ylittää heidätkin, sillä hänen artikkelinsa ovat olleet yleensä hyvin laajoja ja perusteellisia. Myös Hollywoodin avustajamme Ilona ja Erkki Kanto ovat olleet kiitettävän ahkeria.

Jos tarkastelee Ultrassa julkaistujen kirjoitusten kohteina olleita henkilöitä, Äiti Amma on päässyt eniten esille. Hänestä on kirjoitettu keskimäärin joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Seuraavaksi eniten esillä ollut henkilö lienee Esko Jalkanen. Juttujen kohteena ovat olleet tavallista useammin myös seuraavat nimet, jotka esitän aakkosjärjestyksessä: Ture Ara, Robert Beck, Ior Bock, Diana Cooper, Pekka Ervast, Bruno Gröning, Liisa Kinnunen, Rauni-Leena Luukanen-Kilde, Aulikki ja Seppo Plaami, Pasi Raitanen, Luule Viilma.

Tämän tekstin välityksellä haluan kiittää sydämellisesti kaikkia Ultran avustajia riippumatta kirjoitusten tai kuvien lukumäärästä. Olet antanut tärkeän panoksesi rajatiedon aarreaitan hyväksi – ja toivon, että voit rikastuttaa sitä myös tulevaisuudessa.

Tapani Kuningas

 


ALOITUSSIVULLE