Ultran pääkirjoitus 9/2007 

Kesän 2007 satoa

  Merkittävin menneen kesän rajatietotapahtuma Suomessa oli Teosofisen Seuran 100-vuotisjuhla helsinkiläisessä Kongressihotelli Rantapuistossa heinäkuun puolivälissä. Tapahtuman kansainvälisyys tuli jatkuvasti esille, sillä lähes joka toinen osanottajista oli kotoisin Suomen ulkopuolelta. Korkeatasoisen ja runsaan ohjelman lisäksi juhlaan sisältyi seuran historiaa kuvaava näyttely, jonka soisi olevan esillä vielä monta kertaa. Sen perusteella teosofian alkuvaiheet Suomessa olivat suuren kiinnostuksen kohteena. Helsingin Sanomat huomioi 80 vuotta sitten seuran presidentti Annie Besantin vierailun maassamme hyvin näkyvästi. Tänä kesänä sama lehti ei maininnut uutissivuillaan presidentti Radha Burnierin vierailusta Suomessa eikä seuran 100-vuotisjuhlasta sanallakaan.

Toinen menneen kesän merkkipäivä oli ufoilmiön syntyminen 60 vuotta sitten. Valtakunnalliset mediat eivät sitäkään ole paljon huomioineet, vaikka keväästä lähtien Amerikan taivaalla on tiettävästi nähty aivan uudenlaisia ufoja, hyvin monimutkaisen näköisiä ja hitaasti lentäviä häkkyröitä, jotka näyttäisivät pystyvän tekemään itsensä näkymättömiksi. Ultrapäivillä 7.7. asiasta saatiin jo hyvä tilannekatsaus. Jää nähtäväksi, mistä oikein on kysymys.

Mainitsen vielä kolmannen merkkipäivän, jolla on etupäässä paikallista merkitystä. Ultran naapurina sijaitseva Isojärven kansallispuisto vietti 25-vuotisjuhlia Huhtalan torpan pihapiirissä heinäkuun viimeisenä lauantaina. Isojärven kansallispuisto on eteläisen Suomen asukkaille merkittävä luonnonrauhan tyyssija, jonka oppaana on jo 15 kesää toiminut Ultran sivuiltakin tuttu Anne Jokinen. Kansallispuistoissa – joita löytyy nykyisin Suomesta 35 kappaletta Saaristomereltä Lemmenjoelle asti - kannattaa toki vierailla muinakin vuodenaikoina kuin kesällä.

Vaikka Suomen kesä tuntuu jälkikäteen hyvin lyhyeltä, siihen sisältyy todella paljon tekemistä ja tapahtumia. Lähes jokaisessa maamme kylässä on kuluneenkin kesän aikana kokoonnuttu pienenpään tai suurempaan juhlaan. Kesän satoa on voitu koota myös yksityisin voimin, sillä Suomen runsaat kalliot, vedet, metsät, suot ja pellot ovat tarjonneet parastaan maamme kamaralla kulkijoille. Esimerkiksi Etelä-Saimaan alueella oli vielä elokuun puolivälissä uskomattoman paljon mustikoita. Vastaavaa luonnon yltäkylläisyyttä olen kokenut vain lakkojen suhteen kuusi vuotta sitten Utsjoella.

Tapani Kuningas