Ultran pääkirjoitus 4/2007 

Kevään merkkejä

  Mennyt talvi oli ilmojen suhteen ennätyksellisen moni-ilmeinen. Marraskuun 1. päivänä Kylämällä satoi lunta 51 cm. Pian tuli lämmin kausi, joten lumet sulivat suurimmasta osasta Suomea pois. Lämpimien säiden seurauksena ruoho viheriöi tammikuussa. Helmikuun pakkaset puolestaan laskivat lämpötilan lähelle – 40 astetta.

Kun kirjoitan tätä tekstiä (12.3.), kevät on antanut itsestään lukuisia merkkejä: suojasäitä on riittänyt lähes viikon ajan. Se seurauksena lumipeite on vähentynyt joutuisasti, ja muuttolintuja on nähty ympäri maata. Kevään merkki on myös hankikelit. Tänä aamuna saattoi ensimmäistä kertaa hiihtää pitkin hankia ja myös läheisillä järvillä. Hankikelien aikana luonnossa liikkuminen on kaikkein helpointa, koska hanki kannattaa ainakin hiihtäjää, usein myös kävelijää ja kelkkailijaa, joskus jopa pyöräilijää. Silloin voi nopeasti siirtyä hankea myöten paikasta toiseen, ylittää järviä ja peltoja. Myös metsissä liikkuminen on joutuisampaa kuin muina vuodenaikoina – ja näköalat ovat lehdistön puuttumisen takia kaikkein avarimmat. Ongelmana on vain se, että kunnollisia hankikeliä on tavallisesti vain muutamina kevätpäivinä – ja usein hanki kannattaa vain aamun tunteita.

Myös rajatiedon toiminnassa on omat kevään merkkinsä. Erilaisia tapahtumia on tulossa runsaasti tämänkin kevään aikana. Tampereen Sampolassa on heti maalis-huhtikuun vaihteessa Terveys ja tietoisuus –tapahtuma, joka jatkaa aikaisempien vuosien Vanhassa kirjastotalossa pidettyjen tapahtumien perinteitä hieman laajemmissa puitteissa. Samassa viikonvaihteessa messuillaan myös Lahdessa ja Mikkelissä.

Toinen rajatiedollinen kevään merkki on viime vuoden rajatietokirjaehdokkaiden julkistaminen. Tämänkertaiset ehdokkaat löytyvät sivulta 2. Seuraavassa Ultrassa paljastetaan, kuka suomalainen tekee valinnan näistä kirjoista helatorstaina 17. toukokuuta Kylämällä. Kaikki Ultran lukijat voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, mikä näistä kirjoista valitaan yleisön suosikiksi. Tähänkin kevään merkkiin kannattaa siis tutustua – ja osa lukijoista voi olla itse todistamassa tätä tapahtumaa toukokuussa.

Kolmas alan kevään merkki on se, että Ultran toimitus alkaa ottaa vastaan Ultrapäiville ilmoittautumisia heti huhtikuun alussa, siis tiistaina 3.4. Näistä kevään merkeistä voikin jo päätellä, että kesä odottaa malttamattomasti tuloaan – kesän alkuun on vain kaksi kuukautta.

Tapani Kuningas