Pääkirjoitus 3/2008

 

Rajatiedon ammattilaisia 

Kuinka moni saa Suomessa toimeentulonsa rajatiedosta? Jos oli vaikea ilmoittaa suomalaisten rajatiedon yhdistysten määrää (arviointini edellisessä Ultrassa oli 500), vielä vaikeampaa on kertoa, kuinka paljon tässä maassa on rajatiedon ammattilaisia. Suunnilleen yhtä perustellusti voidaan puhua sekä sadoista että tuhansista rajatietoa ammatikseen harjoittavista suomalaisista.

Rajatiedon ammattimaiseen puoleen pääsee tutustumaan aika hyvin alan messuilla, joissa myös vapaaehtoinen yhdistystoiminta on yleensä runsaasti edustettuna. Kun katselee alan messujen esitteitä (messulehtiä ja –oppaita), näytteilleasettajien joukossa on nykyisin runsaasti sekä rajatiedon osakeyhtiöitä, kommandiittiyhtiöitä että toiminimiä. Näytteilleasettajan nimestä ei tosin voi päätellä toiminnan ammattimaisuutta. Joskus myös yhdistykset harjoittavat ammatillista toimintaa.

Kun rajatiedon vanhimmat kotimaiset yhdistykset ovat viime vuonna päässeet kunnioitettavaan sadan vuoden ikään, ammatillinen ja kaupallinen toiminta ei yhtäjaksoisesti ole päässyt vielä läheskään yhtä pitkälle. Tosin tässäkin asiassa tarkka rajanveto on monessa suhteessa hyvin vaikeaa. Joka tapauksessa vuosien 1975-76 tienoilla perustettiin mm. Kustannus Oy Rajatieto, Rajatiedon Yhteistyö ry ja Via ry. Neljännesvuosisata sitten uusia alan yrityksiä syntyi entistä useammin. Varsinainen korkeasuhdanne oli kuitenkin vasta 90-luvulla, jolloin moni kotimaisen laman seurauksena työttömäksi joutunut haki elantoaan rajatiedon orastavilta markkinoilta.

Rajatiedon ammattilaisia löytyy eniten vaihtoehtohoitojen alueelta. Yksistään reikihoitajia arveltiin jo viisi vuotta sitten olleen Suomessa noin kymmenentuhatta. Vaihtoehtohoidot ovat usein vain yksi osa-alue henkilön ammatillisesta kokonaiskuvasta, joka voi joskus olla värikäs ja laaja kuin sateenkaari pitäen sisällään sekä perinteisen tohtorinväitöksen että lyhyitä viikonloppukursseja. Vaihtoehtohoitojen alueelta yksi nimi nousee monipuolisuudellaan toisten yläpuolelle: Frantsila, joka on kouluttanut neljännesvuosisadassa tuhansia suomalaisia.

Rajatieto tarjoaa runsain mitoin sekä harrastusta että ammatillista toimintaa. Niiden välinen raja ei liene koskaan ollut kovin selvä. Ammatillinen ja kaupallinen puoli tuntuu saaneen yhä enemmän jalansijaa. Se ei ole yksinomaan hyvä tai huono asia. Joka tapauksessa rajatiedon ammattilaiseksi siirtymistä ei pidä tehdä vähäisin perustein tai pelkällä kokeilumielellä. Todellisuus on yleensä toisenlainen kuin alan messuilla näyttää. Silti juuri messut on hyvä näyteikkuna rajatietoon. Maaliskuun puolivälissä tätä näyteikkunaa voi käydä katsomassa Tampereen Sampolassa.

Tapani Kuningas


ALOITUSSIVULLE