Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 7-8/2003

 
Kesän - ja elämän - huippuhetkiä
 

Kun katselee suomalaisia kirjoja, elokuvia, maalauksia tai mitä hyvänsä kuvallista, sanallista ja äänellistä esitystä, voi  pian todeta, että useimmissa teoksissa  ylivoimaisesti eniten esiintyvä vuodenaika on kesä. Tämä siitä huolimatta, vaikka Suomessa - jos missä - vuodenaikoja on tarjolla runsaasti (4 - 8), ja usein ne ovat myös ajallisesti suunnilleen yhtä pitkiä.

Kesän suosioon löytyy monia syitä, sekä fyysisiä että psykologisia. Kesällä useimpien asioiden tekeminen on selvästi helpompaa kuin muina vuodenaikoina.

Varsinkin talven kylmyys ja pimeys asettavat usein ylivoimaisia esteitä ihmisten toiminnoille. Kun kesä on koululaisille, opiskelijoille ja myös useimmille työikäisille loma-aikaa, johon kohdistuu sekä myönteisiä muistoja että odotuksia, myös psykologiset tekijät tukevat kesän valta-asemaa.

Kesään yhdistyy runsaasti erilaisia juhlia. Kirjoitan näitä rivejä ylioppilasjuhlien aikoihin, jolloin kesä ottaa ensiaskeliaan. Nykyisin yli puolet ikäluokasta saa muisteltavakseen omat ylioppilasjuhlat. Moni meistä on kokenut myös kesähäät, jotka keräävät sukulaisia ja ystäviä yhteen. Suomen kesä on täynnä kesäjuhlia. Miltei jokainen yhteisö, iso tai pieni, pyrkii järjestämään kesätapahtuman. Näin kesästä usein tulee - lomasta huolimatta - kaikkein kiireisin vuodenaika, joka on tapahtumia täynnä.

Kesä ja liikkuminen sekä matkustaminen kuuluvat yhteen. Moni odottelee suurella innolla kesälomamatkaansa, kohdistui se sitten Suomeen tai ulkomaille. Jokaisella matkalla ei tietenkään koeta huippuhetkiä, mutta yleensä uusien seutujen näkeminen ja kokeminen virkistää ja avartaa ihmismieltä. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse lähteä toiselle puolelle maapalloa kokeakseen jotain erikoista, kaunista tai suurta, sillä elämän huippuhetken voi saada yhtä hyvin kotiseudullaan.

Kesän – ja elämän – huippuhetki on eri ihmisille aivan erilainen. Joku kokee sen suuressa ihmispaljoudessa, esimerkiksi juuri kesäjuhlien yhteydessä, kun sadat tai tuhannet ihmiset ovat paikalla. Toinen muistelee halki elämänsä sitä hetkeä, jonka koki perheensä parissa, tai muutaman läheisen ihmisen seurassa. Kolmas on sitä mieltä, että todellisen huippuhetken voi kokea vain yksin luonnon keskellä. He ovat kaikki oikeassa. Elämä on niin rikas, että se tarjoaa käänteentekeviä ja mieleenpainuvia hetkiä jatkuvasti – sekä ihmisten että luonnon keskellä.

Ultran kannalta kesän huippuhetki on Ultrapäivät. Tämä 28. Ultran järjestämä kesätapahtuma kerää lehden lukijoita joka puolelta Suomea Kuortaneen Urheiluopistolle 10.-13. heinäkuuta. Opisto puolestaan tarjoaa elämyksiä ja toimintaa niillekin perheenjäsenille, joita rajatieto ei jaksa kiinnostaa.  Tämä kesä on sikäli historiallinen, että opiston vanhin rakennus, Eppula, johon moni ultrapäiväläinen on vuosien mittaan tutustunut, on viimeisen kerran käytössä.

Ensi kesänä Eppulan paikalla on aivan toisenlainen rakennus. Mutta Eppula on vain yksi Ultrapäivien lukemattomista elämyksistä. Tervetuloa tutustumaan – ja mahdollisesti kokemaan kesän huippuhetkiä!

Tapani Kuningas  
 


< TAKAISIN  ULTRAAN  7-8/2003