Pääkirjoitus 10/2009

 

  Netin nousu
 

Nykyisin monen on jo vaikeata tulla toimeen ilman Internetiä. Mistä ihmiset hakivat rajatietoa ennen Internetiä ja hakukoneita? Kun siirrymme ajassa taaksepäin 90-luvun puoliväliin, tulemme vuosiin, jolloin Ultran toimituksen ajasta lähes puolet kului yleiseen tiedonjakoon. Sekä tiedotusvälineet että yksityiset ihmiset kyselivät tämän tästä alan asioista ja henkilöistä. Toki tiedusteluja tulee edelleenkin, mutta ainakin useimmat tiedotusvälineet ovat oppineet käyttämään Internetiä siinä määrin, että rajatietoa käsittelevän kirjoituksen tai ohjelman tekeminen onnistuu jo ilman Ultran apua.

Ensimmäinen Internetiä esittelevä kirjoitus Ultrassa oli Heikki Savolan Terveydenhoidon vaihtoehtoja Internetissä kaksitoista vuotta sitten (Ultra 10/97). Tosin jo viisi vuotta aikaisemmin Ultran sivuilla keskusteltiin suomalaisesta New Age –tietokoneboksista. Hannu Huovilainen kertoi Ultrassa 9/92, että Verso–niminen boksi perustettiin Suomeen talvella 1991, ja että ensimmäisten kymmenen kuukauden aikana Versoon oli tullut runsaat 6000 soittoa.

Vuosituhannen vaihteessa Internet oli jo kovassa nousussa. Yhdeksän vuotta sitten turkulainen Pauli Sundgren aloitti Ultrassa (9/00) mainion sarjan Rajatietoa Internetissä, jossa esiteltiin tuon ajan merkittävimpiä alan sivustoja. Saman vuoden lopulla luotiin myös Ultran nykyiset kotisivut (www.ultra-lehti.com), joista on koko ajan huolehtinut Heikki Juutilainen.

Ultran kotisivut muodostavat rajatiedon aarreaitan, josta löytyy jokaiselle jotakin, kun vain osaa etsiä tietoja oikeasta paikasta. Erilaisia hakemistoja on yli 40; aihehakemistoja ja henkilöhakemistoja on suunnilleen sama määrä. Ultran tuhansia artikkeleita voi kotisivujen avulla hyödyntää monella tavalla.

Netin nousu on kaksiteräinen miekka. Kun Internetistä on helppo katsoa, mitä mistäkin asiasta tai henkilöstä on kirjoitettu tai sanottu, sama asia on vuosien mittaan vähentänyt painetun sanan kulutusta - varsinkin nuorison keskuudessa. On vaikea ennustaa, miten Internet vaikuttaa kymmenen vuoden kuluttua.

Tiedon tarve joka tapauksessa kasvaa. Kun rajatieto laajenee, uusia kysymyksiä ja vastauksia syntyy. Vuosien varrella Ultralta on kysytty kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä – ja myös niiden ulkopuolelta. Kaikkiin kysymyksiin emme pysty vastaamaan, mutta aina kannattaa kysyä.

 
Tapani Kuningas

 


ALOITUSSIVULLE